Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Това е снимка от Франция, а не на протест в защита на Паметника на Съветската армия

Статия, която информира за протест на граждани в защита на паметника на Съветската армия в София, е публикувана в информационен сайт. Авторът твърди, че хората развяват червени знамена и държат плакати с надпис: "Оставете паметниците намира".

Информационният материал е подкрепен от снимка, на който се виждат хиляди хора, които са излезли на голям булевард и са блокирали цялото движение. На изображението действително се виждат и червени знамена, но не и плакати с надписи.

Информацията е публикувана многократно в социалните мрежи и е предизвикала  вълна от противоречиви коментари.


Потребител е написал: „По телевизията тенденциозно ни показаха шепа хора. Истинската картина явно е друга!....“

ТВЪРДЕНИЕ: Снимка в български сайт показва как хиляди хора са излезли на протест в София в защита на Паметника на Съветската армия

На 9 март Столичният Общински съвет одобри премахването на Паметника на Съветската армия, а заседанието бе съпроводено от демонстрации на защитници на монумента.

Освен пред Паметника, където образуваха жива верига, протест срещу демонтирането на паметника се проведе и пред сградата на Столичната община. Срещу фасадата са хвърлени яйца и кутии с червена боя.

Протестът е отразен от журналистите на БНР и от водещи медии в страната.

Те публикуваха както видеа, така и изображения от проявите на недоволство.

Кадрите показаха картина различна от описаната в статията към снимката.

На приложената снимка наистина се виждат червени знамена, но нищо от архитектурата на околните сгради не напомня за столицата на България.

На изображението не е изписано, че е илюстративно, нито показва къде е направено и кой е неговият автор.

Обратно търсене на изображението разкрива, че кадърът за първи път е публикуван на 20.01.2023 г. (петък) от сайта Euractiv. Като автор на снимката е посочен Тео Бургери-Гонсе. Той е и авторът на статията, която започва така: "Около 1,12 милиона души, според официалната статистика, излязоха по улиците на Франция в четвъртък, за да изразят гнева си срещу пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон". Заглавието на статията гласи: "Пенсионната реформа: Няма да минем без бой, казват на Макрон от улиците" (Pensions reform: We’re not going without a fight, the streets tell Macron). Под снимката има пояснение: "Проучване на общественото мнение, публикувано сутринта на общата стачка, показа, че 72% от французите са казали "не" на реформа, което е ръст от 4% спрямо миналата седмица".


Става очевидно, че снимката е от масовите протести във Франция срещу плановете за повишаване на пенсионната възраст от 62 на 64 г.

В цитирания български информационен сайт, който използва изображението, липсва подобна информация. Нещо повече - при запазване на изображението, дори файлът носи заглавието "милиони-французи-излязоха-на-протест.jpg".

Заключение

Твърдението, че снимка, която е публикувана в български сайт, показва многохиляден протест в защита на Паметника на Съветската армия в София е НЕВЯРНО. Всъщност снимката е направена почти два месеца по-рано във Франция. Кадърът отразява протестите във Франция срещу пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон.

--------------------

Този материал е изготвен по проекта "Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда" (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация "Калуст Гулбенкян" (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В района на Елхово започва почистване на река Тунджа и на деретата

В района на Елхово започва почистване на корито на река Тунджа и нейните притоци от паднали дървета и растителност. Цел е да не се допуска забентване.  През последните  месеци нивото на Тунджа по-долното течение отбелязва огромен спад, заради трайното засушаване в целия регион. Опасността от наводнения заради затлачени канали и дерета..

публикувано на 20.04.24 в 09:01

За трети път в Сливен разбиват църквата, където служи протестиращият отец Иван Янков

За трети път в рамките на месеца неизвестни разбиват църквата в сливенския квартал „Речица“. В храма „Света Троица“ служи отец Иван Янков, който преди месец в знак на несъгласие с касирането на епархийските избори за нов сливенски митрополит, обяви гладна стачка и скандализира висшия клир на църквата преди Великденските пости, наричайки църквата..

публикувано на 19.04.24 в 18:34

Община Сливен продължава подкрепата за доброволните формирования

Сливенските села Младово и Бинкос бяха домакини на срещите на кмета на Община Сливен Стефан Радев с доброволци от новите формирования „Циклон“ и „Вихър“. Днес той връчи на всеки един от тях защитна екипировка и карта на доброволеца за легитимация. Облеклото е изработено, съгласно стандартите за осигуряване защита на доброволците при изпълнение на..

публикувано на 19.04.24 в 17:21

ПП "Възраждане":Проблемът с пропадналия участък към "Сарафово" се задълбочава

Ситуацията с пропадналия участък между Солниците и „Сарафово“ става все по-сложна, след като в нея се намесва и МОСВ. Това коментират от ПП „Възраждане“ след отговор на областния управител Пламен Янев по темата. От питането на общинския съветник Мариян Иванов става ясно, че екоминистерството ще проверява близкия плаж за наличие на дюни, което ще..

публикувано на 19.04.24 в 14:39
ТД на НАП в Бургас, архив

Наближава крайният срок за дължимите данъци върху доходите от миналата година

До 30 април гражданите внасят дължимите данъци върху доходите си, придобити през 2023 г., напомнят от Националната агенция за приходите. Най-бързо и лесно и по всяко време на денонощието плащането към НАП става чрез виртуалния ПОС терминал (е-услугата на приходната агенция за плащане с карти). Електронната услуга „Справка за задълженията с възможност..

публикувано на 19.04.24 в 14:29

"Православен зов" : Епископ Йеротей може най-ефективно и пълнотворно да работи за обединяване на свещениците и миряните

На 22 април предстои заседание на Светия Синод, на което трябва да се направи нов списък с достоизбираеми епископи, кандидати за сливенски митрополит. Сдружение „Православен зов“ разпространи становище  до медиите относно избора, в което сигнализира, че има опасност епископ Йеротей да не попадне в списъка. Председателят на..

публикувано на 19.04.24 в 13:41

Немската езикова гимназия „Гьоте“ организира благотворителен концерт

Немската езикова гимназия "Гьоте" кани бургазлии на традиционния си благотворителен концерт под надслов "Обич за всички". Той ще се проведе днес и се организира за 12 - та година, като учениците се ангажират с каузата да помогнат на хората с увреждания.  Призивът е да бъдат събрани средства за Защитено жилище за хора с умствена изостаналост, за..

публикувано на 19.04.24 в 09:51