Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Илия Проданов: Декларирането на ренти под 5 хил. лв. е административно непосилно

Илия Проданов

Националната асоциация на зърнопроизводетелите (НАЗ) иска промяна на прага от 5 000 лева за деклариране на ренти. От асоциацията се изпратили становище до Министерството на финансите. Според бранша това е непосилно за земеделските производители, които изплащат суми под 5 хил. лв. на множество собственици

В края на миналата година 48-то Народно събрание прие промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. С промяната арендаторите са длъжни от 2023 г. да декларират всяка една сума от изплатените от тях ренти, като досега действащият праг от 5 хил. лв отпада. Въведената промяна цели да проследи всички приходи от наеми в страната. 

Предвид разпокъсаността на земеделските земи, малките по размер поземлени имоти и най-вече проблемността в поземлените отношения, породена от неуредените и сложни имуществени отношения между голям брой налседници, собственици на земеделски земи, НАЗ счита, че за прилагане на това законово изискване ще са необходими от страна на земеделските стопани значителни финансови средства за изграждане на техническа обезпеченост, както и допълнителен човешки ресурс.

„Обемът от информация, която фермерите трябва да декларират с попълването на личните данни за всеки един съсобственик на земя, са административно непосилни не само за земеделците, но и за техните счетоводители", смята Илия Проданов.

Според него, за да се изпълни новото изискване, фермерите ще трябва да инвестират в нов софтуер. "Това от своя страна изисква време и допълнителни средства", заяви пред депутатите Проданов. Затова членовете на асоциацията искат съдействие от народните представители за изменение на това изискване.По публикацията работи: Нина Рангелова
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

След година "Лукойл" ще трябва да работи изцяло с неруски петрол

Дерогацията на руския петрол ще отпадне след година. Така “Лукойл Нефтохим Бургас“ ще работи с руски петрол до 30 септември 2024 година, когато дерогацията ще се отмени изцяло. Дотогава поетапно рафинерията трябва да сменя произхода на нефта, с който работи. Това решиха депутатите окончателно на второ четене днес с промени в Закона за контрол по..

публикувано на 28.09.23 в 16:30

Отложиха делото, свързано с Наредбата за преместваемите обекти в Бургас

Бургаският административен съд отложи делото, свързано с Наредбата за преместваемите обекти в Бургас. То е образувано по жалба на „Асоциацията на защита на дребния и средния бизнес“ и „Сдружение за зашита на малкия и средния бизнес“. Те са против промените, които предходният Общински съвет в Бургас гласува на сесията през май тази година...

публикувано на 28.09.23 в 15:16

Южното Черноморие - екзотична дестинация за испански и португалски туристи

Туристи от Испания и Португалия ще почиват през следващото лято на българското Черноморие. За тях страната ни се оказва интересна дестинация с топлото море, широките плажове и зелената природа, това съобщи Борис Момчилов, представител на един от най-големите туроператори за България:   „От години работим с испанския пазар, но..

обновено на 28.09.23 в 08:12

Временно е спряно плащането през Е-PAY в електронните услуги на НАП

До началото на октомври ще бъде спряно плащането през Е-PAY в електронните услуги на НАП. Временното ограничение е свързано с реализацията на проекта за миграция на бюджетните плащания към стандартите на Единната зона за плащания в евро (SEPA). Това включва и плащанията на публични вземания.  Гражданите и дружествата могат да продължат да..

публикувано на 27.09.23 в 15:44

Качеството на туристическия продукт е големият проблем на бранша

Летният сезон не беше лош, но имахме големи очаквания за него, каза Евелина Пулева , туристически експерт и заместник-председател на Бургаската регионална туристическа камара. По повод днешния Световен ден на туризма тя отчете големия проблем на бранша, а именно липсата на качествена услуга.  "Все още не са готови данните за летния сезон и не може..

публикувано на 27.09.23 в 11:52

Ямбол с награда в областта на туризма

Град Ямбол е удостоен с отличие за  "Прилагане на добри практики за устойчив растеж на туризма в общината" за 2023 година, съобщават от общината. Наградата бе дадена на официална церемония по случай Световния ден на туризма.  Сред причините за отличието са изграждането на 55-метров пилон с националното знаме на хълм Боровец, възстановяването на..

публикувано на 26.09.23 в 16:57
Снимката е илюстративна.

Малко количество, но по-високо качество се очаква да е реколтата от грозде в община Сунгурларе

По-лоша реколта очаква лозаро-винарският бранш тази година в района на сунгурларското село Славянци. Една от причините е градушката през юни месец. Пораженията все още се забелязват, коментира Антон Христов, инженер –технолог, който работи в района. „Всичко вървеше добре докато не премина това природно бедствие. Моето лично мнение е, че около 50..

обновено на 26.09.23 в 09:11