Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Безплатни курсове за деца по компютърно програмиране обявиха от общината

От днес започва записването за безплатния курс по компютърно програмиране за начинаещи и напреднали деца „Coding Kids Burgas“ през предстоящата лятна ваканция. Занятията ще обхванат близо 400 деца, които ще започнат курса на 03 юли. Той ще бъде с продължителност от четири седмици, в дните от понеделник до петък.

Начинаещите деца ще опознават света на технологиите чрез платформата "Scratch". Преминалите първото обучение през априлската ваканция ще се обучават с Лего роботчета и "Scratch", a най-напредналите ще изучават основите на "JavaScript". 

Групите ще са до 12 деца като ще бъдат разпределени в три възрастови групи: от 6 до 8-годишна възраст, от 9 до 10-годишна възраст и от 11 до 12-годишна възраст.  Ще ги обучават ученици от Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации и ментор. 

Локациите ще бъдат отново Международния конгресен център до Морска гара, Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в ж.к. „Меден рудник“ и ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“. Занятията са с продължителност час и двадесет минути. Записването е до запълване на свободните места. 

"За две години от стартиране на програмата общо бургаски 700 деца са преминали успешно обучението, което показва, че има силен интерес към програмата, затова ще продължим да я развиваме и надграждаме“, посочи кметът Димитър Николов.

След преминаване на обучението, участниците в Coding Kids Burgas ще получат поименен сертификат, който свидетелства за успешно придобитите знания и умения, като за придобиването му се изискват минимум 3 посещения.

За записване трябва да се попълни следния формуляр: https://forms.gle/uAnsWRMN1HbmR3SFA

Контакт за връзка с организаторите: тел: 0895 792 955; e-mail: codingkids.burgas@gmail.com


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изплащат на учителите с 15 до 18% по-високи заплати със задна дата от 1 януари

Между минимум 15% до максимум 18% увеличение на заплатите ще получат учителите в община Бургас със задна дата от 1 януари. Парите ще бъдат изплатени в началото на октомври, заедно с трудовите възнаграждения за септември.  Нямаме притеснения за разпределението на средствата, предвидени за увеличение на заплатите на учителите в община..

публикувано на 03.10.23 в 12:14

Химни ще имат още училища в Бургас, Сливен и Ямбол

"Музикаутор" и партньорите дават старт на третото издание на инициативата „Светилник 2023/2024: И мойте песни все ще се четат“. То се провежда под патронажа на Министерството на културата и на Министерството на образованието и науката и предвижда създаването на химни за училища от осем града на страната. За изминалите 2 издания на..

публикувано на 02.10.23 в 15:58

За 33-ти път БСУ откри новата академична година

За 33-ти път беше открита новата академична година в БСУ. Първокурсниците бяха приветствани в аулата на висшето учебно заведение.  Над 1000 са новозаписаните студенти в 9 бакалавърски, 37 магистърски и 8 докторски програми.  Близо 100 са чуждестранните студенти и докторанти, които в момента се обучават в БСУ. Те идват от Беларус, Руска..

публикувано на 02.10.23 в 15:47

С нови школи ЦПЛР открива учебната година

Центърът за подкрепа на личностно развитие в Бургас открива новата учебна година с концерт от 17.30 часа на сцена Охлюва. В него ще се включат оркестрите и ансамблите към центъра, както и клуба по спортни танци "Бургас 75". Новостите тази година са няколко, а една от тях е школата по гайда. "Друга новост тази година е  школа по английски език..

публикувано на 02.10.23 в 09:50

Новата учебна година започва в БСУ

Бургаският свободен университет ще открие академичната учебна година днес от в 10.00 часа в аулата на учебното заведение. След тържествената церемония, ще се проведат въвеждащи информационни срещи на деканските ръководства със студените от първи курс. В 11.00 часа Софийският университет „Свети Климент Охридски“ също открива своята академична година...

публикувано на 02.10.23 в 08:08

платена публикация
Манол Тодоров: Образованието в Бургас се развива с добри темпове

Бургас е една от малкото общини, която не само няма закрити училища, а дори с всяка изминала година, над 200 нови ученици се вливат в бургаските учебни заведения. Това коментира бившият съветник от „Български възход“ Манол Тодоров, който бе член на комисията по образование и спорт в отиващия си Общински съвет на Бургас. "Нашата комисия беше..

публикувано на 28.09.23 в 17:45

Нови спортни площадки по баскетбол, волейбол и футбол в ОУ „Антон Страшимиров“

В ОУ „Антон Страшимиров“ днес бяха официално открити чисто нови спортни площадки. Събитието се превърна в истински празник за ученици, учители, родители, бивши възпитаници на училището и спортни деятели. Преди ремонта старата асфалтова настилка не отговаряше на съвременните изисквания за провеждане на часове по физкултура и спортни занимания...

публикувано на 27.09.23 в 15:48