Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МФ предлага авансово внасяне на част от еднократната вноска за свръхпечалбите

| обновено на 18.03.23 в 13:59

Авансово внасяне на част от еднократната солидарна вноска за свръхпечалбите е предвидено в предложените от Министерството на финансите промени в данъчните закони. По-рано през седмицата бе анонсирано, че такава вноска ще бъде изисквана с цел укрепване на бюджетните позиции.

От 1 юли отпадат и част от намалените ДДС ставки и се предлага двойно намаляване на разрешената сума за плащане в брой – от 10 000 на 5 000 лева. Търговията с криптовалути вече също ще присъства конкретно в Закона за доходите на физическите лица, става ясно от предложените промени. Те бяха публикувани за обществено обсъждане късно снощи.

33-процентата солидарната вноска на свръхпечалбите е временна мярка, подчертават от Министерството на финансите и предлагат тя да е валидна за втората половина на годината. За да има регулярност на постъпленията в хазната, както и при другите закони, ще има авансови вноски.

Намалена ставка за ДДС запазват бебешките храни, книжните изделия и настаняването в хотелите, но от списъка отпадат ресторантьорските и кетъринг услуги, както и услугите в спортните центрове. Според финансовото министерство "въвеждането на намалени ставки не води до по-ниски цени на продаваните стоки и услуги".

В Закона за доходите на физическите лица се предлага промяна в текстовете за облагане на доходите от финансовите активи, като се предлага да се въведат 10% нормативно признати разходи. Сред изброените активи вече изрично се посочват и виртуални валути (криптовалути). Също така се разширява обхватът на акцизните плащания, като към тютюневите изделия се въвежда ставка за определен вид никотинови течности, както и стъпка към покачването на акцизите върху тях.

В мотивите за промени в законите, които този път се правят през Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, е посочено, че въведените мерки за подкрепа на бизнеса през различните кризи от последните години са били навременни и са дали резултат, но това са временни мерки.

В същото време финансовото министерство възнамерява да предложи годишен бюджет с дефицит от три процента.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кметове и институции на среща за готовността за летния сезон

Новият областен управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с кметовете на общини и председателите на общинските съвети в област Бургас. На срещата присъстваха и директорите на териториалните дирекции на МВР, РЗИ и Областна дирекция по безопасност на храните. Подготовка за летен сезон 2024, организация на изборите за евродепутати и народни..

публикувано на 23.04.24 в 17:00

Трима инвеститори с интерес към Бургас (ОБНОВЕНА)

Общинският съвет в Бургас определи представител на Общото събрание на акционерите на Индустриалния и логистичен парк в Бургас. Това ще е общинският съветник Тодор Йосифов. Докладната записка беше изтеглена в началото на сесията по молба на кмета Димитър Николов. Като мотив той посочи, че се касае  за стартирането на три инвестиции на територията..

обновено на 23.04.24 в 15:40

Археологическите разкопки може да забавят проекта за автогара в Созопол

Средновековен некропол откриха при разкопки на мястото на бъдещата автогара в Созопол в началото на април. Обектът се намира в местността „Провлак“ между стария и новия град. Именно добрата локация е причина мястото да бъде избрано за изграждането на автогара. Проектът обаче се отлагаше от около две години, заради съгласувателната процедура с..

публикувано на 22.04.24 в 12:27

С писма и обаждане по телефона, НАП напомня за декларирането на доходите

НАП изпраща имейли или се обажда по телефона на физическите лица, за които има информация, че през 2023 година са получили хонорари, земеделски субсидии, суми от наложени платежи от продажби в Интернет и др., като им напомня, че трябва да декларират и платят данъка върху доходите от тези дейности в срок до 30 април. Данните са вписани в предварително..

публикувано на 22.04.24 в 11:57

Обсъдиха решения за облекчаване наемането на работници от трети страни

Министърът на туризма Евтим Милошев проведе работна среща с Изпълнителния директор на Агенцията по заетостта г-н Смилен Вълов, Старши комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Миграция“ в МВР, експерти от Държавна агенция национална сигурност, Министерство на външните работи, Министерство на вътрешните работи и Агенцията по заетостта,..

публикувано на 20.04.24 в 12:00

До 30 април превозвачите могат да подават заявленията за изплащане на държавна помощ

До 30 април превозвачите могат да подават заявленията за изплащане на държавната помощ в подкрепа на разходите за стабилизиране на транспортния отрасъл. Документите могат да се внасят в деловодството на Агенция „Пътна инфраструктура“ и  в офисите на областните пътни управления, Националното тол управление, както и електронно чрез системата за сигурно..

публикувано на 20.04.24 в 11:00

Ръст на туристи от скандинавските страни, Великобритания и Германия очакват в Созопол

Ръст на туристите от скандинавските страни, Великобритания и  Германия се очаква тази година в община Созопол.  "Проблемът с кадрите стои и пред нас. Наистина е трудно да се намерят качествени кадри със заплащане, което да предполага конкурентноспособност на предлаганата услуга. За да оцелеем и да се развиваме като туристическа дестинация, ние..

публикувано на 19.04.24 в 08:05