Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители сигнализират за проблеми с плувния басейн в „Меден рудник“

| обновено на 24.03.23 в 15:15
Снимка: Община Бургас


През последните няколко дни плувният басейн в бургаския комплекс „Меден рудник“ беше затворен. Причината, която посочиха от Общината, беше техническа повреда довела, до спиране на функционирането на отоплителните котли. Това даде повод за редица коментари в социалните мрежи на родители, чиито деца посещават съоръжението. Те сигнализират, че често се налага децата им да тренират при температура на водата под 26 градуса. 

Георги Семов има две деца на 7 и 12 години, които тренират на басейна в „Меден рудник“. По-голямото посещава съоръжението от около 4 години. До момента бащата е подавал два сигнала чрез социалните мрежи. В единия от тях, той е изпратил снимка на термометъра показващ, че температурата на водата е под 26 градуса. "Нещо, което е немислимо за добро плуване. Отделно наши треньори и ние като родители  на плуващите деца, многократно сме казвали на персонала в басейна, че водата е изключително студена и не е подходяща за плуване. Те ни обвиняват, че създаваме проблеми, термометърът, който ползваме не е верен, а верен е техният. Единият сигнал беше миналия петък, другия - този понеделник", коментира Семов. 

Според него, проблемът с температурата на водата не е нов. "Персоналът не може, не е в състояние или няма желание да поддържа една постоянна температура на съоръжението. В последно време явно вече имат и някаква авария, която те много дълго време не можаха да установят от какво произтича. Няколко седмици басейнът беше в ремонт заради тази авария, т.е. затворен. Оправиха го, но явно не съвсем, защото проблемът продължи. Един ден отиваме с децата, водата е 28 градуса и нагоре. На следващия ден водата е 25.5 градуса, което е драстична разлика. Малкото ми дете отново е на антибиотици  след два пъти ходене на плуване при вода 25 градуса. Децата казват, че им е изключително неприятно, дискомфортно им е. Децата треперят, не само моите. Масово треперят и се отказват от плуването. В нашия клуб ако е имало по 15-20 деца на ден на тренировка, при последното плуване бяха 9. Малките деца, които за мен са някаква надежда за този спорт, те просто не идват, защото не могат да издържат тази температура", разказа бащата.   

От Община Бургас отговориха: „Преди месец, поради техническа авария, при която беше изгорял вентилаторът на единия от котлите, температурата на водата в големия басейн падна малко под 26 градуса. В малкия басейн, който се използва изцяло от деца, никога не е падала под тази граница. Впоследствие аварията стана по-сериозна и големият басейн беше спрян за два дни, докато се покачат отново градусите. Температурата в басейните се поддържа според Инструкция номер 34 за хигиената на спортните обекти, а именно оптималната температура на въздуха за покрити плувни басейни е 1-2 градуса над тази на водата (24-27 градуса С) при движение на въздуха 0,1-0,2 м/сек и повишена относителна влажност. Басейнът в „Меден рудник“ е ЗА СПОРТ. Затова температурата на водата в големия басейн се движи между 23 и 26 градуса С, а за децата в малкия не бива да е по-ниска от 26 градуса С".

Георги Семов сигнализира и за друг проблем, свързан със съоръжението. "Едната вечер на тренировката на плуването, видяхме десетки чували натрупани около басейна и ни се каза, че от следващия ден водата ще е солена. Те не са направили допитване до никой от трениращи, треньори и от родители. Отделно аз имам съмнения, че съоръжението, филтри и помпи, ще се справят с тази солена вода, защото те са произведени да функционират със сладка вода", посочи той.  

От Община Бургас отговориха, че към филтриращата система на басейна е интегрирана нова инсталация за дезинфекция на водата чрез солна електролиза. „Принципът на работа на солната електролиза изисква употреба на нейодирана сол, която не влияе на съоръжението, за разлика от химическите препарати за дезинфекция“, допълват от институцията.

