Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо само един плаж има сертификат за достъпна среда за хора с увреждания?

Снимка: БНР Бургас

Въпреки многобройните проведени кампании с гръмките призиви за достъпна България, градската, а и морската среда на много места, остават непреодолими за хората с увреждания. От над 200 плажни ивици по българското Черноморие само един плаж е сертифициран като пример за достъпност и осигурена възможност за предвижване на трудноподвижните хора. Това е плажът в "Крайморие". Документът е издаден от Комисията за защита от дискриминация през 2019-а година. 

"Има плажове, на които това може да се случи, но на други плажове е много трудно. Самата денивилация или условията не позволяват. Като цяло, ние нямаме инструкция, по която това да се прави. 

Не става въпрос само за платформата. Човекът с увреждания не само трябва да може да слезе в морето, но да може и сам, без ничия помощ, да се придвижи до тоалетна, душ или до заведение", каза концесионера на плаж "Крайморие" и зам.-председател на  сдружението на концесионерите Николай Димитров.

Според него, няма логистична помощ от страна на държавата за приспособяването на плажните ивици за уязвимите.

"Само от Министерството поискаха информация кои плажове имат възможност да предоставят такава достъпност. Голяма част от плажовете имат изградени и подходи и пътеки, с които да улеснят хората с увреждания. Всяка година стават все повече. Но се правят на добра воля, без да имат някакво задължение или ангажимент. Инвестицията не е никак малка." 

На плажа в бургаския квартал, двама спасители са специално инструктирани да помагат както физически, така и със съвети на хората с увреждания. Това лято ще има и инвалидна количка. Тя ще бъдепредназначена за облекчаване на престоя на трудноподвижните хора. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

АПИ кандидатства с 16 концепции за интегрирано градско развитие по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г.

 Агенция „Пътна инфраструктура“ кандидатства с 16 проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. Общият бюджет на програмата е 3,6 млрд. лв., които се предоставят от Европейския фонд за регионално развитие. От тях предвиденият финансов ресурс за интегрирано градско развитие на регионите е..

публикувано на 11.05.24 в 08:31

Началото на "Фестивала на зелениката" в Странджа е днес, домакин е село Граматиково

"Фестивалът на странджанската зеленика" ще се проведе на 11 и 12 май. Домакин на 20-тото му юбилейно издание ще бъде малкотърновското село Граматиково, съобщи директорът на ПП „Странджа“ инж. Румяна Цвяткова. „ Празникът ще включва различни приключения за участниците. Сред тях ще са традиционните вече и много харесвани кулинарен конкурс,..

обновено на 11.05.24 в 08:20

В Черноморец отключиха морето на летния Никулден

В Черноморец днес отключиха морето. Това се прави по традиция в деня на летния Никулден. Денят започна с литургия в храма "Св. Никола". На нея присъстваха кметът на Черноморец Росен Деспов, зам.-кметът на община Созопол Андрей Николов, председателят на общински съвет Созопол Станимир Андонов, общински съветници, началникът на Военноморска база Бургас..

публикувано на 09.05.24 в 12:23

Започва процедура по разширяване на граничния пункт „Малко Търново"

Започва процедура по изготвяне на проект по разширяване на гранично контролно-пропускателен пункт „Малко Търново“. За това се договориха отговорните за целта институции на среща при премиера Димитър Главчев. На нея присъстваха министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета..

публикувано на 09.05.24 в 11:33

Започва изплащането на помощите за фермерите заради войната в Украйна

Седмица по-рано от обещаното от служебното правителството започва днес изплащане на помощите на земеделските производители, които търпят щети заради войната на Русия срещу Украйна. На компенсации имат право над 51 хил. фермери, между които ще бъдат разпределени 295 млн. лева.  166 млн. лв. от тях са за градинари, животновъди, пчелари, производители на..

публикувано на 09.05.24 в 08:32

През април: Повече работни места за търговия и туризъм

С 5% са се увеличили работните места през април според анализ на най-голямата платформа за предлагане на работа и подбор на персонал. Пазарът на труда отчита усилено търсене на работна сила в търговията и туризма. Търговията, хотелиерството и ресторантьорството търсят най-много служители и работници. Само в тези сектори предложенията са 2200 повече,..

публикувано на 08.05.24 в 14:23

В Китен посрещат лятото със завършена пешеходна алея край морето

Китен ще посрещне лятото със завършена пешеходна алея край морето. Това е дълго чакан проект , каза за БНР Бургас кметът Николай Марков. По думите му това ще позволи на жителите и гостите на града, той да бъде цялостно обходен край морето. Идеята за облагородяването на тази зона е от 30 години. Началото на проекта започна през 2020-та, а 2..

публикувано на 08.05.24 в 11:53