Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

При високите цени на храните и неприети бюджети:

Как работи Социалният патронаж в Ямболска област?

| обновено на 20.03.23 в 11:41
снимката е илюстративна
Снимка: Община Русе

Високите цени на хранителните продукти и  липсата на редовно приети годишни бюджети затруднява дейността на Социалния домашен патронаж в голяма част от българските общини. 

 Заместник-кметът на община Стралджа Гроздан Иванов посочва:

„В момента нямаме право да харчим повече от 1/12 , колкото сме харчили миналата година. Тоест, ако миналия февруари сме изхарчили 20 хил. лева за патронаж, сега можем да изхарчим точно толкова. Какво обаче се случва, ако миналата година сме могли да купим примерно Х кг зеленчуци, сега е Х делено на две. И ние какво трябва да направим? Да кажем на възрастните - ще спрем да ви храним или да вдигнем таксите.“

Петя Панайотова, която е директор на Дома за възрастни хора в Ямбол и отговаря за Домашния социален патронаж, сподели, че успяват да се справят със ситуацията по следния начин:

„Вдигнаха се таксите. Между януари 2022 и януари 2023 година с 26 лева по диета 15, това е общата диета. В момента тя струва 111.26 лева.

За да бъде предоставяна качествена услуга е потърсено финансовото съдействие на общината в Ямбол. 400 000 лева са предвидени за Домашния социален патронаж  през тази година, но все още няма приет бюджет, посочи Панайотова. Капацитетът на социалната услуга е за 210 души, които обслужват 14 служители.

Кметът на крайграничната Община Болярово Христо Христов обясни, че през януари и февруари са предоставили за социалния патронаж допълнително по 12 000 лева, за да могат таксите да останат 2 лева на ден  за потребителите. 120  човека са включени в услугата. Кметът пояснява:

"Храненето ни излиза по 3.20 лева на ден, разликата от 1.20 се поема от общината, тук влизат горива, ток, транспорт. Задържаме тези такси към момента. Услугата е много необходима". 

В Община Тунджа, където потребителите са близо 140 души, също ще продължат да получават топла храна, въпреки че таксите за храна са ниски и не успяват да покрият дори половината от цената на услугата. Заместник- кметът Димитър Димитров посочва: "Нашето население е застаряващо, голяма част са самотно живеещи, не могат сами да се справят. За някой от тях е въпрос на оцеляване да получат услугата."  

Хората, които ползват Домашния социален патронаж в различните общини, посочват, че това, което получават е много по-евтино в сравнение с това сами да купуват продуктите и да си готвят. Доволни са и от разнообразието, което сами не могат да си осигурят. 

Повече чуйте в звуковия файл. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
снимката е илюстративна

Продължава приема на документи за подмяна на отоплителните уреди в Бургас

Вече стартира втория прием на документи за подмяна на старите печки на дърва и въглища с екологични уреди в Бургас.  Вторият финален срок за подаване е 31 август 2023 г. Интегрираният проект предвижда да бъдат подменени отоплителните уреди на 1 994 домакинства от града.  Припомняме допустимите райони и квартали за участие по проекта: ЦГЧ, кв...

публикувано на 02.06.23 в 11:17
Архив

Отдаваме почит на Христо Ботев и загиналите за свободата на България

Днес отдаваме почит на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. По повод 147 години от смъртта на революционера пред паметниците му на много места в региона ще бъдат поднесени цветя и венци в знак на признателност към националните ни герои. От 12 часа пред паметника на Ботев в Морската градина в Бургас ще се проведе ритуал по..

публикувано на 02.06.23 в 08:40

Първите за месеца учебни стрелби на полигон Батмиш са насрочени за днес

Първите за месец юни стрелби от учебната подготовка на сливенския гарнизон на полигон „Батмиш“ са насрочени за днес. Те ще започнат от 8,15 и ще продължат до 16 часа. Стрелби ще има всеки работен ден през следващата седмица.  График, изготвен от военно формирование 22 220 е следният: На 5, 7, 8, 12, 19, 20, 21, 22, 23, 27, 28 и 29 юни занятията ще се..

публикувано на 02.06.23 в 08:12

Игри и забавления и за децата от два Центъра за настаняване от семеен тип

Празник за децата от Центъра за настаняване от семеен тип "Ронкали" и Центъра за настаняване от семеен тип за деца без увреждания - 1 в кв. Меден рудник се проведе днес по повод 1 юни - Деня на детето. Срещата беше в двора на Дом "Ронкали" в кв. Ветрен.  Момичета и момчетата от двете социални институции се забавляваха на парти организирано от..

публикувано на 01.06.23 в 18:00

"Изгрев парк фест" започна, включете се в забавата

С богата програма започна шестия Изгрев парк фест. В него се включват над 200 деца от читалищата в общината, които представят песни, модерни танци и хора, и дори изпълнения на флейта и зумба.  На откриването присъства кметът Димитър Николов, както и композиторът маестро Стефан Диомов. И това не е случайно, защото малките Изгревчета от вокалната..

публикувано на 01.06.23 в 17:41

С изложба, рисунки на открито и много игри децата на Царево празнуват 1 юни

С изложба, рисунки на открито, много игри и добро настроение децата на Царево празнуват 1 юню. В Международният ден на детето бе представена  изложба на учениците към СУ ,,Н.Й.Вапцаров‘‘ град Царево.  Кметът на общината инж. Георги Лапчев отправи своите пожелания, към всички дошли на градския площад. Изненада за малки и големи беше появата на..

публикувано на 01.06.23 в 17:23

"Булевард Демокрация" - на 1 юни

Нека да са ни здрави и честити децата на България. А към родителите – пазете ги. Учете ги. Възпитавайте ги. Защото ние направихме каквото можахме. Като гледам какво се случва с държавата, май не се справихме много успешно. Та – в тях ни е надеждата. Да съградят едно по-добро бъдеще за тях. Ако можем – и ние да хванем нещо от него. От предното..

обновено на 01.06.23 в 15:02