Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Рекордно ниска безработица и недостиг на работна ръка

Живко Янакиев

Никога нивата на безработица не са били толкова ниски, каквито са в момента. Това коментира в предаването „Експертът говори“ доскорошният директор на Бюрото по труда Живко Янакиев.

Недостигът на работна ръка е много голям, посочи Янакиев и добави, че процесът не е отскоро:

„Миналата година беше рекордна за страната по отношение на равнището на безработицата. Започна (процесът – б.а.) след възстановяването на икономиката, след голямата криза 2009-та. Към 2013-2014 г. започна  постепенно това, което беше натрупано като работна сила, регистрирана в Бюрата по труда, да намалява“, коментира Янакиев.

Причините за недостига на работна ръка, който се наблюдава у нас, са комплексни, добави Живко Янакиев. Основните са демографската криза и ниското заплащане, посочи той:

„Виждаме, в последното преброяване, под 6-7 милиона сме като население общо. Другото е раждаемостта, като пада, се увеличава броя на неработоспособното население. Движението, свободното, миграцията са също открай време наложило се“, добави той.

Ние сме на последно място по доходи в Европа, нормално е хората да търсят реализация в чужбина, посочи Живко Янакиев. 

Интервю с него можете да чуете в прикачения файл.

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Димитър Николов:Част от проектите на Бургас не се изпълняват заради фактори извън общината

Случващото се в страната влияе на работата на местната власт, коментира днес кметът на Бургас Димитър Николов. Всяка несигурност се отразява.Това ни прави по-слаби в изпълняването на ежедневните решения: " Ние продължаваме да работим без бюджет. не е ясно кога ще има приет нов такъв. Една част от проектите не изпълняват именно заради причини и..

публикувано на 30.05.23 в 18:42

20 фирми предлагат работа на трудова борса в Бургас

Увеличени са заплатите в част от фирмите, които се занимават с промишлена дейност в бургаски регион. Въпреки това, те продължават трудно да намират служители. Днес във Военния клуб се провежда трудова борса, на които работодателите предлагат актуални свободни места. Тя е организирана от бургаското бюро по труда. Търси се квалифициран персонал,..

обновено на 30.05.23 в 14:20

Летище Бургас: Ръст от 15% на пътниците за Лято 2023

Очакванията на Летище Бургас са за по-голям брой пътници през това лято спрямо миналия туристически сезон. Прогнозите са за ръст от над 15%. Това съобщи експертът от отдел „Авиационен маркетинг“ Иво Барзов на среща с туристическия бранш в Поморие: „Чакаме около 1 900 000 пътници в сравнение с 1 630 000 пътници през Лято 2022. Основните..

обновено на 30.05.23 в 11:49

Над 1500 жители искат изграждане на фермерски базар в Несебър

Над 1500 подписа за изграждане на фермерски базар внесе Сдружението „Напред Несебър“ в местната администрация. Инициативата е на Иван Дашев, Стоян Стоянов и Петър Тодоров. Идеята им възниква след срещи с жителите на несебърските села и градовете Обзор и Свети Влас.  В района на Несебър има достатъчно качествена местна продукция, която търси..

публикувано на 29.05.23 в 12:20

Бургас се сближава с полския Гданск

Бургаските съветници одобриха предложението за подписването на споразумение за сътрудничество между Община Бургас и Община Гданск. Целта е задълбочаване на взаимоотношенията и обмяна на опит в сферата на икономиката, културата и образованието. От Община Бургас информират, че между двата града съществуват множество прилики и потенциал за партньорство...

публикувано на 29.05.23 в 12:03

Българо-турски дамски бизнес форум ще се проведе в Бургас

Българо-турски дамски бизнес клуб, в партньорство с Община Бургас, Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия и Българо-турската търговско-индустриална камара организира Българо-турски дамски бизнес форум. Той започва от 10:00 часа в Експозиционен център "Флора" в Бургас. Проявата  ще насърчи срещи на бизнес дами от България и..

обновено на 27.05.23 в 07:25

Политики за транспортна свързаност на Балканите обсъждаха в Бургас

Стратегическата инициатива „Три морета“ тепърва ще играе огромна роля. Това коментира в Бургас нейният основател, четвъртият президент Росен Плевнелиев по време на форум за транспортна свързаност на Балканите. Миналата година се случи нещо, което досега не се беше случвало, коментира Плевнелиев: „Три морета“ създаде фонд. Този фонд се..

публикувано на 26.05.23 в 16:36