Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все повече хора страдат от болестта на Хашимото

Д-р Стефка Стефанова

Удвоява се разпространението на болестта на Хашимото през последните две десетилетия. Това каза в предаването „Без направление“  началникът на отделението по ендокринология към УМБАЛ Бургас д-р Стефка Стефанова. Заболяването води до автоимунна увреда на щитовидната жлеза и е най-разпространеното ендокринно заболяване, добави тя:

„Както и при повечето заболявания, автоимунни, тук се счита, че има връзка генетичната предразположеност, наблюдава се фамилност и се отключва от различни фактори на средата. В това число – радиация, йоден прием и други фактори на околната среда. В крайна сметка се уврежда жлезата и се нарушава нейната функция. Тенденцията е честотата на разпространение да нараства и най-често това заболяване се среща при жени, между 30 и 50 години, около 20 пъти по-често, отколкото при мъжете“, поясни ендокринологът.

Напоследък се проявява и в детска и юношеска възраст, посочи Стефка Стефанова.

Повече по темата можете да чуете в прикачения файл. 


БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МЗ забранява износа на инсулин и антибиотици за деца за месец

Здравното министерство публикува новата заповед за забрана на износа на инсулинови лекарства и антибиотици за деца. Тя влиза в сила от днес и ще действа до 31 март. Във вторник заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов обяви, че забраната за износ на инсулини ще се удължава, докато е необходимо.  Действията на здравното министерство..

публикувано на 01.03.24 в 14:59
АРХИВ

Пускат над 200 цветни балона в Бургас по повод Международния ден на редките болести

Над 200 цветни балона ще бъдат пуснати в Бургас по повод Международен ден на редките болести, каза Полина Мандаджиева, председател на Националната асоциация на пациентите с дефицит на растежния хормон и представител на Алианса на хората с редки болести за Бургас и областта. Това е едно от другите събития, с които се изразява..

публикувано на 29.02.24 в 09:30

Жители на с. Твърдица не искат възрастните с деменция на "Грижовник"

Жители на с. Твърдица не искат възрастните с деменция на "Грижовник", информира кметът на Бургас Димитър Николов в социалните мрежи.  Бургас откри първата в страната Социална градина за възрастни хора с деменция В старата детска градина на Твърдица трябваше да се разшири капацитетът на новосъздадената социална градина за възрастни хора..

публикувано на 28.02.24 в 14:51

Временни затруднения с инсулините в Бургас, обикновено не се чака

В Бургас има временни затруднения с намирането на някои инсулини, но в аптеките обикновено не се налага да се чака. Фармацевти обаче прогнозират нов недостиг при отпадане на забраната за износ на антидиабетни лекарства на 29 февруари и настояха тя да бъде удължена. Преди минути зам.-министърът на здравеопазването Илко Гетов обяви, че заповедта..

публикувано на 27.02.24 в 15:42

Илко Илчев поема МБАЛ-Поморие

Илко Илчев е новият управител на „МБАЛ Поморие“ ЕООД. Това реши Общинския съвет на Поморие на извънредно заседание днес.  Предложението на кмета Иван Алексиев за нов управител на болницата е подкрепено с гласовете на 18 присъстващи общински съветници, един е гласувал "въздържал се". Илко Илчев е досегашният директор на Общинското предприятие „Социално..

публикувано на 26.02.24 в 22:55

Готов е проектът на новата поликлиника към Белодробната болница в Бургас

Готов е проектът на новата поликлиника към бургаската Белодробна болница. От Общината информират, че тя ще е на площ от 681 кв. м., на 2 етажа, в които ще бъдат разположени регистратура, лекарски кабинети, манипулационни, чакални и административна част. В поликлиниката ще се осъществява пълен спектър на диагностика на всички остри и хронични..

публикувано на 26.02.24 в 13:41

Преобразяват детското отделение в МБАЛ - Карнобат по проект "Светулка"

Фондация „За доброто“ реализира проект за реновиране на Детско отделение в МБАЛ – Карнобат. То ще бъде обновено с дарителски средства по проект „Светулка“.  Той предвижда ремонт на детски отделения в страната, но се работи за подобряване на отношението и комуникацията между страните, ангажирани в процеса на оздравяване на малките пациенти, с..

публикувано на 25.02.24 в 16:00