Над 30 наименования за сарми съществуват в България, посочи езиковедът проф. Ана Кочева, ръководител на проекта „Интерактивна кулинарна карта на българската езикова територия“ на Българската академия на науките.
„Много интересни са тези наименования, които имат анималистичен елемент. В Троянския край на сармите казват фтички от птички. На някои места казват гушки, защото са се сгушили. На други места казват котенца дори. И пръжките имат над 20 названия по цялата езикова територия – това са джумерки, джуберини и т.н. Ето защо тази кулинарна лексика трябва да бъде описана, за да се види чисто етимологично кое е българското наименование, кое е чуждото и по какъв начин то е развило своите значения тук“, допълни проф. Кочева. Думата „катък“ е чужда заемка, но на различните места в страната означава различни неща. В района на Казанлък е десерт, а в Съчанлийско – Гюмюрджийско дори означава втвърдена лой.
Около 30 са и различните видове баници по цялата българска езикова територия. „Най-изненадани бяхме в Горно Драглище. Това е едно село около Разлог, където събирахме материал на много хубав автентичен диалект, където правят т.нар. ялова баница. Тя е била много популярна в гладните години по време на войната и след нея, когато не е имало достатъчно много продукти, особено сирене и яйца. Те са я правили само от брашно, мая, вода и сол. Българката е била много изобретателна и е успявала въпреки всичко да нахрани децата си с това любимо печиво, което когато е топло, дори и без нищо, предизвиква празнични усещания“, разказа проф. Ана Кочева.
Има ли съкровища в Сливенския край? В миналото много хайдути са бродили в района и много злато и оръжие има заровено. Най-известна е местността Злостен, котелско. За нея се носят какви ли не легенди - за Вълчан войвода и неговото несметно богатство, за монетарници и за хайдушки съкровища. Всичко това поражда и нуждата да бъде намерено. Много иманяри..
Родителите често се изправят пред дилемата как да изберат най-доброто за своите деца, особено когато става въпрос за облекло. Качествените детски дрехи не само изглеждат добре, но и осигуряват комфорт и издръжливост, важни за активния живот на малчуганите. Но как да разпознаем истински качествените стоки сред морето от опции на пазара? Нека..
Извънредният и пълномощен посланик на Унгария в България Миклош Борош през тази седмица специално посети Бургас, за да се включи в инициативата на Регионалния музей "Езикът на кухнята: дипломация, история, култура". Дипломатът е от една година в България. Той сподели, че любимият му сладкиш е с ванилов крем, като тестото му е доста подобно..
Първата коледна инициатива в страната тръгна от Бургас през 2007 година. Близо две десетилетия бургазлии обединиха усилия и настроение в украси на входове, блокове и общи пространства. Едномесечната кампания "Да украсим Бургас" е с краен срок 15 декември. Условието за участие е да се създаде атрактивна коледна украса и да се направи снимка или кратко..
След слабото начало на груповия лов на дива свиня в Странджа отчитат добър отстрел. За последните два излета ловците в ловното сдружение Малко Търново са повалили над 15 животни. В сдружението в граничния град членуват 14 ловни дружини. Както обикновено с откриването на сезона на 5 октомври ловците излизат в планината. Късметът им се..
С изложба и кулинарна демонстрация Унгария представи своята кухня и традиции в Етнографския музей в Бургас. Пълномощният й посланик Миклош Борош откри експозицията „Сладки посланици“. В посещението си той беше придружаван от директора на Институт Лист - Унгарският културен институт в София Сандра Мишкеди. Проявата е част от..
Една бъдеща звезда на модната индустрия представихме в предаването "Ева в неделя". Фатме Хасан е трети курс специалност "Мода" във филиала на НХА в Бургас. Наскоро тя се нареди сред победителите в международния конкурс "CROPS" на Feeric Hub. Тази година конкурсът събра 204 модни илюстрации на 34 студенти от 16 университета и 8 държави...