Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ще посрещаме ли туристи с режим на водата?*

| обновено на 29.03.23 в 08:07
Пречиствателната станция на яз. Ясна поляна
Снимка: Здравко Василев

На 8 декември 2022 г. от областната администрация в Бургас „биха камбаната“, че спешно трябва да започне ремонт на яз. Ясна поляна, иначе населените места на юг от Бургас може да преминат на режим на водата. Беше обявено частично бедствено положение, което изтече и… до ден днешен никакви ремонтни дейности не са започнали. Какво се случва и има ли опасност да посрещаме туристи със сухи чешми лятото? 
Язовир Ясна поляна е основният източник на питейна вода за почти цялата община Созопол и за целите общини Приморско и Царево. Частично захранва и Средец. Потреблението от него се движи около 350-400 л/сек. през зимните месеци. Лятото скача повече от двойно - около 850 л/сек. 
В началото на декември, на събрание на ВиК-асоциацията, се представи доклад от водното дружество, в който се сочи, че пречиствателната станция за питейни води е силно компрометирана и трябва спешен ремонт. Иначе - се „поставя пред реален риск част от населените места от област Бургас да останат без качествено водоподаване и преминаване на режим на водата“. 
Седмица по-късно, директорът на ВиК-Бургас Ганчо Тенев поясни, че е скъсана стомано-бетонната конструкция на пречиствателната станция. Едната клетка била пропаднала още през лятото, а на 6 декември - още две. И тогава посочва, че за лятото на 2023 г. се очертава проблем. 
Започнаха да се търсят пари за ремонт. Първо от Междуведомствената комисия, но се оказа, че няма как да бъдат осигурени от нея и се зачака държавата, изпаднала в политическо безвремие. Държавата обаче не се разбърза и в началото на януари регионалният министър Иван Шишков отговори на депутатски въпрос, че нямал доверие на ВиК относно исканите за ремонт 15 милиона и чакал анализ. 
Така дойде началото на февруари и Шишков все пак каза, че сумата май била около 15 милиона, укрепването на авариралите басейни щяло да стане за два месеца, а цялостния ремонт - до началото на активния летен сезон. 
„Започваме веднага, а времето ще е основният ни критерий за отстраняване на проблема, подчерта арх. Шишков“, се казва в прессъобщение на МРРБ. 
Е, нещата не се случиха веднага. Едва на 21 февруари Министерският съвет излиза със свое решение, че одобрява финансиране в размер на близо 23.5 милиона лева за обект „Аварийна реконструкция на филтърно и помпено стъпало на ПСПВ „Ясна поляна“ и за обект „Временно укрепване на носещата конструкция на резервоара за питейна вода на ПСПВ на язовир „Ясна поляна“. В решението обаче има едно притеснително изречение: 
„Средствата по т. 1 се одобряват … след влизането в сила на Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г.“
А нито закон има, нито бюджет, нито Народно събрание, който да го гласува. Отправихме въпроси към Министерския съвет дали ще чакаме бюджет, за да почнем с ремонта. От институцията поясниха:
„… финансирането е одобрено и средствата са налични, като при сключване на договори за възлагане могат да бъдат заявявани. С решението изпълнението се възлага на областния управител на област Бургас, който възлага дейностите по реализиране на обекта. За осигуряване на водата за летния сезон следва неотложно да бъде извършена аварийна реконструкция, която да касае първо укрепването на носещата конструкция на резервоара за питейна вода и второ, реконструкцията на филтърно и помпено стъпало на ПСПВ „Ясна поляна“.
От областната администрация поясниха, че работят във връзка с предприетите мерки и се очаква повече конкретика до дни. 
Въпросът е, че лятото вече чука на вратата и не се знае за кого ще има вода. Кога ще започнат и приключат ремонтите, засега не е ясно. Както и дали ще може да функционира съоръжението. В обратния случай възможностите са или режим на водата в зависимост от потреблението, или подаване на вода, но не за питейни нужди. За изминалите два месеца два пъти отправяхме въпроси към МРРБ по този важен за региона проблем, но те останаха без отговор. Сега очакваме реакцията на институциите, за да не бъде поставен летният сезон под въпрос за част от южното Черноморие. 
--------------
*Текстът е авторски коментар

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хърватският посланик откри плоча на Йосип Щросмайер в Сливен

Посланикът на Република Хърватска у нас нейно превъзходителство Ясна Огняновац откри паметна плоча на улица в центъра на Сливен, носеща името на епископ Йосип Щросмайер. Инициативата е на гражданско сдружение, носещо името на епископа и неговият председател Трифон Павлов. Автор на барелефа и плочата е скулптура Светлин Николов.  Улица „Епископ..

публикувано на 06.06.23 в 15:35

Предстоят протести в областта на културата при намален бюджет

Синдикални структури в областта на културата са готови на протестна акция, с която за седмица да оставят България без културни събития. Недоволството е свързано с исканията им бюджетът на Министерството на културата за тази година да не бъде орязан, както и искат увеличение на субсидията за културните институти и за Българското национално радио...

публикувано на 06.06.23 в 13:27
снимката е илюстративна (архив)

Царево внедри система за разделно събиране на отпадъци

През изминалата година в община Царево беше внедрена система за разделно събиране на отпадъците от хотели, заведения и други търговски обекти. От Общината информират, че това лято започва разделното събиране и на отпадъците, изхвърляни от жителите и гостите на общината. За целта на територията на общината ще бъдат разположени специални..

публикувано на 06.06.23 в 13:20

Започват ремонти по Ясна поляна, днес спират водата частично

Започва аварийният ремонт на пречиствателната станция на яз. "Ясна поляна", информират от ВиК - Бургас. Дейностите стартират днес. Водоподаването ще бъде спряно за в.с.Куку баир и селата Велика, Варвара, Фазаново, Бродилово и Дебелт след 10 часа на 6 юни. Проблеми с водоснабдяването са възможни на в.с. "Дюни", в.с. "Свети Тома",..

обновено на 06.06.23 в 09:52

Обществено обсъждане в КЕВР да поскъпнат ли тока за бита, парното и топлата вода

В Комисията за енергийно и водно регулиране ще се проведе обществено обсъждане на предложението токът за бита да поскъпне с близо 4 на сто, а цената на парното и топлата вода да се увеличи с до половин процент от 1-ви юли.  Цените вече бяха обсъдени с енергийните дружества.  Основните критики дойдоха от топлофикационните дружества, които искаха..

публикувано на 06.06.23 в 08:35

Затварят улици в Бургас заради ВиК ремонти

От 11 часа днес до 13 юни ще бъде спряно движението на автомобили в кръстовището, образувано от улиците „Шейново“ и „Македония“ . Ще се въведе променена временна организация на движението.  При кръстовището, образувано от улиците „Ангел Димитров“ и "Рибарска" в кв. „Сарафово“, от 9 часа днес до 16 юни ще се ограничи преминаването на автомобили в..

публикувано на 06.06.23 в 07:02

"Булевард Демокрация" - на 5 юни

"Още днес България би могла спокойно да бъде приета в Шенген. Има една сграда да доизмажем и се надявам до края на февруари да я направим." Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща с канцлера на Австрия Вернер Файман, който е в София. Това е част от статия в „Дневник“ от 2 февруари 2011 г. Сега сме 5 юни 2023 г. Очевидно нещо се бави..

публикувано на 05.06.23 в 15:02