Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предизвикателствата пред рибарите днес

Снимката е илюстративна.





Професията е трудна, а разходите за горива, лицензи и мрежи са много, посочват рибари от Бургас. Това са и част от причините занаятът им да се превръща все повече в хоби.На около 15 км. южно от Бургас се намира рибарското селище Ченгене скеле, пазещо традициите на занаята и до днес. От няколко години мястото се превърна и културно-туристически комплекс, където старите рибари показват уменията си като плетене на мрежи, заплитане на въжета и морски възли. Сред тях са Георги Димов „Чикагото“, Яни Костов, Димитър Янчев и Жельо Попов.

 „Синът ми е на 40 години, идва за риба само, когато си вземе 10 дни отпуска. Идва есента, когато има едра риба. Семеен, с дете, със заем, как да дойде тук да изхранва семейство?“, посочи Жельо Попов.

Подобно е и мнението на рибаря Яни Костов. Според него техните наследници, ще продадат имотите си в рибарското селище сред време и риболовът в този му вид ще изчезне. „Ние настояваме да не се харчат европейски средства за семинари, а да се заделят средства да се направи мониторинг. Да се каже не от нас рибарите, а от биолози, климатолози, учени, всички, които трябва да се произнесат в рамките на 3-4 години какви средства са необходими специално за Черно море. Тогава вече да се каже какво трябва да се направи и какви забрани да се въведат. А ние предписваме антибиотика преди да сме поставили диагнозата“, коментира Димитър Янчев.

Според рибарите, един от начините да се запази занаятът им е да кандидатстват за вписване като нематериално културно наследство в списъка на ЮНЕСКО. „Единствено любовта към морето ни крепи…“, казва рибарят  Георги Димов „Чикагото“.

Почти сходни проблеми срещат и други техни колеги в Европа. Сред тях е председателят на асоциацията на крайбрежните рибари в Латвия Андрес Циролис. „Риболовът намаля поради различни фактори. Но най-големият проблем на брега са тюлените, които изяждат голяма част от уловената риба. Късат и риболовните принадлежности“, коментира той.

В Унгария също наблюдават намаляване на улова. Една от причините за това е голямата популация от корморани. „Птиците могат да изядат около половин килограм риба на ден. Представете си, в Унгария всяка година се убиваха средно 40 000 корморана. Това означава, че сега се унищожава огромно количество риба. Това става както в езерните ферми, така и в естествените ни води като Дунав, Тиса и езерото Венеция“, обясни Ференц Левай, член на борда на Асоциацията за аквакултура и риболов в Унгария.

Според председателят на Асоциацията на производителите на рибни продукти БГФИШ Йордан Господинов, Европейският съюз отдавна е поставил условие, че трябва да се пази морето и браншът е съгласен с това. „Наистина, има много интереси в морето да се правят и други неща. Това малко ни смущава. Има планове да се започне производство от вятърни централи в морето, ограничаването на зоните за риболов по Натура 2000“, посочи той.

Сектор рибарство има огромен потенциал за развитие. Това посочва евродепутатът Атидже Алиева – Вели. „Европейската комисия представи пакет от мерки за подобряване на устойчивостта в сектор рибарство в Европейския съюз. Този пакет от мерки е в пълен синхрон с целите, заложени в Зелената сделка на Европейския съюз. Своеобразно с пакета от мерки, би могъл да се нарече „синя сделка“. Върви с целите, заложени в Зелената сделка като осигуряване на по-здравословна храна, опазване на биоразнообразието и не на последно място, бъдеще за рибарските общности в средносрочен и в дългосрочен план“, обясни тя.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивал разкрива кемпера и къмпингуването като начин на живот

Хубавото време изкара бургазлии на Морската гара за кемпер изложението „Explore the world".  Първото издание на фестивала се организира със съдействието на община Бургас и Министерството на туризма.  На него се събраха много от хората, които обичат да почиват сред природата, но с удобствата на своя дом на колела или на палатка...

публикувано на 27.04.24 в 14:53

Започват проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания

Първите за предстоящия активен сезон нови проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания вече започнаха, съобщават от Министерството на туризма. Те са извършени на 26 април от проверяващи служители на министерството съвместно с Комисията за защита на потребителите, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", Национална..

публикувано на 27.04.24 в 11:59

Включете се във форум в Бургас за лични финанси и инвестиции

Форум „Моите пари“ ще се проведе в събота - 27 април в Бургас. Водещи банкови, инвестиционни и финансови експерти ще представят добри практики за справяне в настоящата икономическа обстановка в страната и света.  Сред темите са кредитиране, недвижими имоти, пенсионни консултации, обясни Десислава Николова – финансов анализатор в портала..

обновено на 27.04.24 в 08:30

Откриват цветното изложение "Флора 2024" на Лазаровден (ПРОГРАМА)

С много цветно настроение и музика ще бъде открита Национална изложба на цветя „Флора Бургас“ 2024. Изложението отваря врати днес от 11:00ч. Изложбени и търговски зони с красиви сезонни цветя, аранжировки и цветни арт инсталации ще посрещат бургазлии и гости на града в периода до 6 май. "В тазгодишното издание на цветното изложение участват..

обновено на 27.04.24 в 08:11

64 полицаи ще бъдат командировани през лятото в Поморие

64 полицаи ще бъдат командировани през летните месеци  - от 15 юни до 15 септември в Поморие. Това съобщи на среща с туристическия бранш кметът Иван Алексиев. Той допълни, че предстои и надграждането на видеонаблюдението.   „Пеши патрул ще има по основните пешеходни артерии и зони. Ще има и командировани полицаи и в Ахелой, тъй като и там вече..

обновено на 26.04.24 в 13:40

Полети между Франкфурт и Бургас започват от 28 април

За първи път стартира редовна полетна програма от Франкфурт до Бургас на 28 април. Това съобщи експертът от отдел „Авиационен маркетинг“ Иво Барзов по време на среща с туристическия бранш в Поморие. „Така ще има едно ключово летище за използване за трансферни полети. Националният авиопревозвач „България Еър“ възобновява редовните полети от..

публикувано на 26.04.24 в 12:46

Проблеми с вноса на работници за туризма, сигнали за подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 13:22