Великден е най-светлият ден за християните. С годините са изграждани традиции, които се предават от поколение на поколение.
„Едно време всичко беше по-скромно, по-обикновено, но все пак си изкарвахме чудесно“, коментира Мария Атанасова от Айтос. Тя разказва за обичаите, които са спазвали и за традициите, към които са се придържали:
„Задължително се колеше агне. Ние колехме даже две. То се пълни с плънка, слага се в пещта и се оставя цяла вечер да се пече на бавен огън. Имахме голяма зидана пещ в двора. След като се сложи вътре агнето, капака се замазваше с кал. На сутринта месото е готово и вкусът беше невероятен.“
Пенка Караганчева от Айтос, пък, разказва за Великден от нейните детски години, когато подготовката за празника е започвала седмици преди най-светлия ден за православните християни:
„Жените измазваха всички стаи, белосваха се, изпираше се, проветряваше се. Сайвантът отвън също се измазва с глина. Къщата светваше. Събираха се яйцата и се боядисваха в четвъртък. Козунаците и яйцата винаги са били в голямо количество, за да се раздадат на хората в селото, на приятели и роднини.“
Мария Атанасова споделя и рецепта за класически великденски козунак, който и тя самата до ден днешен приготвя:
„1 кг брашно, пресято 2-3 пъти, около 8 яйца, 300 гр прясно мляко, 300 гр мазнина, като може да се ползва и разтопена мас, 250 гр захар, прясна мая, колкото парче локум, настъргана кора на два лимона и три ванилии. Това са съставките на един много вкусен традиционен козунак. По подобен начин го приготвяше и моят баща. Научила съм се от него.“
Повече можете да чуете в звуковия файл:
За 30–та поредна година „Български пощи“ организират конкурса „Най-красиво писмо до Дядо Коледа“. Срокът за участие е 18 декември 2024 г. В конкурса ще участват писма с правилно изписан адрес на подателя, за получател да бъде посочено само „За Дядо Коледа“ и да бъде заплатена пощенската услуга. Всички писма отговарящи на условията ще получат отговор..
Естествената обстановка в дома е най-добрият декор за коледната фотосесия. Това са тенденциите през последните години, коментира популярният бургаски фотограф Виолета Пефтичева. По думите й вече не се харесва това всички да се обличат в пижами и да се снимат в заучени пози. Тук важна роля играе и добрият фотограф, който трябва да умее да..
Черният Петък има дълга и интересна история, която започва с хаоса по улиците и се превръща в глобално събитие, очаквано от милиони хора. Днес той е не само възможност за изгодни покупки, но и за осъзнат избор – да инвестираме в това, което наистина има значение. В Ability SPA вярваме, че Черният Петък е не само време за пазаруване, но и за инвестиция..
В навечерието на бургаския празник Никулден, в града - „Вечен като морето”, за втора поредна година учениците от XI А и XII А специалност „Екскурзоводско обслужване“ в СУ „Епископ Константин Преславски” ще влязат в ролята на екскурзоводи заедно с техния преподавател по теория и практика Николина Димитрова. Те ще разкажат на жителите и гостите на града..
Бургас се подготвя за Коледа. Украсата тази година ще бъде още по-красива и мащабна, в момента се поставят светещите елементи по централната улица „Александровска“, доукрасява се елхата на пл. Тройката. Обновяват се и светещите елементи по главните пътни артерии на града. "И тази година целта е тук да е най – красивата празнична украса в..
Има ли съкровища в Сливенския край? В миналото много хайдути са бродили в района и много злато и оръжие има заровено. Най-известна е местността Злостен, котелско. За нея се носят какви ли не легенди - за Вълчан войвода и неговото несметно богатство, за монетарници и за хайдушки съкровища. Всичко това поражда и нуждата да бъде намерено. Много иманяри..
Родителите често се изправят пред дилемата как да изберат най-доброто за своите деца, особено когато става въпрос за облекло. Качествените детски дрехи не само изглеждат добре, но и осигуряват комфорт и издръжливост, важни за активния живот на малчуганите. Но как да разпознаем истински качествените стоки сред морето от опции на пазара? Нека..