Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добрият пример:

Младите лекари от УМБАЛ-Бургас с акция по кръводаряване (ВИДЕО)

| обновено на 15.03.23 в 12:38

Младите лекари от УМБАЛ Бургас инициираха за първи път днес акция по кръводаряване. Тя е насочена към онези пациенти на най-голямото здравно заведение в Югоизточна България, които нямат близки, а се нуждаят от редовно кръвопреливане или планова операция. Към тях се присъедини и Асоциацията на студентите медици. Единственото отделение по трансфузионна хематология в Бургаска област захранва  с кръв и кръвни продукти 12 болници, а недостиг има за всички кръвни групи. 

10 лекари и специализанти от различни отделения в болницата се включиха в инициативата.  Заместник-директорът д-р Светослав Тодоров заяви:


„Младите лекари поехме отговорността да дадем добрия пример и да напомним на хората, че е необходимо да се кръводарява и че  ежедневно в големите и малки болници има хора, които се нуждаят от кръв и кръвни продукти. По-скоро се обсъжда темата за кръводаряването, когато има масова авария, голяма катастрофа-тогава се замисляме, а всеки ден има планови операции. Има и много терапевтични отделения по хематология, по онкохематология, където има пациенти, които нямат близки, които да дарят кръв-там необходимостта от кръвопреливане също е съществена. Надявам се да бъдем полезни и на тях по този начин.“


На ден от кръвопреливане се нуждаят минимум 40 души. Недостиг има за всички кръвни групи, посочва д-р Димитър Буковинов, който работи в отделението:

„Кръводарителите са малко. Най-често това са близки на пациенти и идват, за да възстановят изразходваното количество, за да може да имаме кръв за следващия пациент. Последните месеци на ден имаме по 20 човека, което е плашещо за бургаска област, която се развива медицински. По мое наблюдение, хората, които идват да дадат безвъзмездно за който и да е, се броят на пръсти. Ако имаме 5-6 души за цялата седмица, това е нещо голямо. Хората са абдикирали от кръводаряването.“

Удовлетворението е да си свидетел на щастлива развръзка, разказва д-р Буковинов за случай, когато в края на 2020 година дарява кръв, която отива при 32-годишна родилка.  


Лекарят специализант на отделението по „Съдебна медицина“ д-р Стефани Шкетиева също бе сред тези, които се включиха в инициативата:

„Хубаво е тази дейност да се насърчава, защото има недостиг на кръвни продукти, а малко хора се включват. Трябва да има повече гласност, защото с една банка кръв може да се спаси човешки живот. Няма значение при кого отива тази кръв, стига да помогна на някого!“


В акцията се включи и д-р Димитър Рибов, специалист по клинична хематология. В неговото отделение най-често постъпват пациенти, нуждаещи се от постоянно кръвопреливане. Сред тях е 72-годишната Иванка Цолова от село Полски извор, която постъпва в отделението с хемоглобин 40, при норма минимум 120. Жената се лекува с кръвопреливане поне два пъти в месеца. Децата й са в чужбина, а за нея се грижат съседите. Жената споделя: „Това, че днес лекарите дават кръв за нас, за мен е подарък. Благодарение на дарителите живея! Призовавам всички, които са здрави и нямат проблеми – нека да даряват, за такива хора като нас.“

Иванка Цолова се нуждае от кръвопреливане поне два пъти в месеца

В първия ден на акцията се включиха още д-р Йоан Иванов, специализант по хирургия, д-р Лъчезар Иванов от Спешно отделение, д-р Емануела Илиева от Отделение по гастроентерология, д-р Мариана Русева от Отделение по физиотерапия, както и д-р Светлозара Георгиева от Първо отделение по педиатрия.

От Отделението трансфузионна хемагология към УМБАЛ напомнят, че дарителите трябва да са здрави, под 65 годишна възраст, без хронични заболявания, да не приемат медикаменти, да не са били инфекциозно болни в последните 2 седмици, както и да не са консумирали алкохол ден преди даряването. Всеки от тях попълва въпросник преди процедурата. 

Чуйте още в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Седем ученици от две бургаски училища с коклюш

9 са новите случаи на коклюш при деца в Бургас само през тази седмица, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. За част от тях още текат епедимиологични проучвания.  Седем са ученици от две бургаски училища. С регистрираните по-рано през годината, случаите стават общо 15, като осем от тях са доказани. Най-много са децата във възрастова група..

обновено на 25.04.24 в 13:17

Два случая на коклюш в Сливенска област

Два са регистрираните случаи на коклюш в Сливенска област, съобщи началника на РЗИ Сливен д-р Николина Иванова. Децата са на възраст между 1 и 4 години.  Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджи к Здравната комисия с извънредно заседание заради ситуацията с коклюша Двата случая нямат връзка помежду си. Децата..

публикувано на 24.04.24 в 17:50

Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджик

Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджик. Диагнозата е поставена на дете на 3 години и половина, което е лекувано в Университетската болница в Стара Загора. Това е първият случай на заболяването за областта, уточняват от Здравната инспекция в Ямбол.  Детето е прието в болницата преди седмица с пневмония и симптоми за коклюш и вчера е..

публикувано на 24.04.24 в 17:01
Костадин Ангелов

Здравната комисия с извънредно заседание заради ситуацията с коклюша

Данни за разпространението на инфекцията коклюш у нас и информация във връзка с починалите от болестта две бебета в Кюстендил ще бъдат представени пред парламентарната Комисия по здравеопазване, на извънредно заседание . Депутатите ще изслушат ресорния министър, главния държавен здравен инспектор, директорите на агенция Медицински надзор и на..

публикувано на 23.04.24 в 08:43

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.   „Положителните резултати на четирите деца са потвърдени от лаборатории в града в петък следобед. Днес колегите от..

публикувано на 22.04.24 в 13:33

Млади лекари преглеждаха в с. Дебелт

Над 80 профилактични прегледа извършиха от  Сдружение на “Младите лекари” в с. Дебелт. Сред тях е имало 75%  жени, и 25% мъже, като с редната възраст е била 73 години. Раздадени са множество информационни материали. С провеждането на подобен тип акции, Сдружение “Младите лекари” продължава да поддържа опазването на здравето с навременни, регулярни..

публикувано на 22.04.24 в 12:16

В общинската болница в Елхово търсят лекари

Липсата на лекари е основен проблем за съществуването на общинската болница в Елхово. Лечебното заведение  е в добро финансово състояние, през годините е оборудвано и с нова техника. Общината отпуска достатъчно средства за  Многопрофилната болница „Св. Иван Рилски“, но проблемът е в липсата на лекари, кзаа кметът на общината Петър Гендов..

публикувано на 22.04.24 в 07:15