Георги Семов посочи, че вече обмисля да запише децата си да тренират на друго място в града. "Обмислям да ги преместя в ж.к. "Славейков" в Парк Арена ОЗК, защото условията са много по-добри, управата е адекватна. Ползвам съоръжението всекидневно, плувам в него и какъвто и проблем да се каже на управата, се решава на мига. За около 5 години, аз управителка на басейна в ж.к. "Меден рудник" нито съм виждал, нито от някъде е възможно да се вземе неин телефон и да се влезе в контакт с нея", допълни родителят.  

Изпратили сме въпроси и очакваме отговори за качеството на водата в съоръжението от здравната инспекция в Бургас.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Концерт събира средства за 132-годишния храм в с. Долно Ябълково

Благотворителен концерт събира средства за възстановяването и реставрацията на църквата в средетското село Долно Ябълково. Храмът е над сто годишен и притежава ценни икони и богата история, разказа оперната прима на бургаската опера Мария Цветкова – Маджарова. Идеята за благотворителното събитие е на нейната майка - Наска Цветкова, която е..

публикувано на 23.04.24 в 16:42

Заради ВиК, променят движението по част от ул. "Одрин" за 17 дни

Въвежда се нова временна организация на движението по част от ул. "Одрин". Причината е  извършването на реконструкция на съществуващ водопровод там.  Ограничението се въвежда от 24.04.2024 г. до 10.05.2024 г. за  североизточното платно на ул. „Одрин“, в участъка от ул. „Цар Калоян“ до новоизградената част на улицата от страната на завод „Победа“...

публикувано на 23.04.24 в 16:31

Несебър се обединява да помогне на малкия Марти

В навечерието на светлите празници Община Несебър и Сдружението на занаятчиите и творците отново се обединяват в благотворителна инициатива в помощ на дете от Несебър. Сдружението и ДГ ,,Моряче“, които са „моторът“ на настоящото хуманно начинание, с подкрепата на Община Несебър,  стартират кампания на доброто на датите 26, 27, 28 април на площад..

публикувано на 23.04.24 в 14:57
Сдружение

Светият синод да преразгледа списъка си за Сливенски митрополит

Сдружение "Православен зов" се обяви против списъка на Светия синод с кандидати за Сливенски митрополит. В него липсва името на епископ Йеротей. От сдружението ще изпратят декларация до синода с молба да ревизират списъка. Те обмислят да сигнализират и парламентарната комисия по вероизповедния.  Епископ Йеротей не е в новия списък с..

публикувано на 23.04.24 в 14:17

Подписаха договор за финансирането на пътя за с. Бродилово

Рамково споразумение бе подписано за финансиране на пътят за с. Бродилово в Министерство на регионално развитие и благоустройството. “Имаме проведена обществена поръчка и избран изпълнител, имаме възможност след получаване на аванс да започне основният ремонт на цялата отсечка” заяви кметът Марин Киров. Община Царево беше одобрена с пет..

публикувано на 23.04.24 в 14:10
Старият град на Братислава, Словакия

Старият град на Братислава и Бургас ще се побратимяват

Бургас има дългогодишни приятелски взаимоотношения с администрацията на словашката столица. Тече комуникация и подготовка на бъдещо побратимяване. То ще е със Старе Место – историческият център на Братислава. Днес местният парламент в Бургас подкрепи предложението на кмета Николов да се пристъпи към подписване на споразумение за сътрудничество...

публикувано на 23.04.24 в 13:39

Отложиха гласуването по докладната записка с искането на Фондация "Лили Иванова"

Общинският съвет в Бургас отложи гласуването по докладната записка, свързана с искането на Фондация „Лили Иванова“ за предоставянето на общински имот в Морската градина и превръщането му в културен център. Става въпрос за сградата на бивше заведение, което фондацията иска да стопанисва за срок от 10 години. То се намира до Летния театър с площ..

публикувано на 23.04.24 в 13:08