Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Европа Директно" с възможностите за подпомагане на бизнеса

6
Снимка: „Европа Директно“

Екип от експерти към бургаския център „Европа Директно“ представя новите възможности пред бизнеса, с финансиране по европейски програми, които са в различни направления.  От финансовите инструменти може да се възползва бизнесът и неправителствените организации, обясни Боряна Желева, която е и изпълнителен директор на Бургаската търговско-промишлена палата (БТПП):


„Ние сме представители на информационния център „Европа Директно“ в Бургас, който е към БТПП и е един от 13-те центъра в страната. Това е информационна мрежа към Европейската комисия, създадени да дават обща информация за ЕС. Целта е да си сътрудничим с другите информационни мрежи, които с нашия регион - Областен информационен център и Enterprise Europe Network. В тази връзка решихме, че е най-добре да представим мерките за подпомагане на бизнеса и социалния живот като цяло. 



Нашите клиенти са от бизнеса и от тях има много въпроси, които задават към нас. Много е актуална темата за ВЕИ. също от граждани имаме запитвания за поставяне на покривите на жилищните им сгради устройства за алтернативна енергия. Който се интересува по-конкретно може да дойде при нас в БТПП, ще видим към коя конкретна процедура да го насочим“, посочи още Боряна Желева.

Има 10 Оперативни програми с европейско финансиране, от които бизнесът може да се възползва и през новия прогамен период, обясни Ана Янчева, експерт „Логистика и информация“ в Областния информационен център (ОИЦ) в Бургас:


„В програмата за храни и основно материално подпомагане мерките са насочени основно към структурите на Агенцията за социално подпомагане. Цялото ми желание е един ден да нямаме такава програма в България, да няма нужда да се подпомагат бедни хора. Целта на програма тази година е да достигне до 740 хиляди души. Има нов сектор - младежка заетост. Тези младежи трябва да ги активираме. Надявам се един ден да попаднат в бизнеса.  



В този програмен период има предвидени средства за социални предприятия. Пример за едно такова предприятие в Бургас, което работи доста години успешно е „Морски знаци“. Всички сте минавали край Общината, на ъгъла е Туристическият информационен център, всички ръчно изработени сувенири са направени в това социално предприятие. Това не го подценявайте, защото като възможност е една много интересна ниша, която може още да се развива. 

През второто тримесечие очакваме процедурата „Адаптирана работна среда“ да тръгне. 

През новия програмен период ще се търсят зелените мотиви в работата на едно предприятие, както и ще се таргетира пренатоварването на работната сила. Едно предприятие може да търси възможности за изграждане на различни зони за отдих, дори и помещение за хранене, да закупи работно облекло. 

Програмата за развитие на регионите - това е последната програма, която Европейската комисия одобри. Наложиха се нормативни промени в Закона за регионалното развитие, както и приоритет 3 от тази програма - Справедлив енергиен преход. Концепцията за момента е интегрирани териториални инвестиции. В приоритет 1 влизат 10 големи градски общини. Ние сме в градски клъстър с Бургас, Стара Загора и Пловдив. В приоритет 2 са 40-те градски общини, с население над 15 000 души. Тук идеята е да има баланс във финансирането, защото в един момент знаете големите общини развиха капацитет, докато другите останаха по-назад. Те нямат ресурс, с който да работят. 

Програмата за транспортна свързаност, знаете,че това са най-тежките инфраструктурни проекти. Говорим за железопътна, пътна инфраструктура, където има едно директно възлагане на държавните предприятия, на Агенция пътна инфраструктура (АПИ). По приоритет 4 - интермодалност в градска среда, надяваме се Летище Бургас да бъде свързано с жп линия, което ще позволи по-лесно придвижване. 

Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури има няколко приоритета. Първият е „Риболов и контрол“, следва „Аквакултури и преработка“, третият е Водените от общностите за местно развитие, или за възможностите (ВОМР), които Местната инициативна рибарска група (МИРГ) Бургас-Камено дава. Четвъртият е свързан с „Морско наблюдение“. 


Важна е и програмата за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна транформация. По приоритет 1 ще бъдат изградени 12 европейски цифрови информационни  центрове, но и другото ново е, че ще бъде създадена ваучерна схема, която да подпомага малките и средни предприятия“, допълни Ана Янчева.

Областният информационен център е разделен на две звена – за медиация и за публични консултации, които могат да дадат насоки за изготвянето на всички документи, необходими за кандидатстването на дадена програма. 

Чуйте още информация з звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Марин Киров, кмет на Община Царево

Царево очаква своите първи туристи от Чехия и Полша

Около 20 май Царево ще посрещне първите си чуждестранни туристи за тази година. Кметът Марин Киров каза, че тази година туристическият сезон ще започне по-рано, за разлика от предходни години. Очакват се гости от Чехия и Полша.  „Както виждате всички дейности по мостови съоръжения, които най-много застрашават летния сезон - са в срок. Общината е..

публикувано на 01.05.24 в 15:12

Учредиха “Фонд за развитие на Летище Бургас“

Кметът на община Царево Марин Киров беше избран за член на Управителния съвет на “Фонд за развитие на Летище Бургас“. Това стана по време на учредителното събрание на сдружението, съобщи Общината.  За председател беше избран Димитър Николов, кмет на община Бургас, негов заместник е Иван Алексиев, кмет на Поморие Иван Алексиев. Останалите членове на УС..

публикувано на 01.05.24 в 10:21

30% от хотелите в Слънчев бряг отварят за великденските празници

30% от хотелите в Слънчев бряг ще отворят от днес. Това са висок клас хотели, за които има направени резервации от български, румънски и гръцки туристи. Прогнозите, че повечето хотели ще работят не се сбъднаха след отказани резервации заради лошото време. В Слънчев бряг луксозните хотели близо до морето ще отворят за великденските празници, каза..

публикувано на 01.05.24 в 09:27

С изложба на икони и гмуркане откриват сезона на остров "Света Анастасия"

Откриване на изложба с икони и великденско гмуркане ще даде старт на туристическия сезон на остров "Света Анастасия". Той ще започне по–рано и ще предложи на посетителите си богата културна програма с театрални спектакли, концерти и други интересни събития. Това лято туристическият комплекс отбелязва 10-годишен юбилей от откриването му като..

обновено на 01.05.24 в 08:57

Димитър Недев: Откритият средновековен некропол в Созопол е само начален етюд

Нови и сериозни находки очакват археолозите при проучванията на терена, където ще бъде изградена автогарата в Созопол. Тя ще се намира на провлака между новия и стария град. Досега там бе открит средновековен некропол. С интересни прояви в града се подготвят и за старта на новия туристически сезон.  Според директора на..

публикувано на 01.05.24 в 08:50

КЕВР ще определи цената на природния газ за май

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се очаква днес да определи цената на природния газ през май. Предложението на "Булгаргаз" е за около 56 лева на мегават час. Ако цената бъде утвърдена, синьото гориво ще бъде по-евтино с 6% от април.

публикувано на 01.05.24 в 08:29

Министър Милошев обсъди развитието на Странджа и Южното Черноморие

Перспективите България да развива климатолечение като част от здравния туризъм обсъди министърът на туризма Евтим Милошев заедно с представителите на Сдружение „Рафаел – инфо, култура и туризъм“. В срещата участваха заместник-министрите на туризма Ирена Георгиева и Павлин Иванов, както и заместник-председателят на Комисията по туризъм в Народното..

публикувано на 30.04.24 в 17:12