Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Каблешково и околните села искат нова канализация и безопасни пътища

Старата канализация, честите аварии със спиране на водата в Каблешково и околните села са най-големият проблем в града. Етернитовите водопроводни връзки трябва да бъдат подменени.

Кога селата около Каблешково ще имат нормално водоснабдяване без чести аварии по ВиК мрежата и кога ще бъде решен този проблем с канализацията, това бяха най-честите въпроси съм местната власт по време на обща среща, която вече е традиционна за администрацията преди да се разгледа проектобюджета на общината. Тя се проведе в читалището на Каблешково, а отговорът е на Ивайло Иванов – кмет на града:


„Безумие ще бъде да копаем за мръсна канализация и след това отново да се копае за захранващия тръбопровод. Това се казва воден цикъл, затова го чакаме. Тръбите в момента са стари, знаем как ВиК отстранява аварии непрекъснато,“

За Каблешково това е болна тема, която се обсъжда постоянно през последните няколко години, каза Иван Алексиев, кмет на Община Поморие:




„Можете да чуете всякакви обещания, че който кмет дойде след нас ще оправи ВиК мрежата. Не, няма да я оправи. Причината е, че след 2015 година условията за кандидатстване по оперативните програми се промениха на 180 градуса. ВиК дружествата, които са оператори на съоръженията, а това е важно да го знаете, защото е сбъркана политиката в това отношение, а докато е такава малките населени места ще бъдат без вода и без канализация. Причината е, че подземните съоръжения - канализация, водопровод, канално помпените станции, тласкатели и пречиствателни станции са публична общинска собственост, т.е. наша собственост. По Закон ние сме длъжни в момента, в който ние ги пуснем в експлоатация да ги предоставим на ВиК дружествата за експлоатация. Така се оказва, че разходите са за нас, а приходите са за тях. Те имат други интереси, не се интересуват от малките населени места, защото ги интересуват довеждащите водопроводи, където търпяли големите загуби. Всички ВиК дружества в страната са на загуба, само това в Бургас е на печалба благодарение на големия сграден фонд от хотели, от Обзор до Царево, т.е. благодарение на нас ВиК Бургас е на печалба. 
От ЕК решиха бенефициенти, с право да кандидатстват в новия програмен период са не общините, а ВиК дружествата. 
Така прединвестиционните проучвания и проекти, които са платени от Община Поморие за Каблешково и Ахелой стоят в МОСВ“, посочи Алексиев.

Проблемът с паркирането не подминава и град Каблешково, където инфраструктурата също се нуждае от ремонт. Зелени площи, които заемат голяма част от тротоарите може да се превърнат в удобни джобове за паркиране на автомобили, е една възможност, която жителите могат да обсъдят преди тези ремонти, каза кметът на Община Поморие Иван Алексиев при среща с обществеността. Проблем се оказва и скоростта на камионите, които преминават през Каблешково, затова ще има изградени неравности:

„Около местата където има търговски обекти е нужна да има такива места за паркиране, защото се спира върху тротоарите“, посочи Алексиев

На въпрос от хората, присъствали на срещата, за дупките, които на места са като кратери, може ли общината да закупи от студената асфалтове смес за да бъдат запълнени, кметът на Каблешково Ивайло Иванов отговори:


„Когато приключат кърпежите в Поморие и Ахелой, ако е преди 15 май може да стане и тук. Има улици, които се нуждаят спешно от ремонт - части от ул.„Захари Стоянов“, „Кирил и Методий“, „Пейо Яворов“, кръстовищата на ул.„Георги Бенковски“ и „Патриарх Евтимий“, кръстовището на „Васил Левски“ с ул.„Стара планина“. 

Чуйте повече в звуковите файлове. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Община Болярово

Информационна среща в Болярово по Проект „Еко-кошница, моля!“

На 24 май от 15:30 часа в сградата на НЧ „Възраждане-1912г.“, град Болярово МИГ – Елхово – Болярово, съвместно с община Болярово, организира информационна среща в изпълнение дейностите по Проект „Еко-кошница, моля!“. Проектът е изпълняван съгласно административен договор № РД 50-54/17.03.2023 г. по подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за..

публикувано на 17.05.24 в 16:41

19 души са загинали при трудови злополуки в страната

В следствие на трудов травматизъм от началото на годината 19 души са загубили живота си в страната.  Сериозен ръст на трудовите злополуки се отчита и за цялата 2023 година, съобщи директорът на агенция "Главна инспекция по труда" Екатерина Асенова на регионален форум в Ямбол.  Статистиката показва, че трудовите злополуки стават..

публикувано на 17.05.24 в 16:33

Министър Коритарова провери ремонта на Дюлински проход

Започнаха от днес строителните дейности по 34 км от трасето между областите Варна и Бургас. Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова провери как стартира основният ремонт на Дюлински проход, по трасето на третокласния път Старо Оряхово–Гюльовца–Каблешково–път I-9 Слънчев бряг–Бургас за 34 км от трасето...

публикувано на 17.05.24 в 15:46
Президентът Румен Радев е на посещение в Бургас - 17 май 2024 г.

Румен Радев: Не намирам основание в момента да има промени в ръководството на НСО (ОБНОВЕНА)

Инциденти е имало през всички години, откакто я има службата. Не намирам основание в момента да има промени в ръководството на НСО. Нека всички компетентни органи да установят реалните причини и тогава ще говорим. Така президентът Румен Радев коментира тежкия инцидент с автомобил на службата за охрана на властта, станал снощи при Аксаково, при който..

обновено на 17.05.24 в 15:20

Ловно-рибарското сдружение "Странджа" в Болярово проведе отчетно събрание

Председателят на Управителния съвет на Съюза на ловците и риболовците в България Васил Василев присъства на отчетното събрание на Ловно-рибарско сдружение "Странджа" в Болярово днес, съобщиха от Общината. Ловците отбелязват 140 години от началото на организираното ловно движение в България. Сред гостите на събранието бяха също директорът на Държавно..

публикувано на 17.05.24 в 13:04

"Зеленият уикенд" в Бургас започва с Карнавал на биоразнообразието

С Карнавал на биоразнообразието започва Зеления уикенд днес. Над 150 деца от 22 учебни заведения са заявили участие. Организатори са Българска фондация "Биоразнообразие" в партньорство с Община Бургас и РИОСВ-Бургас. Темата тази година е "Бургас на три езера", а шествието ще започне в 17.00 ч. от площад „Атанас Сиреков“ пред сградата на..

обновено на 17.05.24 в 12:15

Ремонтират ул. „Константин Величков“в Бургас в понеделник

Временна организация на движението ще бъде въведена  от 08:00ч. до 17:00 ч. на 20 май по бургаската ул. „Константин Величков“, в района на бл. 20 в ж.к. „Лазур“, съобщават от Общината. Причината е  извършването на строително-ремонтни дейности по пътната настилка. Лентите за движение по улицата ще бъдат затваряни на етапи. Преминаването на превозни..

публикувано на 17.05.24 в 12:07