Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как се приготвя автентичен козунак за Великден?

Снимка: FreePik

Великден е най-светлият ден за християните. С годините са изграждани традиции, които се предават от поколение на поколение.

„Едно време всичко беше по-скромно, по-обикновено, но все пак си изкарвахме чудесно“, коментира Мария Атанасова от Айтос. Тя разказва за обичаите, които са спазвали и за традициите, към които са се придържали:

„Задължително се колеше агне. Ние колехме даже две. То се пълни с плънка, слага се в пещта и се оставя цяла вечер да се пече на бавен огън. Имахме голяма зидана пещ в двора. След като се сложи вътре агнето, капака се замазваше с кал. На сутринта месото е готово и вкусът беше невероятен.“

Пенка Караганчева от Айтос, пък, разказва за Великден от нейните детски години, когато подготовката за празника е започвала седмици преди най-светлия ден за православните християни:

„Жените измазваха всички стаи, белосваха се, изпираше се, проветряваше се. Сайвантът отвън също се измазва с глина. Къщата светваше. Събираха се яйцата и се боядисваха в четвъртък. Козунаците и яйцата винаги са били в голямо количество, за да се раздадат на хората в селото, на приятели и роднини.“

Мария Атанасова споделя и рецепта за класически великденски козунак, който и тя самата до ден днешен приготвя:

„1 кг брашно, пресято 2-3 пъти, около 8 яйца, 300 гр прясно мляко, 300 гр мазнина, като може да се ползва и разтопена мас, 250 гр захар, прясна мая, колкото парче локум, настъргана кора на два лимона и три ванилии. Това са съставките на един много вкусен традиционен козунак. По подобен начин го приготвяше и моят баща. Научила съм се от него.“

Повече можете да чуете в звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Мис Сливен 2025“ ще избере своята нова кралица тази вечер

Конкурсът „Мис Сливен 2025“ се провежда тази вечер от 18:30 часа в зала „Сливен“. Надпреварата е част от националната верига „Мис България“ и събира на една сцена десет талантливи участнички от града и региона. Водеща на събитието е Мис България 2018 Теодора Мудева – родом от Сливен и позната на местната публика. В програмата са включени танцови..

публикувано на 09.10.25 в 14:00

"Операция: Плюшено мече" търси доброволци за коледната си кампания в Бургас

"Операция: Плюшено мече" търси двама доброволци, които да се включат в тазгодишната коледна кампания. Тя е за събиране на подаръци и раздаването им на деца и младежи, лишени от родителска грижа, в риск, с увреждания, от социално слаби семейства, както и възрастни с умствени увреждания. Инициативата е вече на 18 години и започна именно от Бургас,..

публикувано на 05.10.25 в 16:00

Ваня Христова проведе дарителска кампания за гинекологичното отделение на УМБАЛ-Бургас

Нова апаратура и постелъчно бельо бяха закупени чрез дарителска кампания за гинекологичното отделение, сектор "Патологична бременност" в УМБАЛ Бургас. Инициатор на доброто дело бе Ваня Христова, координатор на фондация „Искам бебе“ в града. Само за два дни са събрани над 6 хиляди лева.  Всъщност историята започва от едно лично..

публикувано на 28.09.25 в 17:30

Николинка Ганева сбъдва мечтите си, въпреки че е в инвалидна количка

Когато човек много иска да сбъдне своя мечта, нищо не може да го спре. Дори и болест да го е приковала на инвалидна количка, той трябва да опитва предизвикателствата в живота си. В това е убедена  Николинка Ганева, която въпреки, че е в инвалидна количка се научи да се гмурка под вода.  Бургазлийката е на 54 години и със спастична..

публикувано на 28.09.25 в 17:00

Клоунът Паоло Нани гостува в Бургас с уличния спектакъл „Джекил на лед“

Световноизвестният клоун Паоло Нани пристига в България за турне в четири града със своето улично представление „Джекил на лед“. Бургаската публика ще може да го види на 27 септември от 18:00 ч. на сцена „Охлюва“ в Морската градина. Входът е свободен, а сладоледът – безплатен.     Преди спектакъла, от 17:30 ч., със свое шоу ще се включи и Ивомир..

публикувано на 27.09.25 в 15:00

Оксана Желяпова: Бесарабските българи обичат и милеят за прародината си

Оксана Желяпова е родена в град Кишинев в смесено семейство на молдовка и българин и с корени от град Твърдица, район Тараклия в Молдова. Тя е юрист по образование. Българските й корени са от Сливенския район и местния град Твърдица. Бесарабската българка спечели титлата „ Мисис България Вселена 2022“, като каузата, с която участва е да..

публикувано на 22.09.25 в 10:00

България влезе в Книгата на Гинес с най-голямата кучешка торта в света

България влезе в Гинес с най-голямата кучешка торта в света. Тя бе представена в София.  Автор е д-р  Костадин Шанков,  ветеринарен лекар и специализиран кучешки готвач. Организатор и рекордьор е най-голямата верига зоомагазини у нас . Тортата е с размери –2 на 2 метра и тегло точно 305,8 кг. Приготвена е изцяло от натурални продукти, отговарящи..

публикувано на 20.09.25 в 13:35