Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Стартират безплатни прегледи за туберкулоза

Снимка: Архив

На 24 март отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата, като тази година мотото на инициативата е: „Да! Ние можем да спрем туберкулозата!“. От днес (20 март) ще се извършват безплатни прегледи за туберкулоза в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата в областните градове на страната. 

Общият брой на регистрираните с туберкулоза лица през 2022 г. е 775 (по предварителни данни). В сравнение през 2012 г. техният брой е бил 2280. Запазва се тенденцията броят на мъжете да е два пъти по-голям от този на жените. Най-засегнати са възрастовите групи, както следва: от 45-54 г. (23%), над 65 г. (22%) от 55-64 г. (20%), от 35-44 г. (16%), от 25-34 г. (9%). През 2022 г. са регистрирани 49 случая на туберкулоза във възрастовата група от 0-17 г., което е 6.3% от всички случаи в страната.

През 2022 г. (по предварителни данни) са регистрирани 1619 контактни на болни от туберкулоза лица, като 1570 от тях са обхванати с химиопрофилактика.

Независимо от намаляването на заболяемостта в България, все още има региони, в които тя е над средната за страната. Такива са  иобластите  Ямбол - 25.3 и Сливен - 22.1. 

В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни, независимо от здравноосигурителния статус на гражданите. Ежегодно Министерството на здравеопазването осигурява както финансов ресурс за противотуберкулозни лекарства от първи ред, лекарства за химиопрофилактика, ваксини, диагностикуми и консумативи за лабораториите, така и финансиране на болниците за лечение на туберкулоза.

Туберкулозата е лечима и предотвратима, стига да бъде открита навреме и да бъде проведено качествено лечение.

За област Бургас това е „СБАЛПФЗ Бургас“ ЕООД, ул. „Ген. Гурко“ № 64. Прегледите ще се провеждат в периода от 20 - 24.03.2023 г., за времето от 13.00 до 18.00 часа. 


По публикацията работи: Свобода Атанасова

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампания по кръводаряване ще се проведе на Никулден в Бургас

Кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване ще се проведе на Никулден в Бургас,  съобщават от Общината.  Инициативата се организира съвместно с УМБАЛ и Отделението по трансфузионна хематология. Нейната цел е насърчаване на кръводаряването, повишаване на ангажираността на обществото и привлече на нови кръводарители предвид непрекъснато..

публикувано на 04.12.23 в 10:45

Скрининг на риска от туберкулоза започва от днес в Белодробната болница в Бургас

Седмицата на отворените врати  за скрининг на риска от туберкулоза започва от днес  в Белодробната болница в Бургас. Консултациите и прегледите ще се извършват до 8 декември включително.  През всички работни дни от седмицата във времето от 08.30 ч. до 12.30 ч. в Консултативно диагностичен блок - Кабинет за Контрол на Туберкулозата,  ще се..

публикувано на 04.12.23 в 08:25

Водещи анестезиолози обменят опит в национален семинар в бургаска болница

Днес и утре университетска болница "Дева Мария" в Бургас е домакин на Национален семинар за анестезиолози „Сонография за анестезиология, интензивно лечение и спешни състояния“. Участват изявени специалисти от САЩ, Германия и Великобритания и водещи анестезиолози и млади лекари от цялата страна. Целта е да се обмени опит и добри практики при употребата..

публикувано на 02.12.23 в 10:15

Лекции и консултации за болестта на Бехтерев е Регионалната библиотека

Информационен ден и безплатни лекарски консултации за симптомите и лечението болестта на Бехтерев се провеждат в Библиотеката. Те се организират от Българско сдружение на болните от болестта на Бехтерев, със съдействието на Община Бургас. От 10.00 до 12.00 часа са предвидени образователни лекции с ревматолог, психолог и ортопед. Входът е свободен и не..

публикувано на 02.12.23 в 09:30

Д-р Маджуров: Мораториумът за разкриване на нови болници няма да реши проблемите

 Всичко поскъпна, най-вече се вдигат  разходите по отношение на труда, защото нашата професия е призната в целия свят и това ни принуждава заплатите да са близки до европейските, каза д-р Александър Маджуров, собственик и управител на една от частните болници в Бургас. Той коментира парите за здраве за следващата година в бюджета. Ако средствата не са..

обновено на 01.12.23 в 18:39

Бургас ще отбележи Световния ден за борба със СПИН

Бургас се включва в събитията по повод Световния ден за борба със СПИН. В инициативата на Министерството на здравеопазването и Регионалната здравна инспекция се включват Сдружение „Младите лекари“ и университет „Професор д-р Асен Златаров“.  Бързо и анонимно тестване за ХИВ и Хепатит С ще има от 10 до 15.30 часа в фоайето на медицинския корпус на..

публикувано на 01.12.23 в 08:30

Д-р Миразчийски: Парите за здраве никога не стигат

Бюджетът на Здравноосигурителната каса не беше приет на първо четене от парламентарната ресорна комисия. ГЕРБ и ДПС гласуваха "въздържал се", БСП и "Възраждане" заявиха, че са "против" и  одобрение имаше само от ПП-ДБ.  Една от причините да не бъде одобрен  беше т.н мораториум за разкриване на нови болници догодина. В същото време..

обновено на 30.11.23 в 08:12