Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В Регионалния исторически музей в Бургас:

Представиха помагалото за деца "Българските светии"

Негов автор е Калина Кунева, презвитера и лектор по религияУчебното помагало „ Българските светии“ разказва на децата за православната вяра. В него има 22 жития на светци и скици с техни изображения. В Историческата експозиция на Бургаския музей беше представено неговото второ допълнено издание. 

Албумът съдържа житията на св.св.Кирил и Методий, св. Климент Охридски, св.Наум Охридски, св. Благоверни Борис I Михаил,  св. преподобна Петка Търновска, св. Великомъченица Злата Мъгленска и др.

„Албумът по православна живопис е вдъхновен от децата идващи в часовете по религия, от тяхното любопитство, любознание и силна вяра в Бога. Целта ми е в него е да разкажа за вековете българска история през призмата на светиите, които са просияли в българските земи. Показвам на децата как християнство е оформило народа ни, защото то възпитава ценности и дава определен мироглед и то ни е съхранило през вековете, такива каквито сме и определя нашата идентичност, която в глобалния свят има всеки по – голяма стойност.“ , разказа авторът на помагалото презвитера Калина Кунева, която е лектор по религия в ЦПЛР и води заниманията в Неделното училище към храм „Св. Пимен Зографски“.  


Рисунките са изключително стилизирани. Те могат да се използват като основа при рисуването на икони, а също така в часове по рисуване в школи, училища и детски творчески центрове. Текстът събира родители и деца, защото когато родителите четат на децата историите те заедно откриват света на вярата.

Идеята за създаването на това помагалото е благословена от Сливенския митрополит Йоаникий, а след това завършеното издание е получило и одобрението на Епархийския архиерей.

С дарителски средства помагалото е издадено и на руски език, за да достъпно и за руски и украински деца.

повече може да чуете в звуковия файл:

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Химни ще имат още училища в Бургас, Сливен и Ямбол

"Музикаутор" и партньорите дават старт на третото издание на инициативата „Светилник 2023/2024: И мойте песни все ще се четат“. То се провежда под патронажа на Министерството на културата и на Министерството на образованието и науката и предвижда създаването на химни за училища от осем града на страната. За изминалите 2 издания на..

публикувано на 02.10.23 в 15:58

За 33-ти път БСУ откри новата академична година

За 33-ти път беше открита новата академична година в БСУ. Първокурсниците бяха приветствани в аулата на висшето учебно заведение.  Над 1000 са новозаписаните студенти в 9 бакалавърски, 37 магистърски и 8 докторски програми.  Близо 100 са чуждестранните студенти и докторанти, които в момента се обучават в БСУ. Те идват от Беларус, Руска..

публикувано на 02.10.23 в 15:47

С нови школи ЦПЛР открива учебната година

Центърът за подкрепа на личностно развитие в Бургас открива новата учебна година с концерт от 17.30 часа на сцена Охлюва. В него ще се включат оркестрите и ансамблите към центъра, както и клуба по спортни танци "Бургас 75". Новостите тази година са няколко, а една от тях е школата по гайда. "Друга новост тази година е  школа по английски език..

публикувано на 02.10.23 в 09:50

Новата учебна година започва в БСУ

Бургаският свободен университет ще открие академичната учебна година днес от в 10.00 часа в аулата на учебното заведение. След тържествената церемония, ще се проведат въвеждащи информационни срещи на деканските ръководства със студените от първи курс. В 11.00 часа Софийският университет „Свети Климент Охридски“ също открива своята академична година...

публикувано на 02.10.23 в 08:08

платена публикация
Манол Тодоров: Образованието в Бургас се развива с добри темпове

Бургас е една от малкото общини, която не само няма закрити училища, а дори с всяка изминала година, над 200 нови ученици се вливат в бургаските учебни заведения. Това коментира бившият съветник от „Български възход“ Манол Тодоров, който бе член на комисията по образование и спорт в отиващия си Общински съвет на Бургас. "Нашата комисия беше..

публикувано на 28.09.23 в 17:45

Нови спортни площадки по баскетбол, волейбол и футбол в ОУ „Антон Страшимиров“

В ОУ „Антон Страшимиров“ днес бяха официално открити чисто нови спортни площадки. Събитието се превърна в истински празник за ученици, учители, родители, бивши възпитаници на училището и спортни деятели. Преди ремонта старата асфалтова настилка не отговаряше на съвременните изисквания за провеждане на часове по физкултура и спортни занимания...

публикувано на 27.09.23 в 15:48

Системна за обучение на роботи с изкуствен интелект тази година в бургаско училище

Система за обучение на роботи с изкуствен интелект се предвижда да бъде въведена от тази учебна година в ОУ „Александър Георгиев - Коджакафалията“ в Бургас. „За нас е важно не просто да употребяваме изкуствения интелект, а напротив – да тренираме и обучаваме изкуствения интелект. Роботите, които са общинската програма „Първокласно начало ++“..

публикувано на 25.09.23 в 11:53