Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Медово питат: Къде е министър Шишков?

Жителите на селото настояват за качествено водоподаване

За качествено водоподаване за поредна година се борят жителите на поморийското село Медово. Това стана ясно при обсъждането на проектобюджета на Община Поморие за тази година. Морската община е сред малкото, запазили практиката това да става със срещи във всяко едно населено място. Жителите на селото, което все повече се налага като туристическа и вилна зона заради близостта си с областния център и Слънчев бряг, се събраха в кметството за среща с общинското ръководство. 

Водата и каналът са болката на нашето село, заявиха местните хора. Проблемът не е нов и е дискутиран през годините. Медовци припомниха разговори с регионалния министър Иван Шишков, който също, посочиха те, имал къща в селото:

„Аз ще ви поканя горе, където ние имаме къща, да си измете ръцете, но ще спра хидрофора. Тук не сме някакви ферма, да гледаме добитък-живеят хора, а домакинствата имат нужда от вода.“

„Всички имаме зор и за вода, и за канал! Министър Шишков ни обеща. Докъде стигна въпросът с подмяната на тръбите? Предлагам да му отидем на гости цялото село и да каже.“


"Това, което говорихме тогава и тази канализация прословута-ние говорихме само за вода. Министър Шишков каза-и канал, и пречистване. Ние възложихме всичко това", коментира кметът Иван Алексиев като уточни, че няма контакт със служебния министър на регионалното развитие и благоустройството.

В горния край на селото дори има откази на инвестиционни намерения заради проблема с водата. След поредна среща с ръководството на ВиК заместник-кметът на община Поморие Кунчо Гайдов разяснява:

„Те излизат с тезата, че ВиК дружеството стопанисва и управлява собственост, която е на общините. И казват-не можем да извършваме инвестиции, можем да правим само ремонти. За да се направи инвестиция за нов каптаж или нова помпена станция, която да тласне над село и оттам да почне гравитачно да спуска на другите УПИ-та, се иска инвестиция, която не е в правомощията на ВиК холдинга. Общината трябва да канидатства, но в момента не ни е позволено-в селските райони няма водни проекти за канидатстване през МРРБ , има само за над 10 000 жители.“


В хода на дискусиите по проблемите на населеното място е поставен и въпросът за минералната вода, която Медово има и включването й към водопровода. От Министерството на здравеопазването има становище, че водата не е годна за пиене. Химици от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ са препоръчали метода на обратната осмоза. Хронологията  и направеното да момента обобщи кметът Иван Алексиев:

„Проектът е готов, даден на проектанти-водопровод, канал, дъждовна, пътища и улици на цялото село. Нали се сещате колко пари струва това, а аз нямам гаранции, че този проект ще бъде финансиран.“

Продължавам да търся министър Шишков, увери кметът и посочи, че в момента се действа по варианта  минералната вода с обратна осмоза да бъде включена към съществуващата водопроводна мрежа. Ефектът, който се очаква е, повишаване на дебита, за да може селото да има вода в горната част.  


Политиката в малките населени места е да са на септични ями, каналът е идея фикс, стана ясно на срещата. Ограничения за скоростта на централната улица към Бата поискаха още местните хора. От администрацията уточниха, че те са предвидени в цялостната рехабилитация на пътя. За проекта върви процедурата за избор на изпълнител. Състоянието на улиците в селото и дерето над него бяха част от останалите теми.

Серията срещи в населените места на общината продължава и през тази седмица. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ива Иванова е новият директор на Държавен фонд "Земеделие"

Държавен фонд "Земеделие" има нов директор - Ива Иванова. Тя беше избрана днес от Управителния съвет за изпълнителен директор на разплащателната агенция, съобщи Министерството на земеделието и храните.  Кандидатурата е предложил служебният министър д-р Георги Тахов след съгласувателна процедура с премиера Димитър Главчев. Ива Иванова е магистър по..

публикувано на 07.05.24 в 18:03

Защо след ковид българите преоткриха къмпингите, кемперите и караваните?

На палатка, с кемпер или каравана, почивката сред природа става все по-предпочитана от българите. Затова и в Бургас преди дни се проведе първото фестивално изложение „Explore the world“, на който се събраха любителите на този вид почивка.  Фестивал разкрива кемпера и къмпингуването като начин на живот Николай Филипов е от една от..

публикувано на 07.05.24 в 16:58
Марин Киров, кмет на Община Царево

Царево очаква своите първи туристи от Чехия и Полша

Около 20 май Царево ще посрещне първите си чуждестранни туристи за тази година. Кметът Марин Киров каза, че тази година туристическият сезон ще започне по-рано, за разлика от предходни години. Очакват се гости от Чехия и Полша.  „Както виждате всички дейности по мостови съоръжения, които най-много застрашават летния сезон - са в срок. Общината е..

публикувано на 01.05.24 в 15:12

Учредиха “Фонд за развитие на Летище Бургас“

Кметът на община Царево Марин Киров беше избран за член на Управителния съвет на “Фонд за развитие на Летище Бургас“. Това стана по време на учредителното събрание на сдружението, съобщи Общината.  За председател беше избран Димитър Николов, кмет на община Бургас, негов заместник е Иван Алексиев, кмет на Поморие Иван Алексиев. Останалите членове на УС..

публикувано на 01.05.24 в 10:21

30% от хотелите в Слънчев бряг отварят за великденските празници

30% от хотелите в Слънчев бряг ще отворят от днес. Това са висок клас хотели, за които има направени резервации от български, румънски и гръцки туристи. Прогнозите, че повечето хотели ще работят не се сбъднаха след отказани резервации заради лошото време. В Слънчев бряг луксозните хотели близо до морето ще отворят за великденските празници, каза..

публикувано на 01.05.24 в 09:27

С изложба на икони и гмуркане откриват сезона на остров "Света Анастасия"

Откриване на изложба с икони и великденско гмуркане ще даде старт на туристическия сезон на остров "Света Анастасия". Той ще започне по–рано и ще предложи на посетителите си богата културна програма с театрални спектакли, концерти и други интересни събития. Това лято туристическият комплекс отбелязва 10-годишен юбилей от откриването му като..

обновено на 01.05.24 в 08:57

Димитър Недев: Откритият средновековен некропол в Созопол е само начален етюд

Нови и сериозни находки очакват археолозите при проучванията на терена, където ще бъде изградена автогарата в Созопол. Тя ще се намира на провлака между новия и стария град. Досега там бе открит средновековен некропол. С интересни прояви в града се подготвят и за старта на новия туристически сезон.  Според директора на..

публикувано на 01.05.24 в 08:50