Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Нови багри ще украсят град Болярово това лято

Нови багри ще украсят град Болярово това лято след поредната залесителна кампания, съобщават от Общината. Дни преди Седмицата на гората бяха засадени около 40 дървета и храсти в централната част и кварталите. Те са от видовете цезалпиния, известна като „Райската птица в градината“, дървовидна ружа, японски чашкодрян, зимен и летен жасмин, ясенолистен явор негундо, хималайска мелия, източна туя и др., информира лесоинженерът Николай Колев.


С негово съдействие и по инициатива на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, дървовидна ружа и хартиено дърво бяха засадени и от ученици от СУ „Д-р Петър Берон“ в двора на Защитеното жилище за лица с физически увреждания в Болярово.


Наред с това се организират и залесителни кампании по програма на община Болярово. Над 2 декара общински терен в землището на с. Попово през февруари бе залесен с жълъд от летен дъб. Той е характерен дървесен вид за боляровския район и всички зони от НАТУРА 2000.


Лесоинженерът апелира гражданите да опазват дърветата и да не допускат пашуващи животни да ги унищожават.
А в Седмицата на гората Община Болярово планира обща инициатива с Държавно горско стопанство – Елхово. Служители от общинската администрация и лесничеи ще почистят съвместно незаконни сметища от вещи и дрехи на мигранти, които пресичат държавната граница.


Това не е първата екоакция по границата с Турция. Огромни сметища бяха почистени през миналата година в близост до селата Странджа, Крайново и Воден. Сега обаче отново имаме информация, че има такива на територията на общината в района на същите села, уточни кметът на община Болярово Христо Христов.


Замърсяването на големи територии около границата се превърна в постоянно явление през последните две три години. Премахнатото до село Крайново сметище преди няколко месеца обхващаше близо 3 декара.
От Община Болярово се надяват в контролирането и недопускането на незаконното струпване на отпадъци по границата и в горските територии да се включат активно и всички държавни институции от чиято компетентност е опазването на реда, сигурността и чистотата на околната среда. 


По публикацията работи: Ивайло Пеев
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Капитан II ранг Николай Данаилов подари две парчета скала от Антарктида на кмета на Несебър Николай Димитров и на д-р Евтелпа Теоклиева-Стойчева, автор на

Антарктида - любовна самота, която не може да бъде описана

В родния Несебър капитан II ранг Николай Данаилов разказа за своите преживявания и емоции по време на експедицията си до националната ни база на Антарктида. По време на дългото пътуване от близо 35 000 км, той командва първият български военен научноизследователски кораба „Св. Св. Кирил и Методий“.  Корабът "Св. св. Кирил и Методий" тръгва..

публикувано на 09.06.23 в 16:34

Нейкова: Туристите няма да усетят спирането на водата през лятото (обновена)

Два пъти седмично ще се спира водата заради ремонтните дейности по пречиствателната станция на яз "Ясна поляна". Това няма да бъде усетено от гражданите и туристите, увери днес областният управител Мария Нейкова. Язовирът захранва с вода общините Созопол, Приморско, Царево и Средец. След опасността от срутване на резервоара му,..

обновено на 09.06.23 в 14:35
снимката е илюстративна

90% от пътищата в Ямболска област по републиканската мрежа са за ремонт

Над 90 процента от пътищата от републиканската мрежа на територията на Ямболска област се нуждаят от ремонт, заяви областният управител Георги Чалъков. Според него е необходим спешен ремонт и  на международния път към Граничен пункт Лесово. В повечето участъци  републиканските пътища се нуждаят от основен ремонт, подчерта Чалъков. И в момента..

публикувано на 09.06.23 в 14:21
Снимката е илюстративна

Два законопроекта за етажната собственост приети на първо четене в НС

Парламентът прие на първо четене два законопроекта за етажната собственост, внесени от Министерски съвет и ПП-ДБ. Сред предложенията е общото събрание на етажната собственост да се провежда онлайн или неприсъствено от собственика. Въпреки че двата законопроекта получиха одобрение на 1 четене, депутатите изказаха много резерви и заявиха желание за..

публикувано на 09.06.23 в 13:48

"Булевард Демокрация" на 9 юни

Темите в предаването: Хотелиери се събраха в Слънчев бряг, за да изразят недоволството си от действията на държавата по Програмата за хуманитарно подпомагане на лица със статут на временна закрила пристигнали от Украйна. Оказа се, че голяма част от собствениците на бази приютили украински бежанци имат да връщат пари на държавата. Казусът представя..

публикувано на 09.06.23 в 13:29
архив

РИОСВ – Бургас обяви фотоконкурс за Черноморското крайбрежие

Регионална инспекция по околната среда и водите обявява конкурс за фотография на тема: „Красотата на българския морски бряг”. За участие в конкурса, е необходимо в срок до 31 юли професионалисти и любители да изпратят свои снимки на българското крайбрежие, като посочат място и дата на заснемането, на riosvbs_pr@abv.bg.  Всеки участник може да..

публикувано на 09.06.23 в 10:35

БСУ е домакин на малайзийска конференция

Днес, в зала „Изток” на Бургаския свободен университет,  от 9:30 ч. се открива международна конференция по управление и стратегически решения (ICGSM) на тема: "Прилагане на стандартите за екологичните, социални и управленски решения (ESG) за сигурни стратегически производства". Форумът е иницииран от Технологичния университет МАРА, който е..

публикувано на 09.06.23 в 09:09