Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Ден до пладне" на 1 април:

Снимка: архив

Къде на шега, къде на истина, седмицата отлетя и вече е събота. Днес, 1 април, макар ден на шегата, е и денят за размисъл преди парламентарните избори утре. Звучи иронично двата дни да съвпаднат по този начин, но, все пак, трябва да внимаваме с какво се шегуваме днес. През седмицата минахме през какво ли не. От множество сигнали за бомби в училища в цялата страна, включително и в Бургас до установяването на една от най-големите нарколаборатории в България - а именно тази в близост до Новозагорското село Баня.  

И още от седмицата. Протести на земеделци блокираха граничния пункт край село Кардам с искания да се спре вносът на зърно от Украйна. На протест излязоха и лозарите с искания за обективно субсидиране и подпомагане на сектора. Вече е април, така че се приближаваме към летния сезон. По 100 лв. за чадър и шезлонг са максималните цени, определени в договора за отдаване под наем на морски плаж „Перла“ на север от Приморско. 
Пристъпваме в новия месец с надеждата да имаме, поне, стабилно редовно правителство. Акцентите в предаването ни днес са:
  • Какви са наблюденията на Министър Иван Шишков след извършената проверка на строителството на обекти в Бургаска област?
  • Възможно ли е вече да има развитие по казуса с автогарата в община Созопол? 
  • Дюни ли са наистина дюните на Каваците? Ще разберем в репортаж на Нина Рангелова.
  • За най-доброто решение за развитие на т.нар. „Дупка“ в Бургас ще ни осведоми Петя Михова.
  • Повече за работата с украинските деца в образователен център в Св. Влас ще научим от Калина Енчева.
  • Освен ден на шегата, днес може да се определи и като ден на рибарите. Георги Димов - Чикагото ще ни разкаже забавни шеги и закачки, които са популярни сред хората в този бранш.
  • Ще разберем и повече за Великденската кампания “Време с усмивка за възрастни самотни хора”.
Започваме след новините в 9 часа. Ефирната ви компания днес ще бъде Християна Йорданова, а звукорежисьор е Теодора Кралева. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Капитан II ранг Николай Данаилов подари две парчета скала от Антарктида на кмета на Несебър Николай Димитров и на д-р Евтелпа Теоклиева-Стойчева, автор на

Антарктида - любовна самота, която не може да бъде описана

В родния Несебър капитан II ранг Николай Данаилов разказа за своите преживявания и емоции по време на експедицията си до националната ни база на Антарктида. По време на дългото пътуване от близо 35 000 км, той командва първият български военен научноизследователски кораба „Св. Св. Кирил и Методий“.  Корабът "Св. св. Кирил и Методий" тръгва..

публикувано на 09.06.23 в 16:34

Нейкова: Туристите няма да усетят спирането на водата през лятото (обновена)

Два пъти седмично ще се спира водата заради ремонтните дейности по пречиствателната станция на яз "Ясна поляна". Това няма да бъде усетено от гражданите и туристите, увери днес областният управител Мария Нейкова. Язовирът захранва с вода общините Созопол, Приморско, Царево и Средец. След опасността от срутване на резервоара му,..

обновено на 09.06.23 в 14:35
снимката е илюстративна

90% от пътищата в Ямболска област по републиканската мрежа са за ремонт

Над 90 процента от пътищата от републиканската мрежа на територията на Ямболска област се нуждаят от ремонт, заяви областният управител Георги Чалъков. Според него е необходим спешен ремонт и  на международния път към Граничен пункт Лесово. В повечето участъци  републиканските пътища се нуждаят от основен ремонт, подчерта Чалъков. И в момента..

публикувано на 09.06.23 в 14:21
Снимката е илюстративна

Два законопроекта за етажната собственост приети на първо четене в НС

Парламентът прие на първо четене два законопроекта за етажната собственост, внесени от Министерски съвет и ПП-ДБ. Сред предложенията е общото събрание на етажната собственост да се провежда онлайн или неприсъствено от собственика. Въпреки че двата законопроекта получиха одобрение на 1 четене, депутатите изказаха много резерви и заявиха желание за..

публикувано на 09.06.23 в 13:48

"Булевард Демокрация" на 9 юни

Темите в предаването: Хотелиери се събраха в Слънчев бряг, за да изразят недоволството си от действията на държавата по Програмата за хуманитарно подпомагане на лица със статут на временна закрила пристигнали от Украйна. Оказа се, че голяма част от собствениците на бази приютили украински бежанци имат да връщат пари на държавата. Казусът представя..

публикувано на 09.06.23 в 13:29
архив

РИОСВ – Бургас обяви фотоконкурс за Черноморското крайбрежие

Регионална инспекция по околната среда и водите обявява конкурс за фотография на тема: „Красотата на българския морски бряг”. За участие в конкурса, е необходимо в срок до 31 юли професионалисти и любители да изпратят свои снимки на българското крайбрежие, като посочат място и дата на заснемането, на riosvbs_pr@abv.bg.  Всеки участник може да..

публикувано на 09.06.23 в 10:35

БСУ е домакин на малайзийска конференция

Днес, в зала „Изток” на Бургаския свободен университет,  от 9:30 ч. се открива международна конференция по управление и стратегически решения (ICGSM) на тема: "Прилагане на стандартите за екологичните, социални и управленски решения (ESG) за сигурни стратегически производства". Форумът е иницииран от Технологичния университет МАРА, който е..

публикувано на 09.06.23 в 09:09