Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Откриха паметник и изложба на Йоргос Гунаропулос в Созопол

Един от акцентите в тазгодишното 12-то издание на франкофонския фестивал "Солей" е откриването на паметник на родения в град Созопол художник Йоргос Гунаропулос, това съобщиха от Общината. Открита бе и изложба на творби и лични вещи на световноизвестния творец, които са дарение на Художествената галерия от наследниците на художника - Мария и Деспина Гунаропулос, които посетиха Созопол специално за днешното събитие.


Уредникът на Художествената галерия Иван Бахчеванов изказа искрени благодарности към дарителите и гарантира, че световно признатото творчество на Гунаропулос ще бъде съхранявано и презентирано със сърце в топлия созополски залив.

Експозицията ще бъде постоянна и се организира със специалното съдействие на Радост Георгиева – главен архитект на община Созопол.Паметникът, поставен в сърцето на Созопол, бе открит от кмета Тихомир Янакиев и правнучката на световноизвестния художник Катерина, които се обединиха около думите, че с днешните културни дейности Йоргос Гунаропулос се завръща в родния си дом. Янакиев изказа сърдечни благодарности на неговите наследници и на всички созополчани, които прегърнаха идеята и не се поколебаха да я реализират, за да качи градът още едно стъпало в културните среди.Събитията бяха уважени от посланика на Гърция у нас Н.Пр. Мариос Либеропулос, областния управител на Перник изкуствоведа Людмил Веселинов, представители на български университети, гръцки музеи, общински съветници и много жители на Созопол.

По публикацията работи: Стефка Бакърджиева
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Затварят част от ул. "Шейново" за месец от утре

От утре се затваря за движение участъкът от ул. „Александър Стамболийски“ до ул. „Княз Борис“. Причината е обновяването на тротоарите и полагането на нова настилка по ул. "Шейново".  За един месец ще бъде въведена временна организация на движението. 

публикувано на 27.09.23 в 16:41

Кметът Иван Жабов: "Услуги за ранно детско развитие" е най-мащабният социален проект на общината

Община Средец приключва най-мащабния си социален проект, изпълняван в последните 12 години.  "Бъдеще сега: Предоставяне на интегрирани услуги за ранно детско развитие в община Средец" е финансиран по ОП „Развитие на човешките ресурси“. Дейностите са на стойност 1 184  511 лева. Това е единственият проект, пряко насочен към деца до 7 годишна..

публикувано на 27.09.23 в 14:50

Пуснаха движението по обходния път при моста на пътя Царево - Ахтопол

Пуснато е движението по временния обходен път при разрушения мост на пътя Царево – Ахтопол, информират от АПИ.  По новоизградения временен път – брод над река Изгревско дере, могат да преминават двупосочно всички видове превозни средства. С пускането на движението транзитният трафик към Ахтопол вече няма да преминава през Царево...

публикувано на 27.09.23 в 13:23

Проверките сочат: Няма прекомерна сеч в района на Царево

Проверките в района на Царево, където се случиха големите наводнения в началото на септември, са показали, че няма прекомерна сеч . Това увери пред БНР зам.-министърът на земеделието Мирослав Маринов. Направени са проверки за проведените сечи в седемте водосбора, където се случи бедствието в община Царево. Контролна комисия пък е извършила..

публикувано на 27.09.23 в 10:30

Районът на областната болница и част от "Лазур" в Бургас ще са без вода до обяд

Част от комплекс „Лазур“ в Бургас ще е без вода до 12 часа, съобщават от  ВиК. Водоподаването ще бъде спряно заради строително-монтажни дейности в района на бул."Демокрация", ул."Копривщица", ул."Димитър Димов", Областната болница и стадион "Лазур".  До 13,30 часа заради отстраняване на авария без вода ще са и жителите на с. Крумово Градище.  И..

публикувано на 27.09.23 в 09:40

Президентът: Когато се осветли някой, че е агент, това не означава, че трябва моментално да бъде изгонен от страната

Шизофренно и политически нелепо е всеки ден да плачеш за Шенген и Еврозоната и в същото време да твърдиш, че службите са пробити и навсякъде има само шпиони. Това каза в Карнобат в коментар за работата на ДАНС и службите президентът Румен Радев. По отношение на службите той посочи още, че липсва адекватна обществена реакция за сериозни закононарушения...

публикувано на 26.09.23 в 18:48

Шампионът по борба Любомир Ламбов е в реанимация в Бургас след катастрофа

Световният вицешампион за ветерани в класическата борба Любомир Ламбов е претърпял тежка катастрофа преди турнира "Атанас Комшев" в Карнобат, предаде Гонг.бг.  Той се намира в реанимацията на Университетската многопрофилна болница в Бургас.  Нуждае се спешно от кръвопреливане. Семейството му се обръща с молба към всеки, който има възможност да дари..

публикувано на 26.09.23 в 14:43