Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти по медицина дариха апаратура за детските отделения в УМБАЛ БургасСтуденти по медицина от Медицинския факултет на университет "Проф. д-р Асен Златаров" дариха нужна апаратура на двете детски отделения в УМБАЛ Бургас. Средствата са събрани по време на благотворителен мартенски базар в един от бургаските търговски центрове, като инициативата се е провела за втора поредна година, разказа Екатерина Лалева, председател на организацията:

"Средствата събрахме чрез благотворителен мартенски базар в един от търговските центрове. Продавахме мартеници, украса и други артикули, ръчно изработени от нас и наши близки. В инициативата ни се включиха много колеги от четирите курса по медицина. Успяхме да съберем сума от 2500 лева и с тях закупихме 11 инхалатора, термометри, апарати за измерване на кръвно налягане, маншети за монитори, глюкомер с тест ленти. Идеята да насочим вниманието си към детските отделения дойде от стажовете ни там. Апаратите са сред най-необходимите и често използвани, нуждата от подмяната им е постоянна. "  

Дарението е предадено на началниците на двете детски отделения в областната болница д-р Борис Ангелов и д-р Хрипсиме Каспарян. 

Асоциацията на студентите - медици в Бургас е основана преди година и целта е да провежда профилактични кампании и да се осъществи по добра връзка между лекари, пациенти и студенти по медицина. Младите хора много се надяват, че примера им ще бъде продължен, защото вярват, че с малки крачки се постига голямо добро.  

повече може да чуете в звуковия файл:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Временни затруднения с инсулините в Бургас, обикновено не се чака

В Бургас има временни затруднения с намирането на някои инсулини, но в аптеките обикновено не се налага да се чака. Фармацевти обаче прогнозират нов недостиг при отпадане на забраната за износ на антидиабетни лекарства на 29 февруари и настояха тя да бъде удължена. Преди минути зам.-министърът на здравеопазването Илко Гетов обяви, че заповедта..

публикувано на 27.02.24 в 15:42

Илко Илчев поема МБАЛ-Поморие

Илко Илчев е новият управител на „МБАЛ Поморие“ ЕООД. Това реши Общинския съвет на Поморие на извънредно заседание днес.  Предложението на кмета Иван Алексиев за нов управител на болницата е подкрепено с гласовете на 18 присъстващи общински съветници, един е гласувал "въздържал се". Илко Илчев е досегашният директор на Общинското предприятие „Социално..

публикувано на 26.02.24 в 22:55

Готов е проектът на новата поликлиника към Белодробната болница в Бургас

Готов е проектът на новата поликлиника към бургаската Белодробна болница. От Общината информират, че тя ще е на площ от 681 кв. м., на 2 етажа, в които ще бъдат разположени регистратура, лекарски кабинети, манипулационни, чакални и административна част. В поликлиниката ще се осъществява пълен спектър на диагностика на всички остри и хронични..

публикувано на 26.02.24 в 13:41

Преобразяват детското отделение в МБАЛ - Карнобат по проект "Светулка"

Фондация „За доброто“ реализира проект за реновиране на Детско отделение в МБАЛ – Карнобат. То ще бъде обновено с дарителски средства по проект „Светулка“.  Той предвижда ремонт на детски отделения в страната, но се работи за подобряване на отношението и комуникацията между страните, ангажирани в процеса на оздравяване на малките пациенти, с..

публикувано на 25.02.24 в 16:00

Измерват кръвната захар в бургаски мол

Община Бургас ще проведе днес поредна профилактична здравно-информационна кампания. Целта е  консултации за промяна към по-здравословен начин на живот на бургазлии. Този път дейностите ще се извършат в мола в к-с "Славейков"от 14.00 до 17.00 часа. Партньори на общинската дирекция „Здравеопазване, социални дейности и младежки политики“ са Регионална..

публикувано на 24.02.24 в 12:15
Борислав Караниколов показва снимка на момиченцето, което се роди в линейка с негова помощ.

Парамедик изроди бебе в линейка, то е десетото дете на младата майка

Парамедик изроди сам бебе в линейка на път от село Орлинци за Бургас вчера, съобщи Съюзът на парамедиците в България. Борислав Караниколов е на смяна във Филиала за спешна медицинска помощ в Средец, когато получават обаждане за раждане в селото. „Когато стигнахме, жената ни чакаше отпред вече готова с багажа си. Беше в тежко състояние –..

обновено на 23.02.24 в 15:14

Разширяват социалната градина за хора с деменция

Разширяват капацитета на новосъздадената социална градина за възрастни хора с деменция „Грижовник“ в Бургас, съобщават от Общината. Това става възможно след като  общинските съветници подкрепиха извънредната докладна записка на кмета Димитър Николов.  Аргументът за това е необходимостта от своевременно подаване на проектното предложение по проект..

публикувано на 22.02.24 в 16:26