Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

17-годишният Мартин Германов режисира късометражен филм за проблемите на учениците с диабет

Бургазлията Мартин Германов се сблъсква с диагнозата диабет преди няколко години. Тя по никакъв начин не спира артистичния устрем и креативността на ученика от бургаското музикално училище да осъществява арт изявите си. Мартин  разбира, че има много негови връстници с диабет, които имат проблеми в училище и решава по повод Световния ден на заболяването през ноември да направи видео, клип или нещо друго, за да разкаже за тях. Така бързо се ражда идеята за късометражен филм, който вече е готов и ще има своята премиера утре/04.05 / от 19 часа в Модерен театър. "Нежеланият късмет“ е по сценарий на бащата на Мартин-Ивайло, оператор е Христо Димитров -Хиндо.

"На 10 ноември, слушайки мелодия на Вивалди,си представих една сцена. Момче с диабет, на което му става лошо и припада.Обадих се на баща ми и му казах, имам идея за филм. Искам това, това и това, другото го оставям на теб, ти напиши каквото искаш."

С баща си Мартин работи по повечето си музикални и арт проекти, които реализира. Ивайло Германов става негов редактор. Сценарият на " Нежеланият късмет" е написан много бързо, за около седмица и половина. Мартин организира актьорите, снимането на лентата в НУМСИ" Панчо Владигеров" и участието на две преподавателки. Късометражният филм има свое социално послание:

"За мое щастие, аз не съм имал проблеми, каквито има героят във филма.Затова съм много благодарен на учителите ми. Това, което се случва, във филма, се случва в страната. Хората без да са информирани, мислят, че учениците с диабет симулират,че им е ниска кръвната захар, че трябва да излязат от час,за да си бият инсулин.

Не познавам лично такива хора, но съм изчел достатъчно много писма, в групите за родители с деца с диабет изскачат такива случаи. Има в плевенски училища, в софийски, в Кюстендил. Родителят трябва буквално да бяга от работа,за да отиде да си спаси детето."

За ролите разчитах на мои приятели, разказа още Мартин. Това са Преслав Матев, който играе диабетикът, Атанас Костадинов и Михаил Попов. Неочаквано за учениците е артистичното присъствие  е на учителката по химия Ивелина Вълкова ,която има трудната задача да изиграе негативна роля. Тя застава за първи път пред камера, но се справя отлично и сцената с нея става най-бързо заснетата във филма.

Операторът Христо Димитров- Хиндо дава ценни съвети относно режисьорската работа на ученика, двамата се познават от години и бързо се сработват. 

Среща с екипа ще има след премиерата утре, за публиката са подготвени и изненади, обясни Германов.

Той вече има предложения от организации на диабетно болни, филмът да бъде представен и в други градове.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:

По публикацията работи: Десислава Златева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Информационно събитие-концерт в Бургас на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“

Бургас ще бъде домакин на заключително информационно събитие, представящо постиженията по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 -2020 г. Програмата е с бюджет от почти 3 млрд. лева и е една от десетте оперативни програми на Република България, които се финансират от Кохезионния и Структурните фондове на ЕС. Общата цел на..

обновено на 14.05.24 в 17:34

Укрепват свлачищата по магистрала "Тракия" между Карнобат и Българово

Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви обществена поръчка за строителен надзор при укрепване на 15 свлачища по републиканската пътна мрежа. Сред тях са трайното укрепване на проявени деформации на пътното платно на АМ „Тракия“ в 6-километров участък между Карнобат и Българово. Предстои и укрепване на свлачището на път I-9 о. п. Слънчев бряг – Бургас в..

публикувано на 14.05.24 в 16:55

Бургаски ученици организират благотворителен футболен турнир в помощ на приюта за кучета

Бургаски ученици организират благотворителен футболен турнир. Средствата от продажбата на билети ще отидат за Общинския приют за безстопанствени кучета в града. Инициаторите са единадесетокласниците от Немската езикова гимназия "Гьоте", а в инициативата им ще се включат и ученици от английска "Гео Милев", природо-математическата "Акад. Никола..

обновено на 14.05.24 в 11:31
Снимката е илюстративна.

Спират водата в част от центъра на Бургас днес

Водата ще бъде спряна днес от 9.00 ч. до 17.00 ч. в района на бул."Булаир", ул."Цар Симеон" , бул."Алеко Богориди" , ул."Константин Фотинов" в Бургас. Това съобщават от водоснабдителното дружество.  Причината е извършването на строително монтажни дейности.

публикувано на 14.05.24 в 08:12

От 1-ви юли пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се повишават с 11%

Служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов предлага на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) пенсиите, отпуснати до края на миналата година, да бъдат актуализирани с 11% от 1-ви юли. Пред БНР Иванов припомни, че по Швейцарското правило осъвременяването се изчислява на 10% заради по-ниската от прогнозираната..

публикувано на 13.05.24 в 13:09

Програма „Сърдечни приятелки“ в подкрепа на дамите с рак на гърдата гостува в Сливен

Фондация „Нана Гладуиш - Една от 8“ ще бъде в Сливен със своята програма „Сърдечни приятелки“, за да подкрепи напълно безплатно дамите с диагноза рак на гърдата от града и областта. Срещата със специалисти е от 17 ч. в зала „Май“ на Община Сливен, каза Гергана Богданова, управител на организацията. Тя уточни, че присъстващите ще могат да получат..

публикувано на 13.05.24 в 10:15

КНСБ обяви протест на 20 май

Синдикат "Образование" към КНСБ ще премине към ефективни протести от 20 май заради неизпълнени ангажименти на правителството за увеличение на университетските заплати. Това обявиха от профсъюза в отворено писмо, изпратено до президента, премиера, финансовия и образователния министър. Те публикуваха своята позиция в сайта на КНСБ: ВОН: Обявяваме..

публикувано на 13.05.24 в 10:00