Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Бургас е домакин на голям Българо-турски бизнес форум


Бургаският конгресен център е домакин на голям Българо-турски бизнес форум. То е поредния който  организира Изпълнителна агенция за насърчаване на малки и средни предприятия, като следващото ще е през юни в Банско.

Подписване на меморандум за сътрудничество между двете страни за насърчаване възможностите за бизнес между малки и средни предприятия от двете страни е сред акцентите на форума.

Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малки и средни предприятия, определи Република Турция като изключително важен партньор с огромен потенциал за българските производители. "След проблема с нарушаване на вноса и веригата на доставки Турция може да играе ключова роля за българското производство", посочи той.

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев говори за добрите взаимоотношения между двете държави. През февруари в Истанбул се проведе бизнес форум с над 200 делегата, 3 министри и 7 кмета с цел привличане на инвестиции.

"Турция е един от топ приоритетите ни. На годишна база отбелязваме ръст на вноса с над 50%, което е рекорд. При износът също имаме ръст от над 30%. Имаме регистрирани у нас 2200 компании с турски капитали, които са създали над 4500 работни места. Стокообменът бележи рекорден връх от над 7.3 млрд. евро .  Целта е да се увеличи този стокообмен с още 30%, а това може да стане чрез 4 стъпки", посочи министър Пулев.

От Плана за възстановяване и устойчивост са подкрепени 94 компании регистрирани в Бургас с ресурс от е над 11 млн. лева.

Айлин Секизкьок, извънреден и пълномощен посланик на Република Турция у нас, благодари за подкрепата, която страната ни е оказала в помощ на пострадалите от земетресението. Тя наблегна на добрите междусъюзнически и партньорски отношения. Визовия проблем и натовареността на граничните пунктове са проблемите пред двете страни, които предстои да се решат. 

Кметът на Бургас Димитър Николов обеща всякакво съдействие за съвместни инициативи, а Бурхан Немутлу, председател на УС на Българо-турската търговско-промишлена камара посочи, че търговско-икономическите отношения се движат в положителна посока.

Всички участници изказаха съболезнования към  пострадалите от опустошителното земетресение турски райони.

Повече чуйте в звуковия файл:


По публикацията работи: Калина Енчева
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Летище Бургас: Ръст от 15% на пътниците за Лято 2023

Очакванията на Летище Бургас са за по-голям брой пътници през това лято спрямо миналия туристически сезон. Прогнозите са за ръст от над 15%. Това съобщи експертът от отдел „Авиацоинен маркетинг“ Иво Барзов на среща с туристическия бранш в Поморие: „Чакаме около 1 900 000 пътници в сравнение с 1 630 000 пътници през Лято 2022. Основните пазари, които..

публикувано на 28.05.23 в 15:36

Българо-турски дамски бизнес форум ще се проведе в Бургас

Българо-турски дамски бизнес клуб, в партньорство с Община Бургас, Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия и Българо-турската търговско-индустриална камара организира Българо-турски дамски бизнес форум. Той започва от 10:00 часа в Експозиционен център "Флора" в Бургас. Проявата  ще насърчи срещи на бизнес дами от България и..

обновено на 27.05.23 в 07:25

Политики за транспортна свързаност на Балканите обсъждаха в Бургас

Стратегическата инициатива „Три морета“ тепърва ще играе огромна роля. Това коментира в Бургас нейният основател, четвъртият президент Росен Плевнелиев по време на форум за транспортна свързаност на Балканите. Миналата година се случи нещо, което досега не се беше случвало, коментира Плевнелиев: „Три морета“ създаде фонд. Този фонд се..

публикувано на 26.05.23 в 16:36

КЕВР предлага токът за бита да поскъпне средно с 4%

Токът за бита да поскъпне средно с 4%, а цената на парното и топлата вода да се увеличи с до 0,5% от  1-ви юли, предлага Комисията за енергийно и водно регулиране . Регулаторът публикува за обсъждане доклад, от който става ясно, че се предвижда най-голям скок при тока за бита да има за потребителите на Енерго Про в Североизточна България - с малко над..

публикувано на 26.05.23 в 16:11

Одобриха промени в Кодекса на труда

Със 151 гласа “за” народните представители одобриха на първо четене промени в Кодекса на труда, с които се въвежда електронна трудова книжка. Против гласуваха 37-те депутати от възраждане, а 28 от ДПС избраха позицията “въздържал се”.  Промените предвиждат още Националната агенция за приходите да води регистъра на заетостта вместо Агенцията по..

публикувано на 26.05.23 в 12:09

Зелен Бургас: сгради с нулево потребление, ток от соларни паркове и биоразградими отпадъци

Обществените сгради, които ще се строят в Бургас ще бъдат със спазено изискване за сгради с нулево потребление. Това съобщи зам. кметът по стратегическо развитие и екология Весна Балтина по време на среща на бизнеса в Бургас и региона организирана от "Капитал". Край града се изгражда и първата в страната анаеробна инсталация  за..

публикувано на 26.05.23 в 08:40

Градушка унищожи голяма част от насажденията в Чарган

Градушка с големината на лешник е паднала този следобед в ямболското село Чарган. Няма постъпили сигнали за наводнени къщи и щети по сградите.  Унищожени са голяма част от насажденията в зеленчуковите градини и житните блокове.

публикувано на 25.05.23 в 16:52