Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Мръсният въздух причинява редица болести, алармират експерти

Според природозащитници нивата на фини прахови частици в страната остават притеснителни

Снимката е илюстративна
Снимка: pixabay.com

Установено е сериозно замърсяване и влошаване на качеството на околната среда там, където хората използват твърди горива, заяви Ивайло Попов от организацията „За Земята“. Според лекари замърсяването на въздуха е втората водеща причина за смърт от неинфекциозни болести. Това посочва д-р Светослав Тодоров, заместник-директор на УМБАЛ Бургас и член на сдружението „Въздух за здраве“.

„Важно е да се предприемат мерки срещу замърсяването на въздуха, но засега не виждаме това да се случва“, коментира Ивайло Попов. Той вижда тенденция за плавно подобряване на замърсяването с фини прахови частици:

„Но това подобряване е изключително бавно и нашето мнение е, че то не се дължи на някакви целенасочени мерки, а по-скоро на естествения ход на нещата“.

Ако няма по-целенасочени мерки за опазването на въздуха, ще живеем в нездравословна среда още дълги години, от което страдат и умират много хора, предупреди експертът.

Астма, инсулт, инфаркт, белодробни болести и рак са част от проблемите, до които може да доведе замърсяването на въздуха, предупреждава д-р Тодоров. Според неврохирурга поражения може да има и по нервната система.

„Има няколко проведени изследвания, които стигат до извода, че замърсяването на въздуха може значително да увеличи риска от неврологични разстройства, включително болестта на Алцхаймер, на Паркинсон и други видове деменция“.

д-р Светослав Тодоров

Освен с медицинска помощ, лекарите трябва да помагат с усилия да информират обществото за рисковете от замърсяването на въздуха, категоричен е д-р Тодоров.

Чуйте повече по темата в звуковите файлове. Допълнително информация можете да намерите в сайтовете на „За Земята“ и „Въздух за здраве“.

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Диян Господинов

Възстановяването след инфаркт – мисия възможна

Инфарктът на миокардата се „подмладява“ и все по-млади хора страдат от заболяването. Въпреки това, възстановяването от него може е пълно, при следване на лекарските предписания. Причината за „подмладяването“ е основно начинът на живот, посочи в предаването „Без направление“ кардиологът от МБАЛ „Бургасмед“ Диян Господинов: “Има..

публикувано на 07.06.23 в 16:18

Живот след инфаркта - днес, в предаването "Без направление"

Живот след инфаркта. Темата поставяме в днешното издание на предаването „Без направление“. Как протича възстановяването, колко време трае? Какво можем да правим и какво не? Кой да ни консултира?  На тези и други въпроси наш събеседник ще е кардиологът Диян Господинов.  До 12 - с вас ще сме Алекс Пенев и аз, Мариян Иванов. 

публикувано на 07.06.23 в 11:00

Безплатни прегледи за деца в Бургас тази събота

На 10 юни/събота/ ще се проведат безплатни профилактични прегледи на деца по Национална програма "Детско здраве".  Детските лекари, които ще провеждат прегледите са екипи от "Пирогов". Специалностите са УНГБ, ортопедия и травматология, неврохирургия, урология, хирургия, кардиология, нервни болести, ендокринология и болести на обмяната, дерматология,..

публикувано на 06.06.23 в 09:02

Филиалът на ЦСМП в Приморско ще заработи след бюджета

Филиалът на спешната помощ в Приморско ще заработи реално едва когато бъдат осигурени пари в държавния бюджет за това. Към момента има пусната обява, че се търсят медицински специалисти и шофьори на линейки. Ние финализирахме административната част, посочи пред БНР-Бургас кметът на общината Димитър Германов: „Към настоящия момент има..

публикувано на 05.06.23 в 16:34

Безплатни прегледи за деца утре в Бургас

Безплатни прегледи и консултации с педиатри и специалисти по образна диагностика ще се проведат утре 2 юни в болница "Сърце и мозък" в Бургас. Поводът е Международния ден на детето, а прегледите ще бъдат във времето от 10 до 14 часа. Педиатрите д-р Ирина Константинова и д-р Милена Василева ще консултират малките пациенти, а специалистистът по..

публикувано на 01.06.23 в 18:11

Електронно табло ще отброява родените в Бургас деца

Кметът Димитър Николов и председателят на Българската педиатрична асоциация д-р Жени Стоичкова подписаха споразумение за партньорство. Предвиждат се съвместни бъдещи дейности в посока профилактика и промоция на детското здраве.  Електронно табло ще отброява родените в Бургас деца. Това е първата съвместна инициатива, която обявиха в Деня на детето Община..

публикувано на 01.06.23 в 17:28

За първи път в Бургас – турски професор лепи разширени вени с лепило

Нова техника за лечение на разширени вени бе приложена за първи път в Бургас, съобщават от УМБАЛ Бургас. Технологията използва за  залепване тъканно лепило. Материалът е съвсем нов и до момента не е използван в други болници в страната. Разликата с други подобни е в много по-бързото му действие. След процедурата пациентът си тръгва веднага и се връща..

публикувано на 25.05.23 в 14:38