Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

От НАП отчитат преди лятото добра фискална дисциплина по Южното Черноморие

ТД на НАП в Бургас, архив
Снимка: БНР Бургас

Подобряване на фискалната дисциплина по Южното Черноморие, отчитат от НАП Бургас месец преди началото на активния летен туристически сезон. Това се дължи и на засилените данъчни проверки.

Екипи на звеното „Фискален контрол“ са извършили над 1600 проверки на различни търговски обекти. Резултатите са показали единични драстични нарушения на данъчно-осигурителното законодателство.

От началото на годината са установени 15 малки търговски обекта за продажба на пакетирани стоки, които са работели без касови апарати.  Съставените за периода близо 500 акта са главно за несъответствия на касовите наличности и неиздаване на фискални бонове след контролни покупки на принципа на тайния клиент.


За първите пет месеца са влезли в сила наказателни постановления на обща стойност 174 000 лева.  Извършените проверки са почти двойно повече от същия период на миналата година, данъчните отчитат тенденция на намаляване броя на издадените наказателни постановления, което е знак за подобряваща се фискална култура.

От НАП Бургас напомнят, че и през този летен сезон в наблюдението за отчитане на приходи може да се включи и всеки, който е изтеглил на телефона си мобилното приложение на Националната агенция за приходите. То позволява сканиране на QR кода на всяка касова бележка и проверка на сървърите на Агенцията за това дали е истинска.

От приходното ведомство съобщават за продължаваща тенденция на увеличаване дела на бизнеса, който доброволно спазва данъчните и осигурителни закони. Спазването на задълженията без принудителни мерки е и една от основните цели на контролните действия, уточняват от НАП Бургас.

Същевременно под активно наблюдение вече са поставени стотици обекти по Черноморието, извършва се и всекидневен мониторинг на борси и тържища, които снабдяват хотелите с храни и напитки. За откриването на рискови търговци, чиито продажби значително се различават от обичайните, данъчните използват и дистанционната връзка на всеки касов апарат със сървърите на Агенцията.

Сигнали за неиздаване на касови бележки и данъчни нарушения могат да се подават на националния телефон на НАП 0700 18 700 или по електронна поща на адрес infocenter@nra.bg.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Затварят част от ул. "Шейново" за месец от утре

От утре се затваря за движение участъкът от ул. „Александър Стамболийски“ до ул. „Княз Борис“. Причината е обновяването на тротоарите и полагането на нова настилка по ул. "Шейново".  За един месец ще бъде въведена временна организация на движението. 

публикувано на 27.09.23 в 16:41

Кметът Иван Жабов: "Услуги за ранно детско развитие" е най-мащабният социален проект на общината

Община Средец приключва най-мащабния си социален проект, изпълняван в последните 12 години.  "Бъдеще сега: Предоставяне на интегрирани услуги за ранно детско развитие в община Средец" е финансиран по ОП „Развитие на човешките ресурси“. Дейностите са на стойност 1 184  511 лева. Това е единственият проект, пряко насочен към деца до 7 годишна..

публикувано на 27.09.23 в 14:50

Пуснаха движението по обходния път при моста на пътя Царево - Ахтопол

Пуснато е движението по временния обходен път при разрушения мост на пътя Царево – Ахтопол, информират от АПИ.  По новоизградения временен път – брод над река Изгревско дере, могат да преминават двупосочно всички видове превозни средства. С пускането на движението транзитният трафик към Ахтопол вече няма да преминава през Царево...

публикувано на 27.09.23 в 13:23

Проверките сочат: Няма прекомерна сеч в района на Царево

Проверките в района на Царево, където се случиха големите наводнения в началото на септември, са показали, че няма прекомерна сеч . Това увери пред БНР зам.-министърът на земеделието Мирослав Маринов. Направени са проверки за проведените сечи в седемте водосбора, където се случи бедствието в община Царево. Контролна комисия пък е извършила..

публикувано на 27.09.23 в 10:30

Районът на областната болница и част от "Лазур" в Бургас ще са без вода до обяд

Част от комплекс „Лазур“ в Бургас ще е без вода до 12 часа, съобщават от  ВиК. Водоподаването ще бъде спряно заради строително-монтажни дейности в района на бул."Демокрация", ул."Копривщица", ул."Димитър Димов", Областната болница и стадион "Лазур".  До 13,30 часа заради отстраняване на авария без вода ще са и жителите на с. Крумово Градище.  И..

публикувано на 27.09.23 в 09:40

Президентът: Когато се осветли някой, че е агент, това не означава, че трябва моментално да бъде изгонен от страната

Шизофренно и политически нелепо е всеки ден да плачеш за Шенген и Еврозоната и в същото време да твърдиш, че службите са пробити и навсякъде има само шпиони. Това каза в Карнобат в коментар за работата на ДАНС и службите президентът Румен Радев. По отношение на службите той посочи още, че липсва адекватна обществена реакция за сериозни закононарушения...

публикувано на 26.09.23 в 18:48

Шампионът по борба Любомир Ламбов е в реанимация в Бургас след катастрофа

Световният вицешампион за ветерани в класическата борба Любомир Ламбов е претърпял тежка катастрофа преди турнира "Атанас Комшев" в Карнобат, предаде Гонг.бг.  Той се намира в реанимацията на Университетската многопрофилна болница в Бургас.  Нуждае се спешно от кръвопреливане. Семейството му се обръща с молба към всеки, който има възможност да дари..

публикувано на 26.09.23 в 14:43