Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Общини в Ямболско дофинансират социалните си услуги

Снимка: Ани Петрова

Инфлационните процеси и липсата на приет годишен бюджет затруднява дейността на Социалния домашен патронаж в общини от Ямболска област. Услугите месечно се дофинансират от местните бюджети, за да не се увеличават таксите на потребителите.

Повишените цени на хранителните продукти и горивата затрудняват дейността на Социалния патронаж. Липсата на приет общински бюджет налага строги ограничения, подчерта зам.- кметът на Стралджа Гроздан Иванов.

В момента нямаме право да харчим повече от 1/12 , колкото сме харчили миналата година. Тоест ако миналия февруари сме изхарчили 20 хил. лева за патронаж, сега можем да изхарчим точно толкова. Какво обаче се случва, ако миналата година сме могли да купим примерно Х кг зеленчуци, сега е Х делено на две. И ние какво трябва да направим? Да кажем на възрастните – ще спрем да ви храним или да вдигнем таксите.

Кметът на крайграничната община Болярово Христо Христов обясни, че през януари и февруари са предоставили за социалния патронаж допълнително по 12 хил. лева, за да могат таксите да останат 3,20 ст на ден. 

До края на годината са около 60-70 хил. лева, които са допълнителни средства, които при приемането на бюджета, когато дойде време трябва да бъдат предвидени, за да може да остане тази услуга.


БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителен конкурс – в помощ на двойки с репродуктивни проблеми

Благотворителен конкурс в помощ на двойки с репродуктивни проблеми стартира клиника "New life". От здравното заведение търсят най-чаровните деца, които ще станат лица на календара на клиниката за 2024-та година. Всяко участващо дете, ще получи подарък - по един стенен календар. Средствата, събрани от продажбата на останалите календари, ще..

публикувано на 02.06.23 в 11:34
снимката е илюстративна

Продължава приемът на документи за подмяна на отоплителните уреди в Бургас

Вече стартира вторият прием на документи за подмяна на старите печки на дърва и въглища с екологични уреди в Бургас.  Вторият финален срок за подаване е 31 август 2023 г. Интегрираният проект предвижда да бъдат подменени отоплителните уреди на 1 994 домакинства от града.  Припомняме допустимите райони и квартали за участие по проекта: ЦГЧ, кв...

публикувано на 02.06.23 в 11:17
Архив

Отдаваме почит на Христо Ботев и загиналите за свободата на България

Днес отдаваме почит на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. По повод 147 години от смъртта на революционера пред паметниците му на много места в региона ще бъдат поднесени цветя и венци в знак на признателност към националните ни герои. От 12 часа пред паметника на Ботев в Морската градина в Бургас ще се проведе ритуал по..

публикувано на 02.06.23 в 08:40

Първите за месеца учебни стрелби на полигон Батмиш са насрочени за днес

Първите за месец юни стрелби от учебната подготовка на сливенския гарнизон на полигон „Батмиш“ са насрочени за днес. Те ще започнат от 8,15 и ще продължат до 16 часа. Стрелби ще има всеки работен ден през следващата седмица.  График, изготвен от военно формирование 22 220 е следният: На 5, 7, 8, 12, 19, 20, 21, 22, 23, 27, 28 и 29 юни занятията ще се..

публикувано на 02.06.23 в 08:12

Игри и забавления и за децата от два Центъра за настаняване от семеен тип

Празник за децата от Центъра за настаняване от семеен тип "Ронкали" и Центъра за настаняване от семеен тип за деца без увреждания - 1 в кв. Меден рудник се проведе днес по повод 1 юни - Деня на детето. Срещата беше в двора на Дом "Ронкали" в кв. Ветрен.  Момичета и момчетата от двете социални институции се забавляваха на парти организирано от..

публикувано на 01.06.23 в 18:00

"Изгрев парк фест" започна, включете се в забавата

С богата програма започна шестия Изгрев парк фест. В него се включват над 200 деца от читалищата в общината, които представят песни, модерни танци и хора, и дори изпълнения на флейта и зумба.  На откриването присъства кметът Димитър Николов, както и композиторът маестро Стефан Диомов. И това не е случайно, защото малките Изгревчета от вокалната..

публикувано на 01.06.23 в 17:41

С изложба, рисунки на открито и много игри децата на Царево празнуват 1 юни

С изложба, рисунки на открито, много игри и добро настроение децата на Царево празнуват 1 юню. В Международният ден на детето бе представена  изложба на учениците към СУ ,,Н.Й.Вапцаров‘‘ град Царево.  Кметът на общината инж. Георги Лапчев отправи своите пожелания, към всички дошли на градския площад. Изненада за малки и големи беше появата на..

публикувано на 01.06.23 в 17:23