Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще посрещаме ли туристи с режим на водата?*

| обновено на 29.03.23 в 08:07
Пречиствателната станция на яз. Ясна поляна
Снимка: Здравко Василев

На 8 декември 2022 г. от областната администрация в Бургас „биха камбаната“, че спешно трябва да започне ремонт на яз. Ясна поляна, иначе населените места на юг от Бургас може да преминат на режим на водата. Беше обявено частично бедствено положение, което изтече и… до ден днешен никакви ремонтни дейности не са започнали. Какво се случва и има ли опасност да посрещаме туристи със сухи чешми лятото? 
Язовир Ясна поляна е основният източник на питейна вода за почти цялата община Созопол и за целите общини Приморско и Царево. Частично захранва и Средец. Потреблението от него се движи около 350-400 л/сек. през зимните месеци. Лятото скача повече от двойно - около 850 л/сек. 
В началото на декември, на събрание на ВиК-асоциацията, се представи доклад от водното дружество, в който се сочи, че пречиствателната станция за питейни води е силно компрометирана и трябва спешен ремонт. Иначе - се „поставя пред реален риск част от населените места от област Бургас да останат без качествено водоподаване и преминаване на режим на водата“. 
Седмица по-късно, директорът на ВиК-Бургас Ганчо Тенев поясни, че е скъсана стомано-бетонната конструкция на пречиствателната станция. Едната клетка била пропаднала още през лятото, а на 6 декември - още две. И тогава посочва, че за лятото на 2023 г. се очертава проблем. 
Започнаха да се търсят пари за ремонт. Първо от Междуведомствената комисия, но се оказа, че няма как да бъдат осигурени от нея и се зачака държавата, изпаднала в политическо безвремие. Държавата обаче не се разбърза и в началото на януари регионалният министър Иван Шишков отговори на депутатски въпрос, че нямал доверие на ВиК относно исканите за ремонт 15 милиона и чакал анализ. 
Така дойде началото на февруари и Шишков все пак каза, че сумата май била около 15 милиона, укрепването на авариралите басейни щяло да стане за два месеца, а цялостния ремонт - до началото на активния летен сезон. 
„Започваме веднага, а времето ще е основният ни критерий за отстраняване на проблема, подчерта арх. Шишков“, се казва в прессъобщение на МРРБ. 
Е, нещата не се случиха веднага. Едва на 21 февруари Министерският съвет излиза със свое решение, че одобрява финансиране в размер на близо 23.5 милиона лева за обект „Аварийна реконструкция на филтърно и помпено стъпало на ПСПВ „Ясна поляна“ и за обект „Временно укрепване на носещата конструкция на резервоара за питейна вода на ПСПВ на язовир „Ясна поляна“. В решението обаче има едно притеснително изречение: 
„Средствата по т. 1 се одобряват … след влизането в сила на Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г.“
А нито закон има, нито бюджет, нито Народно събрание, който да го гласува. Отправихме въпроси към Министерския съвет дали ще чакаме бюджет, за да почнем с ремонта. От институцията поясниха:
„… финансирането е одобрено и средствата са налични, като при сключване на договори за възлагане могат да бъдат заявявани. С решението изпълнението се възлага на областния управител на област Бургас, който възлага дейностите по реализиране на обекта. За осигуряване на водата за летния сезон следва неотложно да бъде извършена аварийна реконструкция, която да касае първо укрепването на носещата конструкция на резервоара за питейна вода и второ, реконструкцията на филтърно и помпено стъпало на ПСПВ „Ясна поляна“.
От областната администрация поясниха, че работят във връзка с предприетите мерки и се очаква повече конкретика до дни. 
Въпросът е, че лятото вече чука на вратата и не се знае за кого ще има вода. Кога ще започнат и приключат ремонтите, засега не е ясно. Както и дали ще може да функционира съоръжението. В обратния случай възможностите са или режим на водата в зависимост от потреблението, или подаване на вода, но не за питейни нужди. За изминалите два месеца два пъти отправяхме въпроси към МРРБ по този важен за региона проблем, но те останаха без отговор. Сега очакваме реакцията на институциите, за да не бъде поставен летният сезон под въпрос за част от южното Черноморие. 
--------------
*Текстът е авторски коментар



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Затварят кръстовището на улиците "Атанас Буров" и "Иван Хаджипетров"

Кръстовището на улиците „Атанас Буров“ и „Иван Хаджипетров“ ще бъде затворено от утре, 19 април, до идната сряда, 24 април, предупреди Община Бургас. Причината е продължаващият ремонт по „Атанас Буров“. За същия период се въвежда временна организация за движение. „Спазвайте временната организация, която ще бъде въведена в участъка, и..

публикувано на 18.04.24 в 13:01

До 13 километра в час с тротинетка в Бургас

По-строги правила за електрическите тротинетки в Бургас предлага група общински съветници от Постоянната комисия по транспорт. Акцентът този път пада върху намаляването на скоростта и санкциите за неправилно паркирани и захвърлени на пътя тротинетки. Целта е да бъдат въведени ясни правила и изисквания за движението на електрическите превозни..

публикувано на 18.04.24 в 11:44

Бургас поиска от АПИ пари за цялостен ремонт на шосето до кв. Сарафово

Община Бургас отправи призив до Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) да осигури средства за цялостен ремонт на шосето от Бургас до квартал Сарафово. Шосето е част от републиканската пътна мрежа, собственост на държавата и големите ремонти там се осъществяват от АПИ и с тяхно финансиране. Община Бургас прави кръпки на пътя само по спешност и..

публикувано на 18.04.24 в 11:27

Кариерен форум в Бургас среща ученици и студенти с бизнеса

Кариерен форум провеждат днес в Бургас Стопанският факултет на Софийския университет и филиалът му във фоайето на Културен дом НХК в морския град. Основният партньор на събитието е Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации – училище към СУ. „Кариерен форум 8.0 – с поглед в бъдещето“ предлага на ученици и студенти срещи с..

публикувано на 18.04.24 в 11:17

Отварят моста за плажа Нестинарка в Царево преди летния сезон

Мостът за плажа Нестинарка в Царево ще бъде отворен за леки автомобили преди началото на летния сезон, съобщи общината. В момента там се изпълняват укрепителни и ремонтни дейности. Мостът пропадна по време на проливните дъждове миналата есен. Той беше подаден за финансиране от държавата като обект, разрушен от бедствие. След като..

публикувано на 18.04.24 в 10:55
Язовир Камчия

Чистят язовир Камчия в Деня на Земята

Община Сунгурларе ще отбележи Международния ден на Земята с акция по почистване на опашката на яз. Камчия, съобщиха оттам. Язовирът снабдява с питейна вода областите Бургас и Варна. Акцията под мотото "Чиста природа - чиста вода" ще започне на 22 април от 14 часа. В нея ще се включат от общинската администрация и възпитаници на Основно училище..

публикувано на 18.04.24 в 10:32

Откриват благотворителна изложба в Бургас

Благотворителната изложба ”Нека детските мечти да полетят“ще бъде открита Бургас. Тя е част на н ационално благотворително турне в подкрепа на талантливи деца от социално слаби семейства. Началото му ще бъде поставено в морския град.  Инициативата се реализира от MimArt на художничката Мария Даскалова от Пловдив. Събитието се подкрепя от дирекция..

публикувано на 18.04.24 в 09:20