Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пъстро, музикално и забавно лято с 15 тематични уикенда в Бургас


За четвърта поредна година лятото в Бургас ще е вълнуващо и артистично с тематични уикенди, които ще предложат интересни и забавни събития за жителите и гостите на града.

Моделът за разработване на активен събитиен календар бе приложен за първи път през 2020 г. като мярка за преодоляване на щетите от първата вълна на Ковид пандемията. След като показа изключително добри резултати, той бе разширен и обновен през лято 2021.

15 уикенда са предвидени в програмата през това лято, съобщи Радовеста Стюърт, директор на общинско предприятие "Туризъм":

„Всяка седмица отново ще предлагаме различни тематични събития, които се обвързваме с уикенд програма. В нея, както  обикновено ще се включат и местата за настаняване, ресторантите  и заведенията, но за всеки ще има и централно събитие. Започваме с уикенда на цветята, той е свързан с традиционното изложение „Флора“, което ще бъде открито на 28 април. Така наречените „Дни на цветята“ ще продължат до 8 май. Събитието, което се провежда в Морската градина на Бургас, събира флористи от цялата страна.“  

В пролетен празник ще се превърне Зеления уикенд от 12 до 14 май. Той ще се проведе съвместно с фондация „Биоразнообразие“. Освен любимия на малки и големи Карнавал на биоразнообразието, в уикенда ще се включи Природонаучен музей-Бургас, както и се обмислят инициативи, свързани с бургаските езера, както и тематичен базар на арт улица „Алеко Константинов“.

„През юни най – посещаван е мидения уикенд, през юли за първи път ще се проведе уикенд „Бързи и яросни“ с тунинг фестивал, а през август са големите Spice Music Festival и Teen Boom Festival (18-20 август)", добави Радовеста Стюърт.  

В тематичните уикенди ще има такива с кулинарна и литературна насоченост. Предвидени са и събития за любителите на автомобилите и киноманите. 

повече може да чуете в звуковия файл:


Програма на тематичните уикенди: 

Дни на цветята 28.04-08.05 Национална изложба „Флора Бургас“

Зелен уикенд 12.05-14.05 – съвместно с фондация „Биоразнообразие“ и Регионален музей - Бургас

Дни на буквите и книгите 18.05 – 24.05 стартира с Нощ на музеите, кулминацията са тържествата на 24 май

Уикенд на хорото 09.06 – 11.06. Централно събитие - Осми Национален фолклорен фестивал на клубове по народни танци „Хоро край лазурния бряг“

Миден уикенд 16.06-18.06 основни локации: Културно-туристически комплекс „Ченгене скеле“, Остров „Св. Анастасия“, бургаските ресторанти

БГ Кино ваканция 17.06-20.06 Централно събитие – фестивал на българското кино в Културен дом НХК

Фестивал „Бургас – вълнуващ и артистичен“ 23.06-25.06

Биле уикенд - фест на остров Света Анастасия - 23.06-25.06

Джулай уикенд 30.06-01.07 – три партита и ретро парад са ключовите събития

- Solar Island

- Metropolis

- July Morning на бургаския плаж

- Парад на автомобили - 01.07.

Уикенд „Бързи и яростни“ 14.07-16.07 - Тунинг Фестивал „Маска“

Бирен уикенд и Solar 28.07-30.07. – локациите са съответно в парк „Минерални бани“ и отворената зона на бургаското пристанище

Дни на куклите 30.07-05.08 - 10-то издание на Международен фестивал на куклите

Спайс уикенд 04.08-06.08 – водещо събитие е една от летните емблеми на Бургас през последните години SPICE MUSIC

Тийн уикенд Teen Boom Festival и Скейт Фестивал - 18.08-20.08

DOCK уикенд - Фестивал за международно историческо документално кино DOCK – Бургас 2023 17.09-22.09


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

64 полицаи ще бъдат командировани през лятото в Поморие

64 полицаи ще бъдат командировани през летните месеци  - от 15 юни до 15 септември в Поморие. Това съобщи на среща с туристическия бранш кметът Иван Алексиев. Той допълни, че предстои и надграждането на видеонаблюдението.   „Пеши патрул ще има по основните пешеходни артерии и зони. Ще има и командировани полицаи и в Ахелой, тъй като и там вече..

обновено на 26.04.24 в 13:40

Включете се във форум в Бургас за лични финанси и инвестиции

Форум „Моите пари“ ще се проведе в събота - 27 април в Бургас. Водещи банкови, инвестиционни и финансови експерти ще представят добри практики за справяне в настоящата икономическа обстановка в страната и света.  Сред темите са кредитиране, недвижими имоти, пенсионни консултации, обясни Десислава Николова – финансов анализатор в портала..

публикувано на 26.04.24 в 13:10

Полети между Франкфурт и Бургас започват от 28 април

За първи път стартира редовна полетна програма от Франкфурт до Бургас на 28 април. Това съобщи експертът от отдел „Авиационен маркетинг“ Иво Барзов по време на среща с туристическия бранш в Поморие. „Така ще има едно ключово летище за използване за трансферни полети. Националният авиопревозвач „България Еър“ възобновява редовните полети от..

публикувано на 26.04.24 в 12:46

Откриват цветното изложение "Флора 2024" на Лазаровден (ПРОГРАМА)

С много цветно настроение и музика ще бъде открита Национална изложба на цветя „Флора Бургас“ 2024. Изложението отваря врати в събота, 27 април, от 11:00ч. Изложбени и търговски зони с красиви сезонни цветя, аранжировки и цветни арт инсталации ще посрещат бургазлии и гости на града в периода до 6 май. "В тазгодишното издание на цветното..

публикувано на 26.04.24 в 08:00

Проблеми с вноса на работници за туризма, сигнали за подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 13:22
Снимката е илюстративна

Добър знак към туристическия бранш ще е приемането на промените в Закона за чужденците

Добър знак към туристическия бранш ще бъде приемането на промените в Закона за чужденците, което е включено в дневния ред на Народното събрание. Това коментира служебният министър на туризма Евтим Милошев в Бургас. Промените имат за цел да решат проблема с наемането на сезонни работници от трети страни извън ЕС. Внасянето на новите текстове в Закона за..

публикувано на 25.04.24 в 12:05

С изложба на икони и гмуркане откриват сезона на остров "Света Анастасия"

Откриване на изложба с икони и великденско гмуркане ще даде старт на туристическия сезон на остров "Света Анастасия". Той ще започне по – рано и ще предложи на посетителите си богата културна програма с театрални спектакли, концерти и други интересни събития. Това лято  туристическият комплекс отбелязва 10-годишен юбилей от откриването..

публикувано на 25.04.24 в 08:40