Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вдигнаха цената на дървата в Сунгурларе (обновена)

Общинският съвет намали исканата от кмета цена

| обновено на 26.04.23 в 16:49

С около 24% се увеличава цената на дървата за огрев за населението и за промишлеността в Сунгурларе. Решението беше взето от общинския съвет днес, които гласуваха по-ниска сума, от исканата от кмета Георги Кенов.

100 лв. да струва пространствен кубик, заедно с добиването, таксите и транспорта. Това беше предложението на кмета Георги Кенов, който не беше на днешната сесия, за да защити предложението си. Това доведе до бурни реакции от общинските съветници. След сформирана извънредна комисия, те предложиха увеличение, приблизително, с размера на инфлацията – около 24% или 87 лв. В областта варират от 80 до 106 лв, посочи Валентин Славoв.

„Мога да ви кажа цените в 7-8 общини. Общо-взето, сме избрали много социален вариант за нашето население“, поясни Славов.

Оставили сме и финансов луфт, ако през лятото има разлика в пазарните цени, добави той.

Относно доставените дърва за населението, председателят на общинския съвет Ружди Хаджен беше отправил питане до кмета. Отговори заместник-кмета Димитър Гавазов:

„По моя информация, към момента, има останали единствено едни 60 кубика за доставка. Които може даже да са доставени вече“, добави той.

Именно това е големият проблем с дървата, посочи кметът на с. Прилеп Чани Стойчев:

„В Прилеп, след подавани сигнали многократно, до различни институции, последният път беше до КЗП, защото ние бяхме в безизходица, при представен документ за платени дърва през май месец 2022 г., последните ни дърва, които бяха доставени, те бяха на 9 април 2023 г.“, посочи Стойчев.

Кметът на Сунгурларе днес не беше на сесията, за да отговаря на въпроси. По думите на заместника му, е в командировка в София.

Проблем, от няколко години, е забавянето при доставката на дърва. Към 23 март са останали минимални количества недоставени за изминалата зима, отговори на питане заместник-кмета Димитър Гавазов.

Репортаж по темата можете да чуете в прикачения файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зов за помощ: Младият полицай Петър Златинов има нужда от финансова помощ, за да се възстанови след инцидент

Петър Стоянов Златинов е младеж, който е пострадал при инцидент и има нужда от финансова подкрепа, за да се възстанови. Той е на 24 г. от с. Гюльовца, служител в ,,Криминална полиция " на Първо РУ на СДВР-разузнавач пета степен.  Кметството в родното му място, съвместно със Сдружение контролен граждански блок и Сдружение на занаятчиите -..

публикувано на 12.05.24 в 16:00

Томина неделя е, последният ден от Светлата седмица

Днес е Томина неделя - с нея за православните християни завършва Светлата седмица. В първата неделя след Великден православната църква почита паметта на апостол Тома - един от 12-те Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във Възкресението. Апостол Тома е наричан неверни, защото когато мълвата за изчезналото от пещерата тяло..

публикувано на 12.05.24 в 08:53

Фестивал на хвърчилата за 17-тия рожден ден на Зелена Странджа

С фестивал на хвърчилата днес ще бъде отбелязан 17-тият рожден ден на Зелена Странджа. Празникът ще събере желаещите да се включат на хълмовете над квартал Банево в Бургас, носещи името Трите сестри. Сборният пункт е на площадката на селото, пред църквата в 11.00 часа.  Маршрутът, който ще бъде изминат пеша до върха, е общо 5 км. Той..

публикувано на 12.05.24 в 07:55

Започва ремонт на един от натоварените пътни участъци в Ямболско

Аварийно- възстановителен ремонт започва на един от натоварените пътни участъци в Ямболско. До средата на юни ще бъдат извършени кърпежи по пътя между селата Болярско и Бояджик. Лошото състояние на пътя срещу недоволството на хилядите жители от региона, стигна до блокадата на пътя.  Участъкът е с дължина около 8 км и по него всекидневно..

публикувано на 12.05.24 в 07:52
Снимката е илюстративна

АПИ: До обяд движението при км 263 на АМ "Тракия" в посока София е в аварийната лента

До 12 ч. днес движението при км 263 на АМ "Тракия" в посока София се осъществява в аварийната лента поради ремонтни дейности, съобщи Агенция „Пътна инфраструктура“.  Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. 

публикувано на 11.05.24 в 10:33
Икона Св.Св.Кирил и Методий, РИМ-В.Търново

Православната църква почита паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий

Българската православна църква почита паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий. В епархиите в цялата страна се отслужват празнични литургии. Двамата братя са канонизирани като светци в края на девети век за превода и популяризирането на Библията и за разпространяване на християнството сред славяните. Първите сведения за празника са на Неофит..

публикувано на 11.05.24 в 09:25

В родното село на Стефан Караджа отбелязаха 184 години от рождението му

На Стефан Караджа - един от най-бележитите български герои беше посветен днешният ден в родното му село Стефан Караджово. Тук все още пазят родната му къща, която днес е превърната в музей, паметник на културата от национално значение. В местната над 250-годишна църква е съхранен и котелът, в който е кръстен Стефан Тодоров Димов. Цветя красят и първия..

публикувано на 11.05.24 в 08:42