Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Готвят промени в заповедта за забрана на стопанския риболов до 1 миля

Явор Гечев
Снимка: БГНЕС

Промяна на заповедта за забрана на стопанския риболов в акваториите на пристанищата с отдалеченост до 1 морска миля подготвя Министерството на земеделието. Това съобщи служебният министър Явор Гечев по Нова телевизия. Забраната е въведена и преиздавана от 12 години насам. Припомняме, че рибари сигнализираха, че тя застрашава бъдещето на поминъка им.

"Въпреки че 12 години съществува тази заповед, това, което считам аз и екипът е, че тя не е много вярна. В заповедта пише "акваторията на пристанищата, за да не пречат на влизането и излизането на съответните кораби. Малко ми се струва, че не е точна заповедта и тълкуването, което е направил служителят не е съвсем правилно. Започнахме инициатива по промяна на дадената заповед, имаме комуникация с Морска администрация да уточним точно точките и къде е обхватът. В момента, в който сме готови, смятам пряко да отида да кажа добрата новина на рибарите. Молбата от тях е да реагираме и ние реагираме, но това е заповед, която се преиздава от 12 години насам, но когато има проблеми ние сме длъжни да реагираме", коментира министърът. 

Очаква се новата заповед да е готова през следващата седмица, допълни той.


По публикацията работи: Петя Михова

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Миди на тенекия ще опитат посетителите на остров Света Анастасия в събота

Класическия вкус на мидите предпочита и Стоян Димитров, председател на СНЦ"Приятели на морето". И тази година сдружението се включва в уикенда с вадене на миди и с почистване на морското дъно. Очакват се 20 души да участват в еко акцията. Освен бургазлии, ще се гмурнат и хора от София, Пловдив и Варна, обясни Димитров. Според него морето около..

обновено на 09.06.23 в 12:44

Подготовката на плаж Обзор Юг закъснява заради ремонта на крайбрежната алея

Ремонтът на  крайбрежната алея в Обзор бави подготовката на плаж Обзор Юг, съобщи концесионерът на ивицата Сергей Иванов:  "В момента бетонират алеята, ще слагат павета. Ремонтът трябваше да приключи до 1 май, но се бавят. Съобразяваме се с условията. Подготвяме пясъка, чистим от боклуците на ремонта, започваме да слагаме чадърите и шезлонгите."..

обновено на 09.06.23 в 12:44

Недоволни от програмата за подпомагане на украински бежанци хотелиери се събраха в Слънчев бряг (ОБНОВЕНА)

Хотелиери се събраха в Слънчев бряг, за да изразят недоволството си от действията на държавата по програмата за хуманитарно подпомагане на украинските бежанци.  В четвъртък беше разпространен списък с близо 100 бази собственост, както на частни лица, така и на общини, университети и държавни институции, които трябва да връщат пари по..

публикувано на 09.06.23 в 08:29

Туристическият бранш: Само България не се е възстановила от кризата след 2019

В началото на юни е все още леко хладно . Времето влияе на туристите да решат дали да отменят резервацията си, или да я отложат. След 15 юни нещата рязко се обръщат , поясни за предаването "Хоризонт до обед" Павлин Косев, председателна Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация – Варна. Проф. Георги Рачев: Нямаме против Зарица..

публикувано на 08.06.23 в 14:08

Жътвата на ечемика в Ямболска област ще започне преди края на юни

Жътвата на ечемика в Ямболска област ще започне преди края на юни. Състоянието на всички есенници към момента е добро, очакват се добиви сравними с миналогодишните.  Официален старт на жътвата ще бъде даден и тази година в община Тунджа, където са засети над 350 000 декара с ечемик и пшеница. Към момента състоянието на зърнените култури на..

публикувано на 08.06.23 в 11:34

Цените на чадърите и шезлонгите ще варират между 8 и 10 лева

Въпреки изискването от 1 юни концесионерите и стопаните на плажове да осигуряват спасители  и медицинско обслужване на ивиците, посетителите все още са малобройни. Още по-малко са тези, които се осмеляват да влязат във водата. Плажният сезон е зависим от времето и реално последните години започва след 15-20 юни -това коментира пред..

публикувано на 08.06.23 в 08:30

Геотермалната енергия като начин за отопление и охлаждане на сгради

Геотермалната енергия може да се използва като алтернативен начин за отопление и охлаждане на сгради. „Това е източник, който е възобновяем, с нулев въглероден отпечатък. Това е нещо, на което България е много богата дори имаме находища на геотермална енергия, топли минерални води с температура дори 150 градуса, така че България е една от..

публикувано на 06.06.23 в 15:34