Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да се облагороди градската джунгла на Бургас – „Дупката“?



Най-доброто решение за развитие на т.нар. „Дупка“ в Бургас е мястото да се превърне в градски парк. Около това мнение се обединиха повечето от експертите от различни сфери, участващи в кръгла маса. Срещата беше организира от Сдружението Посока Бургас, в което участва бившият гл. архитект на Бургас Емил Бурулянов. В нея се включиха архитекти, урбанисти, еколози, краеведи, специалисти в сферата на туризма, бизнеса и образованието.

Нито един обаче от собствениците на терен в имота не беше поканен. В това число нямаше и представител на Община Бургас, която има най-голям дял от над 10 000 кв.м. „В момента ние не обсъждаме собственост, юридически казуси, не обсъждаме квоти, а само експертни идеи. Затова на последващо заседание и на последваща среща ще направим различен тип прочит на това събитие. Допълнително ще има среща, която ще включва само заинтересованите страни що се говори до собственост. Собствеността не винаги е свързана с експертиза. Това, че си собственик на нещо не означава, че знаеш как да го развиваш. Всичко, което от тук ще излезе като документ и едно предпроектно проучване , ще бъде предоставено на всички заинтересовани лица“, коментира Емил Бурулянов. Той поясни, че предстои среща и с гражданския сектор, за да се събере и анкетен материал по темата.

Въпреки сегашното си състояние, в миналото теренът на „Дупката“ е бил важна част за обществения живот на Бургас. Първоначално площад „Тройката“ е проектиран да изглежда като „Шарл дьо Гол“ в Париж, където се намира Триумфалната арка. „През 1912 г. Коджакафалията дарява земите си за малоимотните и бедни бургазлии, които се включват в територията на града. Интересно е, че тогава площад „Тройката“ става географски център на Бургас. На самия площад на определени дни са се провеждали пазари“, разказа историкът и краевед Катя Корудерлиева.

Теренът на „Дупката“ вече се е превърнал в градска джунгла. Това посочи Станимира Делева от Българската фондация биоразнообразие. Заедно с ученици от Бургас тя е направила изследване на това как се е развила през годините екосистемата в района. То показва, че ако през 2006 г. циментът е обхващал около 81 % от площта, сега е едва 9,46 %. В момента на над половината от „Дупката“ има тревни площи, дърветата и храстите заемат 36 %, а водата 1 %. Около 220 растителни и животински вида може да се срещнат там, посочи Делева.

„Открихме 139 вида растения, сред които имаше праскова, каисия, черници, смокини и т.н. Имаше и доста големи дървета, включително тополи, явор, ясен, декоративни видове, включително магнолия. Не очаквах да има толкова голямо разнообразие на водни кончета в „Дупката“ – 4 различни рода водни кончета. За съжаление „Жабарникът“ вече не е чак толкова изразен жабарник. Установихме само един вид жаба. Има 24 вида птици. Във водата най-накрая установихме риби. Има гамбузи, които нямаме идея как са дошли, но рибите си живеят в тази вода. Установихме 5 вида прилепи, които използват дупката като ловна територия. Голяма част от „Дупката“ е заета от улични котки, които се размножават вътре. Те са заели своята роля на върховния хищник в „Дупката“, обясни тя.

Делева допълни, че части от пространството обаче остават недостъпни. Според нея, в „Дупката“ има ресурс, който вече осигурява екосистемни услуги на града и може да се помисли за интегриране на тази градска природа в бъдеща зелена площ.

Представители на бизнеса посочиха, че вече се наблюдава тенденцията офис сградите да се изместват извън центъра на града и е по-добре теренът на „Дупката“ да има по-скоро обществени функции.

 Според проф. Сотир Сотиров, на мястото може да се направи технологичен парк.  Други идеи за пространството предложиха архитектите. Една от тях е да се оползотвори подземното пространство. Преди години на терена беше започнал строежът на стария проект за ГУМ и част от основите все още са запазени.

„Какво имаме като даденост? Една дупка, която е озеленена и оводнена. Единият вариант да се прави нещо под земята са паркинги. Имаме обаче паркинг, който не е запълнен на площад „Св. Св. Кирил и Методий“. Друго какво може да се направи под земята? Складове, хранилища и т.н. Сгради, които имат хранилища са например съда, но той си има сграда. Заведение, което има нужда от хранилище е Агенцията по вписванията. За нея може да се намери сграда близо до съда, за да може старата й сграда, заедно с градинката и театъра да се обособи като културна зона. От друга страна пък, трябва да се направят и някакви зелени пространства, които да допълнят площадното пространство на „Тройката“. Сега площадът е доста оголен и хората притичват от единия до другия край, когато е горещо“, коментира архитект Събин Попов.

