Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

STEM образованието учи децата да бъдат креативни

65% от професиите на бъдещето все още не съществуват

4
Снимка: Pixabay

STEM образованието не е спирало да се развива. Напротив, академичният свят дори определя като невъзможно ежедневието ни без новите технологии и дори хуманоидните роботи. Те пък са с все по-голямо присъствие в обучението на ученици и  студенти у нас, които учат програмиране. Важно е да бъдем в крак с иновациите, каза за БНР Бургас началникът на Регионалното управление на образованието Петя Петрова:

„Технологиите със сигурност са от полза на процеса, по-скоро малко по-забавено и догонващо е познанието за това как максимално и ефективно да бъде използвано в образователния процес, за да обслужи поставени цели в съответните учебни програми. Имаме още какво методически да работим, за да може ефективността  от употребата на технологиите в образованието да бъде максимално. 

Ученето трябва да продължи през целия ни живот, така или иначе ние го правим дори и без да го осъзнаваме. 
Фокусът в образованието отдавна беше изместен от учителя като централна фигура, като поставя ученика в този център. Функцията на технологиите е такава по презумпция. Вярвам, че целият образователен процес ще създаде нагласа към правилната употреба на технологиите. Нашата задача е точно това, да работим за осъзнатост на нагласата за това как да употребим правилно това средства за развитие на нашия интелект.“, посочи Петя Петрова. 


Технологиите се развиват много по-бързо отколкото нашето мислене. Това, което трябва да осъзнаем като хора е, че ние следваме технологиите, трябва да се адаптираме към тях и да се научим да ги използваме правилно. Така коментира иновациите по време на образователен форум в Бургас заместник-ректорът на университет „Проф.д-р Асен Златаров“ проф. Сотир Сотиров. 
Скоростта на информацията е също толкова бърза, колкото се развиват и новите технологии. Някои от нас дори не си представят вече ежедневието ни без чатбот, каза специалистът по изкуствен интелект у нас:


„Аз наистина се занимавам с изкуствен интелект и съм един от малкото професори по изкуствен интелект в България. Нещо, което трябва да си кажем веднага е, че трябва да научим нашите деца, ученици и студенти бързо да могат да възприемат и осмислят информацията. Възприятието им не трябва да е еднопосочно, без да разбират информацията. С развитието на технологиите нуждата от хора, които могат да проектират и поддържат сложни системи ще продължава да нараства.
Разработките по чатбот започнаха още от времето когато бях студент, не е нещо ново. Основната цел е как еднотипните и монотонни неща да се премахнат от нашата дейност. Ако искате да творите, да развивате и да създавате, то изкуственият интелект в никакъв случай няма да Ви спре. Напротив, той може само да Ви помогне. Идеите, които имате да можете да ти претворите в нещо реално. 
Поднесената информация от чатбота има за цел да отговори на въпросите, които му се задават. Но изкуственият интелект не създава, а обобщава“, допълни проф. Сотиров. 


65% от професиите на бъдещето все още не съществуват. Единственото решение сега в настоящето е да се инвестира в образованието, да бъде адаптирано към нуждите и реализацията на деца. Учениците трябва не само да отговарят на въпросите на своите преподаватели, но и да задават много въпроси. STEM образованието ги учи да бъдат креативни. Това обясни Петър Шарков от Училищна „Телериг“ академия:

„Развитието на технологиите е изключително важно, то се случва постоянно. Всъщност технологиите са основният катализатор на промени, на професии, те диктуват промените и в уменията, които искаме да изграждаме сред учениците. В тази връзка ние като хора би трябвало да работим рамо до рамо с технологиите. Трябва да се възползваме от всички предимства, които ни предоставят. Трябва да имаме повече време за важните неща, към тези неща, които изискват повече творчество и повече мисъл, която е все още преимущество на човека пред технологиите, това е нашата преднина. Да се възползваме от технологиите за подобряване начина на живот, на работния процес, по този начин ще имаме повече време за близките ни и за семействата ни. 

