Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

При високите цени на храните и неприети бюджети:

Как работи Социалният патронаж в Ямболска област?

| обновено на 20.03.23 в 11:41
снимката е илюстративна
Снимка: Община Русе

Високите цени на хранителните продукти и  липсата на редовно приети годишни бюджети затруднява дейността на Социалния домашен патронаж в голяма част от българските общини. 

 Заместник-кметът на община Стралджа Гроздан Иванов посочва:

„В момента нямаме право да харчим повече от 1/12 , колкото сме харчили миналата година. Тоест, ако миналия февруари сме изхарчили 20 хил. лева за патронаж, сега можем да изхарчим точно толкова. Какво обаче се случва, ако миналата година сме могли да купим примерно Х кг зеленчуци, сега е Х делено на две. И ние какво трябва да направим? Да кажем на възрастните - ще спрем да ви храним или да вдигнем таксите.“

Петя Панайотова, която е директор на Дома за възрастни хора в Ямбол и отговаря за Домашния социален патронаж, сподели, че успяват да се справят със ситуацията по следния начин:

„Вдигнаха се таксите. Между януари 2022 и януари 2023 година с 26 лева по диета 15, това е общата диета. В момента тя струва 111.26 лева.

За да бъде предоставяна качествена услуга е потърсено финансовото съдействие на общината в Ямбол. 400 000 лева са предвидени за Домашния социален патронаж  през тази година, но все още няма приет бюджет, посочи Панайотова. Капацитетът на социалната услуга е за 210 души, които обслужват 14 служители.

Кметът на крайграничната Община Болярово Христо Христов обясни, че през януари и февруари са предоставили за социалния патронаж допълнително по 12 000 лева, за да могат таксите да останат 2 лева на ден  за потребителите. 120  човека са включени в услугата. Кметът пояснява:

"Храненето ни излиза по 3.20 лева на ден, разликата от 1.20 се поема от общината, тук влизат горива, ток, транспорт. Задържаме тези такси към момента. Услугата е много необходима". 

В Община Тунджа, където потребителите са близо 140 души, също ще продължат да получават топла храна, въпреки че таксите за храна са ниски и не успяват да покрият дори половината от цената на услугата. Заместник- кметът Димитър Димитров посочва: "Нашето население е застаряващо, голяма част са самотно живеещи, не могат сами да се справят. За някой от тях е въпрос на оцеляване да получат услугата."  

Хората, които ползват Домашния социален патронаж в различните общини, посочват, че това, което получават е много по-евтино в сравнение с това сами да купуват продуктите и да си готвят. Доволни са и от разнообразието, което сами не могат да си осигурят. 

Повече чуйте в звуковия файл. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Капачки за бъдеще“ с поредна кампания в Бургас

22 кувьоза, две офроуд и 5 неонатални линейки са закупени до момента чрез кампанията „Капачки за бъдеще“, като последната линейка вече е регистрирана в КАТ. Инициативата продължава днес в к-с Меден рудник, както и на 8 октомври в Бургас, чрез „Клуб за бъдеще“, който подпомага националната кампанията на местно ниво, каза Ева Крачкова от бургаския..

публикувано на 30.09.23 в 08:30

Нови комбинирани велосипедни и пешеходни алеи се изграждат в Ямбол

В Ямбол продължава изграждането на нови комбинирани велосипедни и пешеходни алеи, които ще свържат различни райони на града и ще предоставят удобен маршрут за спорт и разходки. Това информират от пресцентъра на Общината.  Първата алея обхваща участъка от кръстовището до Регионална здравна инспекция до комплекс „Доктор Дончев“ с дължина 1000 метра, а..

публикувано на 29.09.23 в 15:17

Променя се маршрута на автобусната линия Бургас - Българово от понеделник

Линията на "Бургасбус" по маршрута Бургас - Българово се променя от понеделник. Автобусите ще минават двупосочно през магистралата.  Причината са ремонтни дейности в отсечката между Бургас - Айтос и град Българово.  Спирката на ул. "Девети септември" няма да бъде обслужвана до възстановяване на маршрута.  Пътуващите до кв. "Ветрен",..

публикувано на 29.09.23 в 14:52
Изоставена къща в село Варовник

Обезлюдяването на селата в Странджа в новият проект на Надя Пеовска

ОБЕЗ-ЛЮ-ДЯ-ВАЙ-КИ се нарича последният проект на визуалния артист и художник Надя Пеовска. Тя ще го представи в неделя от 17.30 часа в Регионална библиотека "Пейо Яворов"- Бургас.  Фокусът на проекта, който се финансира от фонд Култура", е върху обезлюдяването на селата в Странджа. Авторката е обходила и заснела къщи в селата Българи, Кондолово,..

публикувано на 29.09.23 в 14:02

Организират кампания за почистване и събиране на кенчета в Меден рудник

Миникампания за почистване градинките на Меден рудник от кенчета ще се проведе тази събота /30 септември/. Организатор на акцията е Клуб за бъдеще – Бургас. Събраното количество ще бъде предадено след това за кампанията за закупуване на детски линейки. Началото ще е в 18 часа от паркинга срещу блок 440 в зона Б в комплекса. Ще има осигурени..

публикувано на 29.09.23 в 11:30

Радарни табла за отчитане на скоростта са монтирани в Сливен

Седем броя радарни табла за отчитане на скоростта бяха монтирани за първи път в Сливен. Те са поставени на възлови места в града - бул. „Банско шосе“ – едно табло след кръговото кръстовище в посока „Детелината“ и едно табло след табелата за населено място на влизане в Сливен, ул. "Ст. Стамболов" - след кръстовището с бул. "Г.Данчев", в посока юг, ул...

публикувано на 29.09.23 в 11:25

Извършва се почистване на участъци от Дюлева и Асеновска река в Сливен

В община Сливен приключиха превантивните действия за осигуряване на проводимост на коритото на Дюлева река в района на бившата мебелна къща. В участъка имаше голям обем прораснала растителност, което създаваше риск за водния оток. Премахнати са храсти и дървесна растителност. Оформен е профилът на участъка, с което е осигурена нормална проводимост...

публикувано на 29.09.23 в 11:17