Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Бургаска област отбелязва Деня на Тракия

Бежанци от Източна Тракия
Снимка: РИМ Бургас

На 26 март България отбелязва Деня на Тракия и 110 години от победата при Одрин. На тази дата почитаме героите, дали живота си за страната през Балканските войни. Спомняме си и за хилядите тракийски бежанци, принудени да напуснат родните си места, много от които се преселват в Югоизточна България. 

Събитията започват от днес в Царево. В 17 ч. ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на Георги Кондолов, което ще бъде съпроводено с музикални изпълнения на Общински духов оркестър – Царево, Танцова формация „ИГЛИКА“ с ръководител Дамян Дамянов и младия фолклорен певец Георги Йовнов.

На 26 март ще се поднасят венци и цветя в Морската градина в Созопол от 10 ч. и пред паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк пред Военния клуб в Бургас от 11:30 ч. След събитието започва концерт-спектакъл в зрителната зала на ДНА от 12 ч., вход свободен.

В Поморие паметна плоча на тракийските бежанци ще бъде открита в 11 ч. същия ден. Събитието ще бъде съпроводено от празнична програма с надслов „Тракия: песен неизпята и сълза неизплакана“. Основен инициатор за издигането на паметните плочи е Тракийско дружество „Одринска Епопея”.

В Несебър от 10:30 ч. ще се проведе панахида в храм „Успение Богородично“, а от 11:30 ч. ще има поднасяне на венци пред Паметника на българите бежанци от Македония и Тракия.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Капитан II ранг Николай Данаилов подари две парчета скала от Антарктида на кмета на Несебър Николай Димитров и на д-р Евтелпа Теоклиева-Стойчева, автор на

Антарктида - любовна самота, която не може да бъде описана

В родния Несебър капитан II ранг Николай Данаилов разказа за своите преживявания и емоции по време на експедицията си до националната ни база на Антарктида. По време на дългото пътуване от близо 35 000 км, той командва първият български военен научноизследователски кораба „Св. Св. Кирил и Методий“.  Корабът "Св. св. Кирил и Методий" тръгва..

публикувано на 09.06.23 в 16:34

Нейкова: Туристите няма да усетят спирането на водата през лятото (обновена)

Два пъти седмично ще се спира водата заради ремонтните дейности по пречиствателната станция на яз "Ясна поляна". Това няма да бъде усетено от гражданите и туристите, увери днес областният управител Мария Нейкова. Язовирът захранва с вода общините Созопол, Приморско, Царево и Средец. След опасността от срутване на резервоара му,..

обновено на 09.06.23 в 14:35
снимката е илюстративна

90% от пътищата в Ямболска област по републиканската мрежа са за ремонт

Над 90 процента от пътищата от републиканската мрежа на територията на Ямболска област се нуждаят от ремонт, заяви областният управител Георги Чалъков. Според него е необходим спешен ремонт и  на международния път към Граничен пункт Лесово. В повечето участъци  републиканските пътища се нуждаят от основен ремонт, подчерта Чалъков. И в момента..

публикувано на 09.06.23 в 14:21
Снимката е илюстративна

Два законопроекта за етажната собственост приети на първо четене в НС

Парламентът прие на първо четене два законопроекта за етажната собственост, внесени от Министерски съвет и ПП-ДБ. Сред предложенията е общото събрание на етажната собственост да се провежда онлайн или неприсъствено от собственика. Въпреки че двата законопроекта получиха одобрение на 1 четене, депутатите изказаха много резерви и заявиха желание за..

публикувано на 09.06.23 в 13:48

"Булевард Демокрация" на 9 юни

Темите в предаването: Хотелиери се събраха в Слънчев бряг, за да изразят недоволството си от действията на държавата по Програмата за хуманитарно подпомагане на лица със статут на временна закрила пристигнали от Украйна. Оказа се, че голяма част от собствениците на бази приютили украински бежанци имат да връщат пари на държавата. Казусът представя..

публикувано на 09.06.23 в 13:29
архив

РИОСВ – Бургас обяви фотоконкурс за Черноморското крайбрежие

Регионална инспекция по околната среда и водите обявява конкурс за фотография на тема: „Красотата на българския морски бряг”. За участие в конкурса, е необходимо в срок до 31 юли професионалисти и любители да изпратят свои снимки на българското крайбрежие, като посочат място и дата на заснемането, на riosvbs_pr@abv.bg.  Всеки участник може да..

публикувано на 09.06.23 в 10:35

БСУ е домакин на малайзийска конференция

Днес, в зала „Изток” на Бургаския свободен университет,  от 9:30 ч. се открива международна конференция по управление и стратегически решения (ICGSM) на тема: "Прилагане на стандартите за екологичните, социални и управленски решения (ESG) за сигурни стратегически производства". Форумът е иницииран от Технологичния университет МАРА, който е..

публикувано на 09.06.23 в 09:09