Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

РИОСВ запечатва къмпинг "Айлякъ" край Атия тази седмица

Снимка: БНР

Със скандал се очертава да започне новият туристически сезон по Южното Черноморие. Регионалната екоинспекция в Бургас тази седмица ще запечата един от най-посещаваните къмпинги близо до морския град. Собственикът му вече е получил акт за забрана на достъпа до къмпинга и принудителна административна мярка за прекратяване на дейността. Този сезон известният къмпинг "Айлякъ" няма да работи. За първи път по българското Черноморие се стига до запечатването на зона за каравани. 
Къмпинг Айлякъ  (архив)  снимка: camping.bg

Къмпинг "Айлякъ", както и залива Вромос, се намират в непосредствена близост до Военноморската база край Атия. Цялата зона се води секретна, въпреки че от години в района се осъществява туристическа дейност

Близо 40 дка е теренът, на който е разположен къмпинг "Айлякъ". Собственик на земята и имота е фирма "Хи ти ком". По Кадастрална карта там няма маркиран плаж. Говорим за ронлив терен, който е част от защитената зона за птици "Бакърлъка". 


Преди месец собствениците на каравани са получили съобщение, че трябва да напуснат къмпинга. Теренът все още е ограден с телена ограда, но табелата къмпинг "Айлякъ" е премахната. 

Конкретният повод за запечатването на къмпинг "Айлякъ" са 8 различни административни актове, издадени от Регионалната екоинспекция в Бургас, обяснява директорът на иниституцията Павел Маринов.

"В момента всички решения на РИОСВ са обжалвани. Намират се в Административния съд. Някои от тях искат и обжалването на принудителната административна мярка. Тези, които не са обжалвани, ще бъдат реализирани през предстоящата седмица, т.е. ще бъдат запечатани в присъствието на собствениците и ще започне изнасянето на нещата, които се намират на територията на къмпинга и на другите имоти".

Маринов обясни защо се пристъпва към тези административни мерки:

"Община Созопол е допуснала подробен устройствен план, който да допуска разглеждането и инвестициите в тази област. За да може да бъде реализирано това инвестиционно предложение, трябва тази процедура да бъде завършена с приемане на подробен устройствен план със заповед на кмета, след което да бъдат събрани строителните книжа, след което да бъде издадено разрешение за строеж и тогава да бъде направено това, което е направено вече преди да бъде издаден подробен устройствен план. РИОСВ е първата институция от цялата поредица от действия по съгласуване, издаване на разрешение за строителство, още в началото и на ПУП-а и заради това е спряно, защото реално са извършени всички действия преди да е приключила процедурата".

Къмпинг Айлякъ  (архив)  снимка: camping.bg

По думите му при извършваните редовни проверки са издавани многократно наказателни постановления за преустановяване на нарушения. Те са обжалвани, като някои са потвърдени от съда, други са отхвърлени. Наказанията са от такъв характер, че не могат да решат проблема, смята той и добави, че те само го установят и налагат материална санкция. 

"В момента са 8 - 4 решения за спиране и 4 решения за принудителна административна мярка. Всички са в Административен съд - Бургас. Очакваме съдът да се произнесе. След като се произнесе, ще преценим как да продължим нататък".

Къмпингът ще остане запечатан, докато вървят съдебните дела

Къмпинг Айлякъ  (архив)  снимка: camping.bg

Къмпинг "Айлякъ" беше открит през 2021 година. За 2 сезона той се превърна в хит по Южното Черноморие. На 6-и март тази година собственикът на къмпинга Християн Танев, който към момента отказва коментар, е получил първите административни актове. Сега думата имат магистратите. Те трябва да преценят дали документите на собственика са изрядни или както твърдят от Регионалната екоинспекция имаме осъществено инвестиционно намерение без завършени процедури за узаконяването му. Тепърва по случая ще излизат интересни факти.

Репортажа чуйте в звуковия файл. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Минчо Афузов в ляво (архив)

Областният управител на Сливен подаде оставка и излезе в отпуск

Областният управител на Сливен Минчо Афузов подаде молба за напускане и излезе в отпуск, преди да бъде сменен от новото правителство. Днес той направи отчет на извършената от него и екипа му работа. До назначаване на нов областен управител неговите функции ще изпълнява заместникът му Антоний Андонов.  Афузов коментира, че няма информация кой..

публикувано на 08.06.23 в 17:05

Обществено обсъждане ще се проведе в Созопол за автогарата там

Обществено обсъждане ще се проведе в Созопол във връзка с автогарага там, информират от пресцентъра.  Срещата ще се проведе на 13.06.2023 г. от 17:30 ч. в кино-видеоклуб - НЧ „Отец Паисий“.  Гражданите, които са възпрепятствани да присъстват на срещата, могат да изпращат до 12.06.2023 г. своите предложения, въпроси и становища на e-mail:..

публикувано на 08.06.23 в 16:24

БАБХ - Бургас с нов директор

Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас вече има нов директор и това е Любимка Вълкова. Отстраниха окончателно директора на Агенцията по храните в Бургас Промяната е от понеделник, 5 юни, когато е отстранен от длъжност досегашният ръководител на местния клон на агенцията д-р Георги Митев, това потвърдиха от пресцентъра на..

публикувано на 08.06.23 в 16:01

Системен тормоз в бургаска детска градина?

Сигнал за тормоз на деца е подаден в бургаската детска градина „Изгрев“. Първо към директора на детското заведение се е обърнала вече бившата медицинска сестра Мария Стоянова, която е заявила, че нейна колежка проявява насилие над децата от яслена група „Сладурани“. По нейни думи, сигналът ѝ не е взет сериозно и не са предприети нужните мерки:..

публикувано на 08.06.23 в 15:13

Зелени Балкани: Кайтсърфисти прогониха розовото фламинго от Поморийското езеро

Нерегламентираното практикуване на водни спортове в Поморийското езеро прогони розовото фламинго, алармират от "Зелени Балкани"  и настояват за ефективен контрол от страна на институциите. От регионалната екоинспекция съобщиха, че за последните три години имат над 30 сигнала за кайтсърфисти там, трудно обаче се стига до налагане на глоби...

обновено на 08.06.23 в 15:04

"Булевард Демокрация" - на 8 юни

Ще започна с коментар за случващото се във Висшия съдебен съвет и стартиралата процедура за отстраняване на главния прокурор от страна на други прокурори. Той ще е изчерпателен. ………………………………………………………………… (да се чете като мълчание) Ами, аз това разбрах. Едни хора внасят едно искане, после преживяват катарзис и си го оттеглят. А..

публикувано на 08.06.23 в 15:00

Почистиха плаж Корал след изхвърления на брега бик

Почистиха плаж Корал след  изхвърления на брега бик, съобщават от Община Царево. Наложило се е използването на техника, заради размерите на животното. Районът е дезинфекциран и обеззаразен.  Акцията е проведена съвместно с Областна управа, РИОСВ гр. Бургас и Българска агенция по безопасност на храните.  На мястото бяха областният управител..

публикувано на 08.06.23 в 14:41