Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Диомова: Абитуриентките избягват дантелата, но тя присъства в булчинските рокли

Между 50 и 100 часа ми трябват за изработването на една рокля, това е ръчен труд, става много бавно

Наближава месец май, наситен с абитуриентски  балове. Как се създава един официален силует, какви са модните тенденции, актуалните цветове и колко рано започва подготовката за баловете? Всичко това ни обясни в петъчното предаване „Радио - айляк“ дизайнерът Мария Диомова, създала своя модна къща и собствен бранд. Това е и естественото продължение да твори в изкуството, защото е израснала сред музика и артисти. Заела се е с нелеката задача да прави дамите щастливи, облечени в официални, но в безкрайно удобни авторски рокли.

Тя дава частица от себе си във всяка една кройка, дори и до най-малкия детайл. А всяко момиче, има свой стил и иска да изглежда зашеметяващо, когато завърша в училище и ѝ предстои абитуриентски бал. Колко време отнема създаването на мечтаната рокля за бала, изобщо откога започва подготовката за тези балове Мария Диомова обясни:


„Подготовката започва от януари месец, дори и от предната година. Пандемията промени малко това, защото малко по-късно ми поръчват роклите. В повечето случаи момичетата не знаят как ще изглеждат на бала. Някои от тях нямат изобщо рокли, а имат само панталони. Шокиращо е за тях, когято се видят в рокля. В доста от случаите не могат да се възприемат. Нужни са им повече от две срещи с мен. Обсъжда се с майките, с лелите, много хора се намесват, което не е много добре за мен, защото става много трудно да се намери подходящата рокля, въпреки това успявам да създам най-оптималната рокля за момичето. 


Често се случва да ми покажат снимка и да поискат посочения модел да бъде изработен. Научих се да отказвам да работя по този начин.

Създаването на абитуриентска рокля, а и на всяка една друга за официални поводи изисква доверие към дизайнера. Ние сме хората, които можем да посъветваме правилно всяко едно момиче, за да се избегне всякакъв кич. .Очакваме да има краен резултат, който да донесе щастие и усмивки на дамите, които обличат мои рокли. 


Клиентите, които идват при мен ми се доверяват, защото обсъждаме всички детайли - прическа, аксесоари, обувки, защото това трябва да е едно цяло, всичко трябва да е в баланс. Винаги ще отделя от времето си за дам най-добрия съвет. 

Тази година има много промени. Роклите станаха малко по-семпли, изчистени, избягва се дантелата. Като цвят е най-предпочитан черният. Има и предпочитания за пепел от рози. Всъщност 5 са основните цветове за тези рокли - червено, тъмно синьо, черно, бяло, пепел от рози. В едно ярко лилаво или ярко розово роклята става кичозна. 



При булчинската мода се запазва дантелата. Младоженките са малко по-смели, позволяват си и различни цветове. За мен булката не може да е в класическия бял цвят.  Трябва да се добави някакъв цветен елемент. В горната част да има нещо по-различно, да не е класическото бюстие с разкроена пола и с 3D цветя. Тези мои идеи тази година се възприемат доста добре, без да ми се променят роклите, което много ме радва.


Днес ми предстои фотосесия с булчински рокли. Надявам се да направим отново красиви снимки. 

Между 50 и 100 часа ми трябват за изработването на една рокля, основно това е ръчен труд, става много бавно. Абитуриентките понякога поръчват и идват след 2 седмици, очакват всичко да е готово. Не става толкова бързо, трябва ми време. Не взимам много поръчки, защото няма да имам време да ги изработя. 

Понякога ми се обаждат с въпрос дали изработвам  дамски костюми, но  аз правя само официални рокли. 

Най-големият комплимент за мен е клиентките да ми кажат, че съм надминала техните очаквания“, сподели още Мария Диомова. 

Още информация  ще откриете в звуковите файлове. 

Снимки: Мария Диомова - личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургазлийката Станислава Андреева е сред актрисите, които ще минат по червения килим в Кан

Носителката на титлите Мисис България и Мисис Европа Станислава Андреева е една от актрисите, които този уикенд ще преминат по червения килим на Филмовия фестивал в Кан. Бургазлийката от три години се обучава при най-добрите преподаватели по актьорско майсторство, дикция, правоговор, четене на аутокю и режисура. През последните години е получавала..

публикувано на 18.05.24 в 11:26

Милен Николов: Очакваме хиляди посетители в Нощта на музеите в Бургас

Копието на Панагюрското златно съкровище гостува на Археологическия музей в Бургас по повод на Нощта на музеите. Инициативата се провежда днес в хиляди музеи и галерии в десетки европейски страни.  Ценната изложба ще остане до 30 август, като сме предвидили и още интересни изложби във всяка едно от експозициите на музея, разказа в..

обновено на 18.05.24 в 11:02

В Малко Търново канят на кулинарен и фолклорен фестивал

Кулинарен и фолклорен фестивал ще се проведе в Малко Търново . Кулинарен фестивал "Вкус(на) Странджа" и Национален фолклорен фестивал "Хоро в Странджа" очакват гости на пл."Преображение". Събитията са организирани от Община Малко Търново.  Проявата ще е под надслов "Открий себе си в Странджа" и цели да привлече повече туристи. Поканата..

обновено на 18.05.24 в 09:27

Европейска нощ на музеите 2024 и в Сливен

Община Сливен за пореден път се включва в Европейската нощ на музеите.  Официалното откриване е предвидено за днес  от 18 часа пред Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“. Със свои изпълнения група „Монолог“ при Профилирана хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“, с ръководител Виолина Попова ще поздравят присъстващите. В събитието ще се..

обновено на 18.05.24 в 08:13

Кметът на Царево бяга със Силвия Кьосева

Силвия Кьосева, екипът й, заедно с кмета на общината Марин Киров достигнаха до град Царево, където ги очакваше подкрепителен пункт в началото на крайбрежната алея за квартал Василико.  Целта на инициативата е хотелиера да пробяга 400 км. по цялото Черноморие, за да покаже красотата на цялата ни брегова ивица. В личен план Силвия е любител..

публикувано на 16.05.24 в 13:32

Пробегът на хотелиера Силвия Кьосева по Българското Черноморие стигна до Бургас

Силвия Кьосева, която си постави за цел да пробяга близо 400 километра покрай брега на морето от Дуранкулак до Резово, стигна до Бургас. По обед тя премина през Морската градина в петия етап от пробега. Инициативата ѝ преминава под надслова 1 SEA ("Едно море"). Популяризирането на Българското Черноморие без делене на северно и южно и..

обновено на 15.05.24 в 15:52

Карнавал, велопоход и познавателен тур в програмата на Зеления уикенд в Бургас

Община Бургас ще предложи тематичен бургаски уикенд, посветен на природата и нейното опазване. Заедно с Българска фондация „Биоразнообразие“ и РИОСВ-Бургас ще се проведе Карнавал на биоразнообразието на тема „Бургас на три езера“. Цветната феерия събира желаещите в петък, 17 май,  в 17.00 ч. на площад „Атанас Сиреков“. Единственото по рода си дефиле с..

обновено на 15.05.24 в 12:14