Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Сватбен туризъм в област Бургас

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сватбеният туризъм става все по–популярен. В страни като Турция, от него се генерират едни от най-важните приходи в индустрията. Може ли Бургас и страната ни да развият този вид туризъм и да бъдат достатъчно конкурентноспособни на южната ни съседка?

Красивата природа, вкусната храна, а и добрата цена, са предимствата на морския град. Около това мнение се обединяват хора, работещи в този бранш в Бургас.

През миналата година около 950 двойки са избрали да сключат брак в морската община. „63 бяха смесени като 13 от тях са изцяло между чужденци. В останалите 50 двойки, единият от младоженците е български гражданин. Като най-екзотични бих посочила, Китай, Филипините, Тринидад и Тобаго. Най-честите са от Руската федерация, Украйна, държавите от Европейския съюз, Турция и Великобритания“, посочи Магдалена Карастоянова, управител на Общинското предприятие „Обреден комплекс“.

От 3 януари тази година Община Бургас създаде и електронна платформа за регистрация на желаещите да сключат брак. По този начин се улесняват не само двойките в България, но и тези в чужбина - бързо и лесно да подготвят документите си, без да се изисква от тях физическо присъствие. До момента в платформата са подадени около 380 заявки.  9 от тях ще бъдат сключени днес. Причината за избора на датата са повтарящите се цифри 23.03.2023. „Ще бъдат сключвани през половин час, за да се удовлетворят всички желаещи. Един от бракосъчетаващите се е американски гражданин“, допълни Магдалена Карастоянова.

Според Христина Секлемова, собственик на сватбена и парти агенция в Бургас, особено през летните месеци градът развива успешно сватбения туризъм. Логично, акцентът е към морските сватби, но все по-предпочитани са и горските в райони като кв. „Крайморие“ и Отманли. Това, което най-много привлича чужденците е добрата цена, а в България сватбата им може да излезе с около 70 % по-евтина. „Търсят екзотика, нещо по-различно. Храната е изключително много им харесва, обслужване. Много е добро обслужването, особено ако се правят подобен тип събития като сватби, рождени дни, лични празници“, посочи Секлемова. Според нея обаче е необходимо да се прави повече реклама за този вид туризъм, който може да се развие в Бургас. „Все още е слабо предлагането на подобни пакети. Там може би е и работата на туристическите агенции, на хотелиерите. Самите те, когато се представят на туристическите борси, да включват този пакет в техните услуги. Това е една сериозна заетост – дали си ресторант или хотел, това са едни 150 души, които ти гарантират приход“, допълни тя.

През последните години намалява интересът към една традиционна дестинация за сватбен туризъм, каквато е Несебър. „През лятото има много хора там и за да се получи както трябва, изисква много сериозна организация. Като че ли започнаха да предпочитат романтични ритуали на пясъка, към Царево, църквата там е много красива, в Черноморец. Като че ли търсим повече гледки. Несебър е може би по-традиционното място за сватби, но определено има отлив“, коментира Секлемова.

В района на Бургас може да се сключват и нетрадиционни сватби. Като примери Секлемова посочи подводните, в района на Авиомузея, а и такива в парти автобуса на „Бургасбус“. 


БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Летище Бургас: Ръст от 15% на пътниците за Лято 2023

Очакванията на Летище Бургас са за по-голям брой пътници през това лято спрямо миналия туристически сезон. Прогнозите са за ръст от над 15%. Това съобщи експертът от отдел „Авиацоинен маркетинг“ Иво Барзов на среща с туристическия бранш в Поморие: „Чакаме около 1 900 000 пътници в сравнение с 1 630 000 пътници през Лято 2022. Основните пазари, които..

публикувано на 28.05.23 в 15:36

Българо-турски дамски бизнес форум ще се проведе в Бургас

Българо-турски дамски бизнес клуб, в партньорство с Община Бургас, Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия и Българо-турската търговско-индустриална камара организира Българо-турски дамски бизнес форум. Той започва от 10:00 часа в Експозиционен център "Флора" в Бургас. Проявата  ще насърчи срещи на бизнес дами от България и..

обновено на 27.05.23 в 07:25

Политики за транспортна свързаност на Балканите обсъждаха в Бургас

Стратегическата инициатива „Три морета“ тепърва ще играе огромна роля. Това коментира в Бургас нейният основател, четвъртият президент Росен Плевнелиев по време на форум за транспортна свързаност на Балканите. Миналата година се случи нещо, което досега не се беше случвало, коментира Плевнелиев: „Три морета“ създаде фонд. Този фонд се..

публикувано на 26.05.23 в 16:36

КЕВР предлага токът за бита да поскъпне средно с 4%

Токът за бита да поскъпне средно с 4%, а цената на парното и топлата вода да се увеличи с до 0,5% от  1-ви юли, предлага Комисията за енергийно и водно регулиране . Регулаторът публикува за обсъждане доклад, от който става ясно, че се предвижда най-голям скок при тока за бита да има за потребителите на Енерго Про в Североизточна България - с малко над..

публикувано на 26.05.23 в 16:11

Одобриха промени в Кодекса на труда

Със 151 гласа “за” народните представители одобриха на първо четене промени в Кодекса на труда, с които се въвежда електронна трудова книжка. Против гласуваха 37-те депутати от възраждане, а 28 от ДПС избраха позицията “въздържал се”.  Промените предвиждат още Националната агенция за приходите да води регистъра на заетостта вместо Агенцията по..

публикувано на 26.05.23 в 12:09

Зелен Бургас: сгради с нулево потребление, ток от соларни паркове и биоразградими отпадъци

Обществените сгради, които ще се строят в Бургас ще бъдат със спазено изискване за сгради с нулево потребление. Това съобщи зам. кметът по стратегическо развитие и екология Весна Балтина по време на среща на бизнеса в Бургас и региона организирана от "Капитал". Край града се изгражда и първата в страната анаеробна инсталация  за..

публикувано на 26.05.23 в 08:40

Градушка унищожи голяма част от насажденията в Чарган

Градушка с големината на лешник е паднала този следобед в ямболското село Чарган. Няма постъпили сигнали за наводнени къщи и щети по сградите.  Унищожени са голяма част от насажденията в зеленчуковите градини и житните блокове.

публикувано на 25.05.23 в 16:52