Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Разработиха природозащитни цели за нови 21 зони от "НАТУРА 2000"

Снимката е с илюстративен характер
Снимка: natura2000award-application.eu

Министерството на околната среда и водите и „ВиК“ Бургас са разработили подробни природозащитни цели за нови 21 зони от екологичната мрежа „Натура 2000“, съобщават от МОСВ. Те вече са публикувани за обществено обсъждане. 

Специфичните задачи са в изпълнение на насоките на Европейската комисия, като целта е да се постигане пълно съответствие с изискванията за опазване на природните местообитания, на дивата флора и фауна и опазването на дивите птици.  

Целите на опазване трябва да бъдат изпълнени в дадена зона, за да се гарантира дългосрочното опазване на типовете природни местообитания и видовете там, както и че тя допринася по най-добрия начин за постигане или поддържане на благоприятното състояние на съответния тип природно местообитание и вид в биогеографския регион и страната.

Тези цели са основата за определяне на мерките за опазване. Те се основават на научни познания и информация за състоянието на съответната зона, видовете и природните местообитания, предмет на опазване в нея, както и за основните въздействия и заплахи, които могат да им повлияят.

Целите за опазване на тези защитени зони са разработени от експертен екип в изпълнение на Меморандум за сътрудничество и съвместна дейност между МОСВ и „ВиК“ ЕАД Бургас, както и съобразно договор между „ВиК“ ЕАД Бургас и Федерална агенция по околна среда на Република Австрия.


 • За защитена зона „Ришки проход“ целта е опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна;
 • За защитена зона „Айтоска планина“ целта е опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна;
 • За защитена зона „Атанасовско езеро“ целта е опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, и за опазване на дивите птици;
 • За защитена зона „Мандра - Пода“ целта е опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, и за опазване на дивите птици;
 • За защитена зона „Ропотамо“ целта е опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна;
 • За защитена зона „Ахелой - Равда - Несебър“ целта е опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна;
 • За защитена зона „Камчийска планина“ целта е опазване на дивите птици;
 • За защитена зона „Емине“ целта е опазване на дивите птици;
 • За защитена зона „Комплекс Ропотамо“ целта е опазване на дивите птици;
 • За защитена зона „Бакърлъка“ целта е опазване на дивите птици;
 • За защитена зона „Босна“ целта е опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна;
 • За защитена зона „Емине - Иракли“ целта е опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна;
 • За защитена зона „Камчийска и Еменска планина“ целта е опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна;
 • За защитена зона „Бургаско езеро“ целта е опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, и за опазване на дивите птици;
 • За защитена зона „Караагач“ целта е опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна;
 • За защитена зона „Плаж Градина - Златна рибка“ целта е опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна;
 • За защитена зона „Поморие“ целта е опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна;
 • За защитена зона „Поморийско езеро“ целта е опазване на дивите птици.
 • За защитена зона „Река Мочурица“ целта е опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна;
 • За защитена зона „Трите братя“ целта е опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна;
 • За защитена зона „Река Долна Луда Камчия“ целта е опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.

Заинтересованите страни могат да изпращат становища, предложения, препоръки и коментари в срок до 24.04.2023 г. на адрес: Министерство на околната среда и водите 1000, гр. София, бул. „Кн. Мария Луиза“ 22.

По публикацията работи: Ивайло Пеев
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Капитан II ранг Николай Данаилов подари две парчета скала от Антарктида на кмета на Несебър Николай Димитров и на д-р Евтелпа Теоклиева-Стойчева, автор на

Антарктида - любовна самота, която не може да бъде описана

В родния Несебър капитан II ранг Николай Данаилов разказа за своите преживявания и емоции по време на експедицията си до националната ни база на Антарктида. По време на дългото пътуване от близо 35 000 км, той командва първият български военен научноизследователски кораба „Св. Св. Кирил и Методий“.  Корабът "Св. св. Кирил и Методий" тръгва..

публикувано на 09.06.23 в 16:34

Нейкова: Туристите няма да усетят спирането на водата през лятото (обновена)

Два пъти седмично ще се спира водата заради ремонтните дейности по пречиствателната станция на яз "Ясна поляна". Това няма да бъде усетено от гражданите и туристите, увери днес областният управител Мария Нейкова. Язовирът захранва с вода общините Созопол, Приморско, Царево и Средец. След опасността от срутване на резервоара му,..

обновено на 09.06.23 в 14:35
снимката е илюстративна

90% от пътищата в Ямболска област по републиканската мрежа са за ремонт

Над 90 процента от пътищата от републиканската мрежа на територията на Ямболска област се нуждаят от ремонт, заяви областният управител Георги Чалъков. Според него е необходим спешен ремонт и  на международния път към Граничен пункт Лесово. В повечето участъци  републиканските пътища се нуждаят от основен ремонт, подчерта Чалъков. И в момента..

публикувано на 09.06.23 в 14:21
Снимката е илюстративна

Два законопроекта за етажната собственост приети на първо четене в НС

Парламентът прие на първо четене два законопроекта за етажната собственост, внесени от Министерски съвет и ПП-ДБ. Сред предложенията е общото събрание на етажната собственост да се провежда онлайн или неприсъствено от собственика. Въпреки че двата законопроекта получиха одобрение на 1 четене, депутатите изказаха много резерви и заявиха желание за..

публикувано на 09.06.23 в 13:48

"Булевард Демокрация" на 9 юни

Темите в предаването: Хотелиери се събраха в Слънчев бряг, за да изразят недоволството си от действията на държавата по Програмата за хуманитарно подпомагане на лица със статут на временна закрила пристигнали от Украйна. Оказа се, че голяма част от собствениците на бази приютили украински бежанци имат да връщат пари на държавата. Казусът представя..

публикувано на 09.06.23 в 13:29
архив

РИОСВ – Бургас обяви фотоконкурс за Черноморското крайбрежие

Регионална инспекция по околната среда и водите обявява конкурс за фотография на тема: „Красотата на българския морски бряг”. За участие в конкурса, е необходимо в срок до 31 юли професионалисти и любители да изпратят свои снимки на българското крайбрежие, като посочат място и дата на заснемането, на riosvbs_pr@abv.bg.  Всеки участник може да..

публикувано на 09.06.23 в 10:35

БСУ е домакин на малайзийска конференция

Днес, в зала „Изток” на Бургаския свободен университет,  от 9:30 ч. се открива международна конференция по управление и стратегически решения (ICGSM) на тема: "Прилагане на стандартите за екологичните, социални и управленски решения (ESG) за сигурни стратегически производства". Форумът е иницииран от Технологичния университет МАРА, който е..

публикувано на 09.06.23 в 09:09