Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблемите с „Ясна поляна“ започват още през 2020 г., държавата е знаела миналото лято (обновена)

| обновено на 04.05.23 в 15:10

Летният сезон вече чука на вратата, а ремонт на пречиствателната станция на яз. „Ясна поляна“ още не е започнал, няма все още и избрана фирма да го прави. Днес тепърва ще се отварят ценовите оферти за това. Оказва се, че държавата е знаела за проблема, който може да доведе до режим на водата за този сезон още в началото на миналото лято.

На пресконференция наскоро, регионалният министър Иван Шишков обвини ВиК в бездействие по отношение на авариралата пречиствателна станция на яз. Ясна поляна. И каза, че насред лято ще трябва да се прави ремонта. Оказва се, че същото министерство е било уведомено за проблема още в началото на юли, миналата година. А самият казус започва още през 2020 г.

От известно време насам, журналистическите ни запитвания към МРРБ остават без отговор. Особено тези, касаещи ВиК – Бургас и въпросния язовир. Затова отправихме искане по Закона за достъп до обществена информация да ни бъде предоставена цялата кореспонденция между ВиК; областна администрация – Бургас, МРРБ и българския ВиК холдинг.

На 5 юли, директорът на водното дружество Ганчо Тенев, изпраща писмо до принципала – министерството, с копие до холдинга и ВиК асоциацията. В него той пише, че първите проблеми са се появили още през 2020 г. Установява се, че два бързи пясъчни филтъра работят неефективно. Тъй като пълният им ремонт е труден и свързан със спирането на работата им, ВиК взели решение станцията да работи през лятото по този начин. На следващата година се констатира същия проблем при други два филтъра. Едва тогава, от ВиК започват поетапно действия за ремонт, когато се установява пропадане. За целта се изпразва резервоара на станцията, водата се спира за няколко часа и се забелязва разрушаване и деформация на носещите му греди, разрушаване на опори и разкъсвания по бетоновата плоча. Тъй като, за да се извършат ремонтни дейности, трябва да се спре водата за южното Черноморие за неустановен период от време, от дружеството предлагат вариант да се монтират потапяеми помпи, пясъчни филтри и да се изгради резервоар. За да се случи това, се налага цялостно обследване на конструкцията от специализирана лаборатория и да се проведе работна среща между ВиК, МРРБ и ВиК холдинга. Проектирането и строително – монтажните работи трябва да се извършат в спешен порядък, информират от дружествово. Конструктивното становище е изготвено през 2022 г.

И оттук будят недоумение следните факти – защо, след като още през 2020 г. от ВиК забелязват проблем, алармират за него едва през 2022 г.? Да не говорим за започване на определени дейности, а се чака ситуацията да стане аварийна. Проблемът е и държавен – какво е направило регионалното министерство, начело на което, в това време, е Гроздан Караджов? От предоставените ни документи не се вижда МРРБ или който и да е държавен орган да са предприели нещо по въпроса, докато не се стига до зимата на миналата година. Тогава вече беше обявено официално, че ситуацията е аварийна и трябва да се действа в спешен порядък. Само че ремонтни дейности още не са започнали.

През септември, Ганчо Тенев обявява обществена поръчка за проектиране и авторски надзор на филтърно и помпено стъпало на пречистванелната станция. Избрана е фирма „Екогарант – С“, с която е сключен и договор, за около 70 000 лв. Издадено и е разрешително за строеж от страна на Община Приморско. И досега – нищо. Преди седмица, от ВиК пишат нови писма, в които да напомнят за спешността на проблема и че са посочили график за спиране на водата, за извършване на ремонтни дейности – веднъж седмично. Посочва се в писмото, че ремонтните дейности трябва да приключат най-късно до средата на юни, иначе ще се създаде неудобство за местните жители и за гостите. И за пореден път се напомня, че работещите филтри на станцията, могат да пречистват вода само за сегашния брой на хората в Созопол, Приморско и Царево и не могат да пречистват нужните количества за лятото, когато дойдат туристите. Което ще доведе до режим на водоподаването.

А за да бъде изградена нова, дублираща система, се налага да бъде осигурено финансиране от държавния бюджет; да бъде обявена обществена поръчка; да се изработят, доставят и монтират филтрите. Което, моето мнение на лаик, е че няма как да се случи до началото на летния сезон. 

