Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учебно заведение с възрожденски дух

Училището на айтозлии "Христо Ботев" празнува 155 години от създаването си

По повод бележитата годишнина учебното заведение получи почетен знак от президента Румен Радев

СУ „Христо Ботев“ в Айтос през тази година отбелязва 155 години от създаването си. По повод бележитата си годишнина учебното заведение беше удостоено с Почетен знак на Президента на Република България Румен Радев. Отличието се дава за значим принос за обучението и възпитанието на десетки поколения млади българи, както и за ролята му на крепител на българския дух, пазител на възрожденските просветни традиции и участник във формирането на образователната система в страната.  

През тази учебна година в него учат 937 ученици в 41 паралелки, от 1 до 12 клас. Учителите и педагогическия състав са 77 души, сред тях на възраст до 35 години са 12 учители.   


"Нашето училище е училището на айтозлии, защото поколения младежи са отраснали в него. То е емблема на българското образование, постиженията на нашите ученици, ръководени от колегите са доказателство за това", каза с гордост директорката му Пенка Кирязова, която вече 20 години ръководи учебното заведение. Тя сподели, че също е учила като дете в това училище, за кратко го напуска, за да учи в Софийския университет и след това се връща за да работи в него. 

"Възрожденският дух в нашето училище се дължи на учителите. Голяма част от тях са възпитаници на това училище, т.е. тази любов и този сантимент всеки един от нас го носи във сърцето си и може би това е и отговорността към бъдните поколения. Тя е заразяваща, нещата просто се случват, пламъкът грей, винаги се намира екип, който да реализира дадена идея!"   
повече може да чуете в звуковия файл:  

Сред тези сърцати учители е и Татяна Йотова, преподавател по български език и литература. И тя като дете е учила в училище "Христо Ботев", тук учител е била и нейната майка. В него в момента учи и нейната внучка. 

"Искам да науча моите ученици преди всичко да бъдат добри хора, защото за мен думата добро е дума - действие, дума - глагол и доброправенето е нейната същина и нейното значение. Аз мисля, че най - голямата и здрава инвестиция е в това да научим децата да разпознават доброто, да го правят и да го раздават!"

повече може да чуете в звуковия файл: 
  

Вече 155 години средно училище "Христо Ботев" в Айтос изгражда поколения достойни българи. Будни и отговорни хора са преминали през учебното заведение, за да се реализират като учители, лекари, икономисти, творци и още много професии в различните сфери на живота. Сред тях са онкологът проф. Панайот Куртев, неврологът проф. Светла Янева, изкуствоведът и траколог проф. Иван Маразов, певците Панайот Панайотов, Ева Найденова.  

Гордост за училището е техният гвардейски отряд. Той е създаден през 2019 година и е шестият такъв в страната. В него участват 30 ученици от IX до XII клас, които са преминали през селекция и обучение. 

"Да си част от този отряд е чест, защото ние представяме училището! Изпитваш една невероятна емоция! Тренираме много, за да бъдем в синхрон. Изисква се да бъдеш отговорен и трябва да дадеш от себе си. Голяма отговорност е да облечеш гвардейската униформа!, това споделиха Ада Юмерова, от 8 клас, Самуил Щерев, 9 - ти клас и Калоян Карпачев, който е знаменосецът на отряда , 11 клас. 
повече може да чуете в звуковия файл:

Училище "Христо Ботев" отбелязва годишнината си с множество изложби, концерти и конкурси през цялата година. Кулминацията ще е на 17 май /сряда/  от 18 ч. на площад „Свобода“ с концерт под надслов „Орисано с бъднина“, със специални гости изпълнителите Ева Найденова и Орлин Горанов. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пете Желева /първата с диплома от ляво/

Петя Желева: Уча учениците си на доброта и критично мислене

"Уча моите ученици на доброта, защото без нея и най-големите им успехи  ще бъдат поредно постижение на технологичния свят", това заяви Петя Желева, която стана учител на годината, след номинация от Бургас. Преподавателят по информационни технологии от Професионалната техническа гимназия в морския град бе отличена в традиционния..

публикувано на 24.05.24 в 16:56

„Щастлива класна стая-отвътре и отвън“ в ОУ „Георги Бенковски“ в Бургас

Приключи вторият проект на ОУ „Георги Бенковски“ по програма Еразъм +. Той се нарича „Щастлива класна стая-отвътре и отвън“. Като част от него шестима учители от учебното заведение взеха участие в структуриран курс в Барселона, Испания. Темата беше „Щастлив урок-ценни съвети за създаване на щастлива класна стая “. Курсът бе организиран от..

публикувано на 24.05.24 в 10:25

Красимира Гаврилова мотивира учениците си да обичат природата

Учениците от ОУ„Христо Ботев“ в бургаския квартал Долно Езерово съчетават еднакво добре извънкласните занимания и учебния процес. Могат да използват всяко едно зелено пространство на територията на учебното заведение. От тази пролет имат и оранжерия, която е изградена по проект „Да дарим възможност“, на Ротаракт клуб Бургас. Самите ученици..

публикувано на 24.05.24 в 09:30

Проф.Галя Христозова: Книгата е най-добрият учител, съветник и приятел

Езикът, който се употребява в публичното пространство от политици, журналисти е много важен и трябва да бъде прецизиран. Наблюдението ми показва, че журналистите проявяват по-голямо уважение към езика. В такъв празничен ден като днешния искам да отправя послание - четете! Може, който знае, защото колкото повече знаеш, толкова повече можеш да се..

публикувано на 24.05.24 в 09:00

На официална церемония в Сливен връчват наградата „Аргира Жечкова"

Росица Делчева – учител по биология и здравно образование в Профилираната природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов" Сливен е тазгодишния носител на престижната награда на общината „Аргира Жечкова".  Наградата се връчва традиционно в навечерието на 24 май и се дава на жена-учител и общественик с принос за издигане престижа на учителската..

публикувано на 23.05.24 в 18:14

Над 300 абсолвенти от БСУ получиха тържествено своите дипломи

Над 300 абсолвенти на Бургаския свободен университет получиха своите дипломи на официална церемония в атриума на висшето училище. Завършилите студенти са от 14 бакалавърски специалности и 28 магистърски програми. Сред тях бяха и сестрите Тереза и Сияна Трифонова, които вече имат придобита специалност „Психология“.   „Ще опитаме да се..

публикувано на 23.05.24 в 12:53

Директори и учители от Бургас ще бъдат удостоени с наградата "Неофит Рилски"

На тържествена церемония началникът на Регионалното управление на образованието – Бургас Петя Петрова ще удостои четирима директори, двама заместник-директори и десет учители от област Бургас с почетното отличие „Неофит Рилски“ на Министерството на образованието и науката. Събитието ще се състои днес от 16.00 часа в сградата на РУО – Бургас. Признание..

публикувано на 23.05.24 в 07:30