В последните 2-3 години в световен мащаб се откриха много музеи на модерното изкуство, допълни архитект Димитър Георгиев. „Този тип музеи на модерното изкуство са най-посещаваните обекти. Те носят приходи от всяко едно посещение. Модерното изкуство не са само тези картини, които са експонирани в по-малките бутикови галерии. Това са арт инсталации, стени, на които има хора, които рисуват графити. Имат пешеходни пространства и дизайнерски стаи, където се показват модерни идеи. Съвременните музеи на изкуството са тържище на млади автори, защото всеки един млад автор в началото е неизвестен, но там е мястото той да се продаде. Не трябва да забравяме и че в центъра на Бургас няма например художници. Уличният занаят рисуване го няма“, посочи той.

Председателят на комисията по „Устройство на територията“ към Общинския съвет в Бургас архитект Петър Статев посочи, че каквото и да се направи на този терен, трябва да бъде синхронизирано с останалата част на площада. Той допълни, че в момента Община Бургас подготвя силуетни планове на улиците „Александровска“ и „Богориди“. „Чрез които да се запази този характер на самото застрояване – новите сгради да се вписват в общия план.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Царево планира реконструкция на Морската градина и изграждането на нова велоалея

Обществено обсъждане на концепцията за интегрирани териториални инвестиции се проведе днес в читалище "Георги Кондолов" в Царево. „Развитие на устойчив туризъм и подобряване на транспортната свързаност на Югоизточния регион за планиране от ниво 2“ е с водещ партньор Агенция “Пътна инфраструктура” и предвижда първи етап от р еконструкция и..

публикувано на 18.04.24 в 16:05

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево - Ахтопол

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево - Ахтопол, съобщиха община Царево и Агенция "Пътна инфраструктура". Той вече е отворен за движение. По трасето преминава целият трафик към Южното Черноморие. То е основна пътна връзка с Варвара, Ахтопол, Синеморец и Резово. Поставени са ограничителните системи за пътища, хоризонталната маркировка и..

публикувано на 18.04.24 в 16:00
Птици саблеклюн

Зелена акция поправя Пътеката на саблеклюна в неделя

Българската фондация „Биоразнообразие“ организира акция за освежаване и поддържане на Пътеката на саблеклюна в Бургас в неделя, 21 април от 10 до 13 часа. Оттам канят приятели и доброволци при Укритието за наблюдение на птици, за да се включат в предвидените косене, садене, чистене и ремонтиране по пътеката на пролетната птица от семейство..

публикувано на 18.04.24 в 15:42

До 13 километра в час с тротинетка в Бургас

По-строги правила за електрическите тротинетки в Бургас предлага група общински съветници от Постоянната комисия по транспорт. Акцентът този път пада върху намаляването на скоростта и санкциите за неправилно паркирани и захвърлени на пътя тротинетки. Целта е да бъдат въведени ясни правила и изисквания за движението на електрическите превозни..

обновено на 18.04.24 в 14:33

Затварят кръстовището на улиците "Атанас Буров" и "Иван Хаджипетров"

Кръстовището на улиците „Атанас Буров“ и „Иван Хаджипетров“ ще бъде затворено от утре, 19 април, до идната сряда, 24 април, предупреди Община Бургас. Причината е продължаващият ремонт по „Атанас Буров“. За същия период се въвежда временна организация за движение. „Спазвайте временната организация, която ще бъде въведена в участъка, и..

публикувано на 18.04.24 в 13:01

Бургас поиска от АПИ пари за цялостен ремонт на шосето до кв. Сарафово

Община Бургас отправи призив до Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) да осигури средства за цялостен ремонт на шосето от Бургас до квартал Сарафово. Шосето е част от републиканската пътна мрежа, собственост на държавата и големите ремонти там се осъществяват от АПИ и с тяхно финансиране. Община Бургас прави кръпки на пътя само по спешност и..

публикувано на 18.04.24 в 11:27

Кариерен форум в Бургас среща ученици и студенти с бизнеса

Кариерен форум провеждат днес в Бургас Стопанският факултет на Софийския университет и филиалът му във фоайето на Културен дом НХК в морския град. Основният партньор на събитието е Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации – училище към СУ. „Кариерен форум 8.0 – с поглед в бъдещето“ предлага на ученици и студенти срещи с..

публикувано на 18.04.24 в 11:17