Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Болярово субсидира лекарските практики в малките населени места

Община Болярово ще осигурява от собствения си бюджет по 300 лв. на месец на медицинските фелдшери към лекарските практики в Болярово, Мамарчево, Воден и Стефан Караджово. Предложението на кмета Христо Христов за това беше одобрено днес от общинските съветници с пълно единодушие, съобщават от Общината.

Община Болярово години наред отпуска парично заплащане, както и дърва за огрев на лекарските практики. Миналата година сумата беше по 250 лв. на месец, сега е завишена, предвид инфлацията. Това е начин да се стимулират лекарите и стоматолозите да задържат лекарските си практики в общината, коментира кметът Христо Христов. Тази година отново ще им бъдат отпуснати и по 8 кубични метра дърва за огрев.

В момента в общината има две стоматологични и три практики за общопрактикуващи лекари.

От тази година общината ще самофинансира и 10 щатни бройки за озеленители по населените места. Целта е да се запазят вече разкритите работни места. Досега половината от тях бяха назначени по програми за временна заетост, но в момента няма такава възможност, коментира кметът Христо Христов.

На днешното си заседание общинските съветници одобриха и инвестиционната програма за 2023 г. Тя ще е в размер на 4 784 515 лв., от които 1 296 500 лв. са целева субсидия от държавата. Утвърден бе и лимит от 35 000 лв. за общата сума, която ще се разпределя за еднократни помощи на нуждаещи се граждани. 5750 лв. от тях бяха отпуснати още днес на 37 лица с тежки здравословни проблеми.       


По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Ден до пладне" на 15 юни:

Темите днес в предаването, което за последен път до есента ще бъде в 3-часова версия от 9 до 12 часа: - кои са победителите във вота 2 в 1, ще има ли парламент или ще има ли нови избори през есента; - в Бургас бяха отличени 20 изявени кръводарители; - по-високи добиви и по-качествено зърно очакват зърнопроизводителите в Бургаско; - трябва ли да..

публикувано на 15.06.24 в 08:53
Снимката е илюстративна

Академия за родители ще има тази събота в Бургас

Лекции и занимания по теми за бременността и родителството ще се състоят тази събота, 15 юни, в Бургас. Събитието ще се проведе в Експоцентър Флора. 20 специалисти ще разясняват проблемите, които могат да възникнат при ранното детско развитие, кърменето, раждането и други. Над 15 лекции и занимания са част от активностите, които..

обновено на 15.06.24 в 08:19
снимката е илюстративна

Търсят строителен надзор за укрепването на две свлачища в област Бургас

Обществена поръчка е отворена за избор на изпълнител на строителния надзор при укрепване на 15 свлачища по републиканската пътна мрежа. В област Бургас са включени два обекта. Сред тях са укрепване на АМ „Тракия“ в участъка от 342-и до 348-и км, както и за укрепване на свлачището на пътя Слънчев бряг – Бургас в отсечката между 225-и и 226-и км...

публикувано на 14.06.24 в 18:29

Пълен одит на Агенцията за борба с градушките, разпореди министър Тахов

Пълен одит и проверка на Изпълнителната агенция за борба с градушките е разпоредил министъра на земеделието Георги Тахов. Проверката е разпоредена на база медийни публикации и информация в публичното пространство за ефективността на структурата при работата ѝ. Министър Тахов заедно с министъра на транспорта Георги Гвоздейков участваха в свикания от..

публикувано на 14.06.24 в 18:18

Градушка падна над Средец /ОБНОВЕНА/

Градушка падна над град Средец и селата Момина църква и Факия.  Бурята, която се е разразила, е била кратка, но много интензивна, информират местни жители. От общината към момента не съобщават за нанесени щети по реколтата в дворовете или по селскостопанските посеви. Няма засегнати автомобили и къщи. О тпушва се запушена от водите канализационна..

обновено на 14.06.24 в 15:58
самодейци от Народно читалище ПРОБУДА-1925г. с.Пирне

С традиционен ритуал и хоро откриха жътвата в Бургаско (СНИМКИ)

По –високи добиви и по качествено зърно очакват зърнопроизводителите в Бургаско. С хоро и ритуал по зажънване край айтоското село Пирне официално днес поставиха началото на жътвената кампания. В празничната церемония се включиха самодейците от Народно читалище "Пробуда -1925г."  Тази година жътвата в региона започва по – рано..

публикувано на 14.06.24 в 13:38
снимката е илюстративна

Министрите на земеделието и транспорта участват в кризисен щаб в Нова Загора

Община Нова Загора обяви бедствено положение, след снощната буря, придружена с градушка и силен вятър. Днес е и неучебен ден за училищата и детските градини в общината, обяви кметът Галя Захариева. Снощи от полигона край Старо село са изстреляни 100 противоградни ракети по облачната система, която според специалистите е нетипична за България и е..

публикувано на 14.06.24 в 13:03