Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Възстановяват взаимното училище при храм „Св. София“ в Сливен

Възрожденското взаимно училище при храм „Св. София“ в Сливен
Снимка: Стоян Марков

Най-старото сливенско училище – взаимното училище при храм „Св. София“ ще бъде възстановено и отново да заработи като Музей на образованието.
Около тази идея са се обединили община Сливен, Сливенска митрополия и няколко учебни заведения в града, съобщи заместник-кметът Стоян Марков. Във взаимното училище някога е преподавал и възрожденецът даскал Добри Чинтулов.

Защо това възрожденско училище се нарича взаимно училище - взаимно, защото методът на преподаване е бил следния: по-напредналите и способни ученици, под надзора на учителя, преподавали вече усвоени от тях знания. Тогава така е било модерно в Европа и ние, макар и в Османската империя сме усвоили този английски метод.

Снимка:Стоян Марков

В далечната 1835 година училището става първото в Сливен, в което се преподава светско образование и вероятно е и първото в Източна Румелия, макар да е изградено в двора на църквата Света София. Заместник-кметът Стоян Марков припомни "В Закуска на тревата" историята около музейното съществуване на училището.

"До 1993 година взаимното училище е било музей, но след промените то остава към настоятелството на църкавата и 30 години не достигат средства за неговото възстановяване. Сега църковното настоятелство се обърна към община Сливен, за да направим постъпки да се спре разрушаването и на училището, и на самата църкава", каза още заместник-кметът.

Една от най-спешните дейност е аварийния ремонт на покрива.

Снимка:Стоян Марков

Училището ще бъде възстановено, според последно познатият музеен вид. Ще бъдат оставени изненади, останали от време оно, когато непослушните са били усмирявани много лесно и практично.

От същото това време има запазени и интересни средства за комуникация между учител и ученик, като дългата пръчка, с която се е достигало до всеки ученик.

В училището не е имало тетрадки и прочие средства за писане, а практично и евтино е било начинаещите да се учат да пишат върху пясък.

И тогава и днес училищните стени са много удобно място за изписване на послания към учениците. Тогавашното послание, което го има на стената и днес е следното:

"На учението корените са горчиви, пл