Изкуственият интелект няма как „да ни изяде хляба“, напротив. Всичко около нас е плод на креативността и въображението на хората. В следващите години това ще става още по-важно, защото това е умението, което движи човечеството напред. Колкото повече креативност и свобода даваме на децата, толкова по-успешни ще бъдат те. 

Технологиите са в джоба ни от много години. Ние имаме един страхотен процесор, който е на разположение за нас всеки ден. С него можем да вършим много неща, въпросът е да гледаме на технологиите като нещо, което използваме за да се развиваме и създаваме“, допълни Петър Шарков


Според експертите се оказва, че в среда, в която се работи предимно с технологии и изкуствен интелект ще се търсят все повече умения като алгоритмично и критично мислене, работа в екип по решаване на проблеми или това са уменията на 21 век. 

Чуйте още интересна информация в трите звукови файла.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Тракийският университет в Царево започна кандидатстудентската си кампания

В Общинския исторически музей в Царево  Тракийски университет – Стара Загора даде официален старт на кандидатстудентската си кампания в черноморския град. За втора поредна година старозагорското висше училище предлага възможности за изнесено обучение по редица свои специалности в базата си в Царево. На информационен щанд представители от..

публикувано на 15.06.24 в 08:43

Катя Мишева е новият директор на дирекция „Образование“ в Бургас

Катя Мишева е новият директор на дирекция „Образование“ в Община Бургас. В последните 24 години тя бе директор на ДГ „Вълшебство“. Тя заменя на поста  Веселина Таралова, която  бе част от структурата на общинската администрация още от 2007 г. Новият директор на общинската дирекция „Образование“ работи по редица проекти и програми в сферата на..

публикувано на 14.06.24 в 15:21

Мария - момичето с две пълни шестици на матурите от Сливен

Дванадесетокласничката Мария Къчева от Природо-математическата гимназия "Добри Чинтулов" в Сливен е с две пълни шестици по 100 точки на матурите по БЕЛ и математика, съобщи за БТА директорът на учебното заведение Мариана Милева.  А Мария е една от общо трима зрелостници в страната, които имат такъв резултат. "Това е безспорно високо постижение",..

публикувано на 14.06.24 в 14:19

Тракийският университет представя в Царево специалностите си

С празничен концерт в Царево Тракийски университет – Стара Загора стартира кампания за представяне на специалностите си и възможностите за изнесено обучение в черноморския град. Днес от 18:30 ч. на площада пред Община Царево ще бъде даден официален старт на кампанията. Това ще стане с концерт на странджанската фолклорна изпълнителка Златка..

обновено на 14.06.24 в 12:47

Кметът на Сливен Стефан Радев откри Националната конференция за обучението по физика

Национална тридневна конференция събра в Сливен експерти по физика от цялата страна, учители, преподаватели в университети, научни изследователи и представители на институциите в града. Ежегодното събитие се организира от Съюза на физиците в България (СФБ), Министерството на образованието и науката, фондация „Еврика“, Международната фондация „Св. св...

публикувано на 13.06.24 в 16:41

УАСГ може да разкрие филиал в Бургас

Кметът на Община Бургас Димитър Николов презентира пред ректора на Университета по архитектура, строителство и геодезия доц. д-р арх. Гичка Кутова- Каменова и деканите на факултети възможностите, които Бургас предоставя за разкриването на филиал в града.  Той запозна преподавателите с базите за бъдещо обучение на студенти, както и с проекта за..

публикувано на 13.06.24 в 15:29

4 часа и 464 обиколки за водородния автомобил на „Автото”

Професионалната гимназия по транспорт беше домакин на националното състезание за водородно задвижвани автомобили – HorizonHydrogen GP. Надпреварата събра най-добрите училищни отбори от цялата страна, които демонстрираха своите умения и знания в областта на алтернативните видове горива. Отборът на ПГ по транспорт Бургас се представи отлично и..

публикувано на 13.06.24 в 14:56