Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

"Революция в храненето" с кауза срещу детските хранителни алергии

архив
Снимка: Свобода Атанасова

От днес в рамките на два дни, на различни места в Бургас и страната се провеждат кулинарни работилници, които са част от кампанията “Революция в храненето“, на фондация „За храната“. Тя се провеждат за шеста поредна година, а през тази се обръща по-специално внимание на здравословното хранене на деца с хранителни алергии и непоносимости. Кампанията е с подкрепата на омбудсмана на България.
 

Всъщност зад тази фондация стоят доброволци-организатори на детски кулинарни работилнички, които са родители, с различни професии. Това обясни Елина Чекаларова, от фондацията и инициатор на тази кампания, която гостува в предаването „Радио - айляк“:


„Организира се с много любов от майки, от цялата страна. Тази година стана много по-бързо организацията, но с повече участници. Решихме да обърнем внимание на обществото за тези деца, както и на възрастните, които имат хранителни алергии и непоносимости. 


Каква е разликата между алергии и непоносимости?

Когато има някой алергия, тялото реагира на определен хранителен продукт. Основните симптоми могат да бъдат подуване, обриви, оток на гърлото, някои кихат, други получават задух. Докато при непоносимостите тялото може да няма отклик, но то не произвежда ензими за обработката на проблемната храна. 

В България няма официална информация, колко са хората с непоносимости и хранителна алергия. Няма рецептурници за деца и ученици, които имат алергии. 

В ЕС от 2019 година са регистрирани 3,5 млн. души, под 25 години, които имат такива проблеми. А у нас не е правено такова проучване, поискахме, но ни казаха, че няма. Много директори в детски градини и училища не знаят как да реагират, когато има в тяхното заведение дете с такъвм проблем Самите деца също са подтиснати, защото в това отношение те се чувстват изолирани, а не трябва да е така.

За разлика от останалите градове в страната в община Бургас се обръща повече внимание на тези деца. В детските градини и училищата имат менюта за деца с различни хранителни алергии. 


Как се става доброволец?

Всеки може да стане доброволец - организатор на детска кулинарна работилничка, въпреки че вече приключи записването при нас. До момента на 1000 са доброволците, които са от цялата страна, а 6000 са децата. Това, което правим ние е да предоставим на доброволците рецептурник. Той съдържа рецепти, които са лесни за изпълнение от децата. Не съдържат алергени. 

Има много регистрирани работилници, в Айтос, Царево, в Бургас. Аз ще бъда днес от 15:30 часа в ОУ„Александър Георгиев-Коджакафалията“. Външни лица няма как да дойдат в учебното заведение. такива работилници ще има и утре в събота. 

Най-любимата и лесна рецепта например е бананов сладолед. Той не съдържа яйца, мляко и ядки. След като бъде нарязан един банан, замразява се, после се поставя в блендер или чопър, Прибавяме кокосово мляко, което е най-безопасното, добавя се подсладител и авокадо. Така сладоледът е готов да се консумира веднага." 


В района на Колежа по туризъм в събота ще има кулинарна работилничка за деца, част от инициативата на фондация „За храната“, но е организирана от доброволеца Георги Русев, познат на нашите слушатели от групите „G.R.A.S.“ и „Горещ пясък“.  Сега е преподавател и докторант на университет “Професор д-р Асен Златаров“. Какво сподели той специално за „Радио айляк“:

„В основата на тази инициатива стои запознаването на децата, във възрастта между 9 и 11 години. Очакваме и деца от предучилищна възраст до 5 клас, за да разберат повече за алергиите на децата към храните, какви са симптомите, да ги разпознаят лесно.

Ще покажем как могат да бъдат приготвени полезни храни без алергени,  ще ги обогатим с познания, защото ще бъдат запознати и с това, че техният здравословен проблем не ги прави по-различни от останалите деца. Ще разкажем за ползите от здравословната храна и за ползите от рибните продукти. 

За първи път се включвам в тази кампания като доброволец и организатор на такава работилница, провокиран от Елина Чекаларова. Провокира ме това, че ние трябва да обясняваме на малчуганите, дори и като родители и в случая на работилницата, че трябва да обръщат внимание на полезните храни.“


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава реконструкцията на водопроводната мрежа на поморийското село Гълъбец

Община Поморие обяви обществена поръчка за изпълнение на строително-монтажни работи по втория етап от реконструкцията на вътрешната амортизирана водопроводна мрежа на село Гълъбец. Проектът обхваща изграждане на нови клонове и съоръжения в границите на регулацията на населеното място, съгласно техническата спецификация, част от документацията за..

публикувано на 17.08.25 в 14:00

Цените на основните храни продължават да се повишават

Цените на основни хранителни продукти продължават да се повишават и тази седмица, а тези на повечето плодове и зеленчуци на борсите у нас поевтиняват, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).  Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро в България, се покачва,..

публикувано на 17.08.25 в 13:00

Предстои основен ремонт на читалище „Васил Левски – 1869“ в Айтос

Община Айтос е обявила обществена поръчка за основен ремонт на сградата на читалище „Васил Левски – 1869“ в града. Проектът цели да осигури съвременно, функционално и енергийно ефективно пространство за културни събития, репетиции, обучения и други обществени дейности, като същевременно се запази архитектурният облик на сградата. Основният ремонт..

публикувано на 17.08.25 в 11:00

Около 30% от всички разходи на българите отиват за храна

Българите ядат повече зеленчуци, плодове, месо и кисело мляко, но по-малко сирене. Това сочат най-новите данни на Националния статистически институт за бюджетите на домакинствата и тяхното потребление през второто тримесечие на 2025-а година в сравнение със същия период на миналата година. Малко над 30 процента от всички разходи на едно лице от..

публикувано на 17.08.25 в 10:00

В Българово предстои установяване на щетите от пожара във вилна зона "Лозницата"

Нощта в Българово е преминала спокойно след вчерашния голям пожар, който се разрази във вилната зона „Лозницата“. Вятърът е утихнал и няма разгорели се огнища. Три екипа на пожарната са били дежурни на място, за да реагират, ако се налага, а патрули на "Общинска полиция" и местни жители са обхождали района, за да следят огънят да не се възобнови. Все..

обновено на 17.08.25 в 08:36

Хиляди отдадоха почит пред загиналите в Илинденско-Преображенското въстание

Хиляди се събраха в местността "Петрова нива" край Малко Търново, за да отдадат почит на загиналите в Илинденско-Преображенското въстание. Навършват се 122 години.  Националният събор се провежда под патронажа на президент Румен Радев.  Присъстваха още вицепремиерът Атанас Зафиров, председателят на Народното събрание Наталия Киселова,..

обновено на 16.08.25 в 23:12

Възможно е минималната заплата да стане 1200 лева

Минималната работна заплата ще бъде малко над 1200 лв.  До дни, когато ще излязат данните на националната статистика за средното трудово възнаграждение, ще се изчисли точно колко ще бъде от следващата година. Това каза за БНР министърът на труда и социалната политика Борислав Гуцанов. „Формулата, по която се определя минималната работна заплата е..

публикувано на 16.08.25 в 10:36