От ВиК - Бургас изпратиха уточнение относно публикуваната статия, публикуваме го без редакторска намеса:

"Филтърните клетки, при които е констатиран проблем през 2020г. и резервоара за филтрувана вода, където през 2022г. е установен конструктивен проблем, са два различни компонента на едно съоръжение, а именно филтърен корпус. Двата проблема не са свързани помежду си и информацията, че съществува от 2020г. е невярна. Ремонтът на филтърните клетки е извършен поетапно със собствени на дружеството сили и не са установени конструктивни нарушения на клетките. Именно в последния етап при извършване ремонта на филтърните клетки през 2022г. се установява проблем в конструкцията на плочата на резервоара за филтрувана вода. След тази констатация е извършено планово спиране, изчерпване на резервоара и оглед от конструктор на съоръжението, а впоследствие след неговото становище са уведомени компетентните институции", информират от ВиК - Бургас. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 8000 лева са събрани от благотворителния концерт за църквата в Панаретовци

8 150 лева са събрани по време на благотворителния концерт „За вярата и доброто“, който се проведе в  зала „Сливен“ на 15 април, съобщават от Общината. Средствата ще се използват за изграждането на храм “Въздвижение на Св. Кръст Господен” в село Панаретовци, където досега не е имало църква. В концерта със свои изпълнения се включиха Ансамбълът за..

публикувано на 16.04.24 в 16:17

Изграждат студентски кампус в Бургас

Мащабен проект, който съчетава дейности в сферата на образованието, на бизнеса и на туризма, има желание да реализира община Бургас. Той ще е в партньорство с община Камено и Кърджали. Самият проект събира  различни модули, по които ще се построят няколко обекта. Те ще се стопанисват от  организации и университети. Археологически център ще се..

публикувано на 16.04.24 в 15:49

Предлагат Зелената зона в Бургас да стане целогодишна

Зелената зона за платено паркиране в Бургас да стане целогодишна, със зимно и лятно работно време. Предложението е на общинската администрация и е внесено за разглеждане в местния парламент от кмета Димитър Николов. Новата стратегия предвижда отпадането на така наречената "хибридна зона", като ще остане само зелената.  Идеята за целогодишна..

публикувано на 16.04.24 в 14:17

Нова улица ще бъде отворена за движение в Сливен

Новата улица между булевардите „Бургаско шосе“ и „Хаджи Димитър“ в Сливен ще бъде отворена за движение до края на месец април, съобщават от Общината. Предстои изграждането на нова Пожарна служба.  За целта Общината трябва да изготви идеен проект, след което да се направи разчет за финансиране.  От Общината уточняват, че в момента текат разговори с..

публикувано на 16.04.24 в 12:08

Започва изграждането на кръгово кръстовище в Поморие

До края на тази седмица ще започне изграждането на кръгово кръстовище в Поморие, на улиците „Княз Борис I“ и „Европа“ и бул. „Яворов“, съобщи кметът на града Иван Алексиев по време на обществено обсъждане за проекта. Срокът за изпълнението му е 90-дневен и за да не влезе ремонтът в туристическия сезон, той ще се изпълни на два 45-дневни етапа...

публикувано на 16.04.24 в 09:04

Тестват националната система за ранно предупреждение в Бургас

Националната система за ранно предупреждение и оповестяване при бедствия и въздушна опасност ще бъде тествана днес в Бургас, съобщи общината. Между 9 и 12 часа ще прозвучат сирени и предварително записано съобщение.  Целта е проверка на техническото състояние на системата, уточняват оттам.

публикувано на 16.04.24 в 08:08

Спират водата в Сарафово и в блокове в "Славейков"

Квартал Сарафово ще остане без вода днес от 8:30 ч до 16 ч., предупреди ВиК-Бургас. Причината е извършването на строително-монтажни работи. Вода няма да има на 16 април и в жилищни блокове в жилищен комплекс "Славейков", информират също от дружеството.  От 9 до 12 ч тя ще бъде спряна в блоковете с номера 44,  118, 205, на ниските етажи в блок 46 и в..

обновено на 16.04.24 в 07:15