Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

НЗОК предлага договора с аптеките да се удължи до 31 май

Няма решение по спорното предложение да се изпълнява цялата рецепта


Здравната каса е предложила на Българския фармацевтичен съюз да бъде удължен срока на настоящия договор с аптеките, който изтича на 31 март, да бъде удължен до 31 май. Това стана ясно след разширен управителен съвет на браншовата организация. Към момента няма решение по спорното предложение да се изпълнява цялата рецепта с всички предписани лекарства. 

Българският фармацевтичен съюз е съгласен да бъде удължен срока на договора. Целта е да се постигне стабилност и да няма проблеми с доставките на лекарства, но едновременно с това да бъде подписан с действие от 1 май нов договор като в него залегнат вече договорените текстове, по които няма спор, коментира Любима Бургазлиева, председател на регионалната колегия:

"Тези важни текстове засягат верификацията на лекарствата –процес гарантиращ, че гражданите няма да получат фалшиви лекарства. Бяха договорени и текстове, които да позволят информационно обслужване да въведе контрол още на ниво предписване в Националната здравна информационна система-да се отстранят възможни грешки при неправилно предписване и съответно последващо отпускане на лекарствени продукти." 

Фармацевтичния съюз предлага в този договор да остане сега действащия текст при желание на пациента да не се отпускат всички предписани лекарства, уточни Бургазлиева. 

Отговорът на касата се очаква до ден или два. В края на месеца изтича срокът на действиe на настоящия договор, по който работят аптеките. 

Повече чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Диян Господинов

Възстановяването след инфаркт – мисия възможна

Инфарктът на миокардата се „подмладява“ и все по-млади хора страдат от заболяването. Въпреки това, възстановяването от него може е пълно, при следване на лекарските предписания. Причината за „подмладяването“ е основно начинът на живот, посочи в предаването „Без направление“ кардиологът от МБАЛ „Бургасмед“ Диян Господинов: “Има..

публикувано на 07.06.23 в 16:18

Живот след инфаркта - днес, в предаването "Без направление"

Живот след инфаркта. Темата поставяме в днешното издание на предаването „Без направление“. Как протича възстановяването, колко време трае? Какво можем да правим и какво не? Кой да ни консултира?  На тези и други въпроси наш събеседник ще е кардиологът Диян Господинов.  До 12 - с вас ще сме Алекс Пенев и аз, Мариян Иванов. 

публикувано на 07.06.23 в 11:00

Безплатни прегледи за деца в Бургас тази събота

На 10 юни/събота/ ще се проведат безплатни профилактични прегледи на деца по Национална програма "Детско здраве".  Детските лекари, които ще провеждат прегледите са екипи от "Пирогов". Специалностите са УНГБ, ортопедия и травматология, неврохирургия, урология, хирургия, кардиология, нервни болести, ендокринология и болести на обмяната, дерматология,..

публикувано на 06.06.23 в 09:02

Филиалът на ЦСМП в Приморско ще заработи след бюджета

Филиалът на спешната помощ в Приморско ще заработи реално едва когато бъдат осигурени пари в държавния бюджет за това. Към момента има пусната обява, че се търсят медицински специалисти и шофьори на линейки. Ние финализирахме административната част, посочи пред БНР-Бургас кметът на общината Димитър Германов: „Към настоящия момент има..

публикувано на 05.06.23 в 16:34

Безплатни прегледи за деца утре в Бургас

Безплатни прегледи и консултации с педиатри и специалисти по образна диагностика ще се проведат утре 2 юни в болница "Сърце и мозък" в Бургас. Поводът е Международния ден на детето, а прегледите ще бъдат във времето от 10 до 14 часа. Педиатрите д-р Ирина Константинова и д-р Милена Василева ще консултират малките пациенти, а специалистистът по..

публикувано на 01.06.23 в 18:11

Електронно табло ще отброява родените в Бургас деца

Кметът Димитър Николов и председателят на Българската педиатрична асоциация д-р Жени Стоичкова подписаха споразумение за партньорство. Предвиждат се съвместни бъдещи дейности в посока профилактика и промоция на детското здраве.  Електронно табло ще отброява родените в Бургас деца. Това е първата съвместна инициатива, която обявиха в Деня на детето Община..

публикувано на 01.06.23 в 17:28

За първи път в Бургас – турски професор лепи разширени вени с лепило

Нова техника за лечение на разширени вени бе приложена за първи път в Бургас, съобщават от УМБАЛ Бургас. Технологията използва за  залепване тъканно лепило. Материалът е съвсем нов и до момента не е използван в други болници в страната. Разликата с други подобни е в много по-бързото му действие. След процедурата пациентът си тръгва веднага и се връща..

публикувано на 25.05.23 в 14:38