Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бургас запознаха бизнеса с програмите за финансиране (ОБНОВЕНА)

| обновено на 13.04.23 в 14:34
Снимка: Свобода Атанасова

Възможностите за европейско финансиране, оперативните програми до 2027 година, и планът за възстановяване и устойчивост, бяха акцентите във форум, провел се в Бургас, насочен към бизнеса и неправителствения сектор, по инициатива на Бургаската търговско-промишлена палата (БТПП) и център „Европа директно“. Партньори са Областен информационен център (ОИЦ) и Югоизточен дигитален иновационен хъб. За първи път Бургас е включен в цифровия хъб на Европейската мрежа за подкрепа на бизнеса. Той предоставя услуги, които са безплатни, а до момента има над 70 бургаски компании, които са се регистрирали. 


Националният план за възстановяване и устойчивост е една от мерките, които Европейската комисия създаде за по-лесното преодоляване на трудностите след ковид кризата, продължила дълго време, както и негативното отражение върху бизнеса и нашия обществен живот  след началото на войната в Украйна, обясни Радко Дренчев, експерт  от център „Европа директно“ и Бургаската търговско-промишлена палата:


„Този план има доста измерения, защото той съдържа 4 основни стълба, които имат съответното финансиране. Това е „Иновативна България“, „Зелена България“, „Свързана България“ и „Справедлива България“, които се финансират с милиарди левове. По-голямата част от средствата е от Европейския съюз (ЕС). 
През миналата 2022 година имахме малко трудности с приемането на нашия Национален план за възстановяване и устойчивост от ЕС. В крайна сметка беше приет. Дори в края на годината получихме първия транш от около 1 млрд и 700 млн евро, които вече са в действие. Има фирми, които вече са кандидатствали по този план, които са предложени за одобрение за финансиране, а това означава, че този план действа.

Дигитализацията и цифровизацията на икономиката и на обществения живот са основните приоритети на ЕС и са част от първия стълб „Иновативна България“. Това включва програмата за икономическа трансформация на малките и средни предприятия.
STEM центровете в училищата, също са стимулирани от ЕС. Не само учениците, но и учителите могат да се възползват от високите технологии€
„Зелена България“ - това е от най-старите теми, които обхващат ниско въглеродната икономика, запазване на биоразнообразието и устойчиво селско стопанство. Тук влиза и енергийното обновяване на сградите, възобновяеми енергийни източници и батерии. Новият елемент са батериите, защото добитата енергия трябва да отива някъде, именно в батериите“, добави Дренчев.



Цифровият хъб е представител на Европейската мрежа за подкрепа на бизнеса, като за първи път освен за Югоизточния регион е и конкретно за Бургас. Това обясни Петко Георгиев:


„В нашият сайт има вече над 5000 профила. Всяко едно малко или средно предприятие може да се регистрира, има много лесна форма на регистрация и да стане част от тази мрежа. От миналата година до момента има над 70 бургаски компании, които са се регистрирали. 
В момента стартира третият програмен период, с възможности за финансиране на бизнеса“, каза още Петко Георгиев. 


Чуйте повече в звуковия файл. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ремонтът на Дюлинския проход започва в петък

На 17 май започва основният ремонт на 34,1 км от път III-906 през Дюлинския проход. Това е участъкът от Старо Оряхово до Гюльовца и е на територията на областите Варна и Бургас. Програмата на Агенция „Пътна инфраструктура“ предвижда със средства от републиканския бюджет да бъдат рехабилитирани 65,6 км от третокласния път. Трасето..

обновено на 15.05.24 в 22:36

Търсят се начини да бъдат увеличени заплатите в "Бургасбус"

Ръководството на КНСБ е в бургаски регион и провежда среща с фирми с цел решаване на текущи проблеми. 12 компании ще бъдат посетени, проведени във вече разговори и с кмета Димитър Николов, казва лидерът Пламен Димитров. Синдикатът представя в морския град кампанията " По-високи доходи с твоя синдикат". По този повод е разположен..

обновено на 15.05.24 в 15:31

Близо 50 000 фирми от Бургаска област обявиха доходите си пред НАП

Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред Националната агенция за приходите, повече от месец и половина преди изтичането на крайния срок. На 30 юни изтича срокът, в който е необходимо тези лица да декларират доходите си и да платят дължимия върху тях данък. До края на юни самоосигуряващите се лица,..

публикувано на 15.05.24 в 12:41

Георги Гвоздейков: 100 млн. лева са инвестирани в бургаския регион за транспортна свързаност

Представители на Европейската комисия , заедно с Министъра на транспорта и съобщенията и кмета на Бургас Димитър Николов обсъдиха реализираните проекти, финансирани с европейски средства по Оперативна програма "Транспорт" 2014-2020.  Те направиха обиколка из града и засадиха дръвче на площад "Тройката". На събитието присъстваха служебният..

обновено на 14.05.24 в 22:09

Дефицит на специалисти със средно образование в бургаско

Голям е дефицитът на кадри със средно образование. Пазарът изпитва огромна нужда от такива специалисти в момента. Това съобщи заместник-кметът по финанси, бюджет и икономика в Община Бургас Станимир Апостолов:  "Заетите в туристически бранш са основно среднисти-рецепционисти, готвачи, аниматори. Средни кадри са необходими в мебелната..

обновено на 14.05.24 в 14:58

Решено: Увеличават пенсиите с 11% от юли

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от първи юли. Това реши преди минути Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов.  Увеличението на пенсиите от 1 юли ще бъде с 11%, потвърди и служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието. Именно той направи предложението за ръст на..

публикувано на 14.05.24 в 11:37

„Пристанище Бургас“ ЕАД с нов директор

„Пристанище Бургас“ ЕАД има нов директор, съобщава Maritime.bg. Това е Янко Мелконян. Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков е освободил  дългогодишния началник на порта Диян Димов миналата седмица. Той беше начело на бургаското пристанище от 2010 година до юли 2013 и от октомври 2014 до настоящия момент, припомня..

публикувано на 13.05.24 в 18:28