Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Днес, 21 март

Канят на "Поетично кафене" в Дома на писателя

С проявата ще бъде отбелязан Световния ден на поезията

"Поетично кафене“ ще се проведе днес в Бургас по повод Световния ден на поезията и Първа пролет. Събитието включва множество инициативи, в които се включват поети от различни поколения. Целта е да се популяризира четенето, писането и публикуването на поезия, съобщи Роза Боянова, председател на Бургаската писателска общност: 

"През тази година сме поканили всички пишещи хора и приятели на литературата да бъдат гости в Дома на писателя. Единственото условие е да бъдат усмихнати и да носят цвете, ако имат възможност. ще си припомним някои хубави моменти от предишните издания. В бургаското издание на празника по традиция участват поети от всички поколения и почитатели на изящната словесност. Участието в анонимния блиц-конкурс за написване на творба по зададена в момента тема може да донесе атрактивни награди на всеки." 

Световният ден на поезията (21 март), ще бъде отбелязан в Бургас заедно с областния управител проф. д.н. Мария Нейкова, съобщават от Общината. Организатори са читалище „Любен Каравелов 1940“ и Бургаска писателска общност, със съдействието на Община Бургас и с партньорството на Държавен куклен театър.

"За всеки жив читател и всеки жив поет" – под този девиз от 1999 година на 21 март по инициативата на ЮНЕСКО се отбелязва Световният ден на поезията. Целта на този празник е да популяризира четенето, писането и публикуването на поезия, да даде признание и сила на националните, регионалните и интернационалните организации за поезия. В Бургас той се чества от 2008 г. под егидата на Областния управител на Бургас.

Днес, 21 март се отбелязват още няколко празника, между които Международният ден на кукления театър и настъпилата Първа пролет. Затова в честването ще вземат участие актьори от ДКТ Бургас и ТФ „Усмивка“ с ръководител Румяна Кралева. 

„Поетичното кафене" ще е в Дома на писателя от 18 до 20 ч., който отново ще се превърне в място за вдъхновение и общуване чрез поезия.

повече може да чуете в звуковия файл:

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Театър "Българска армия" представя "В очакване на Годо" на бургаска сцена

Театър "Българска армия" гостува в Бургас утре с пиесата на Самюел Бекет "В очакване на Годо".  Режисьор е Иван Урумов, сценографията и костюмите са на Нина Пашова. Участват Георги Къркеланов, Иван Радоев, Юлиан Вергов, Моню Монев. Това е първата и една от емблематичните пиеси на драматурга, поставена за първи път през 1953 година.   Още на..

публикувано на 29.05.23 в 15:40

“Delphinium” на Boil-песен, родена от любов и приятелство

Боил Каранейчев представя втория си авторски сингъл. Песента “Delphinium” е посветена на приятелката му Ралица. Пред БНР-Бургас Boil разказа: „Беше много сурова идея в средата на миналата година, лятото. Имах под ръка акустична китара, хрумна ми текст. Бях повлиян от много топли чувства към момичето, което е до мен, тя се казва Ралица. А..

публикувано на 29.05.23 в 15:22

В Бургас стартира XVII-то издание на литературния фестивал "Свято слово"

В Бургас, днес се открива Международният литературен фестивал "Свято слово" - майски срещи на славянски творци". Това е 17-то издание на престижното и емблематично събитие. То е организирано от Читалище "Любен Каравелов 1940" в партньорството на Бургаската писателска общност.  Събитието продължава цяла седмица и създава незабравими спомени след..

публикувано на 29.05.23 в 10:44
Снимка: Архив

Откриват Куклено-театралния фестивал "Михаил Лъкатник" в Ямбол

В Ямбол днес се открива Куклено-театралния фестивал "Михаил Лъкатник".  Представянето на спектаклите ще продължи до 1 юни, когато ще е и награждаването на победителите в конкурсната програма. Откриването на 23 –то издание на фестивала ще е тази вечер с пищно карнавално шествие по централните ямболски улици, поясни директорът на държавният куклен..

публикувано на 29.05.23 в 08:58

Играят благотворително спектакъла "Жените срещу дон Жуан"

Един своеобразен съдебен процес на "Жените срещу дон Жуан" ще се случи на сцената на ДНА (Военен клуб), съобщават от Театрална школа "Талантино".  Младежката група на "Талантино" представя спектакъл по брилянтния текст на Ерик-Еманюел Шмит ("Хотел между тоя и оня свят"). Ще станем свидетели на опита на няколко отхвърлени от прелъстителя жени да..

публикувано на 28.05.23 в 16:30

Отличиха призьорите на Националния събор „Фолклорен венец Божура“

Призьорите на 31-то издание на Националния събор „Фолклорен венец Божура“ бяха отличени днес. „Това са Огняна Върбанова от Националното училище за изкуства „Добри Христов“ във Варна – Приз „Комня Стоянова“, Нено Петров от Националното училище за фолклорни изкуства  в Котел – Приз „Фолклорен венец Божура“ за най-добър инструменталист,..

публикувано на 28.05.23 в 14:41

Представят филма "Маестро Енио Мориконе"в Бургас

Биографичен филм за Енио Мориконе ще бъде представен в Бургас. Той ще бъде прожектиран в Културния дом на Нефтохимика от 19.30 ч. Лентата от 2021 г. е съвместна продукция на Италия, Белгия, Нидерландия и Япония. Режисьор е Джузепе Торнаторе. Във филма участват Бернардо Бертолучи, Клинт Истуд, Бари Левинсън, Терънс Малик, Брус..

публикувано на 28.05.23 в 14:26