Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Туристическият бранш: Само България не се е възстановила от кризата след 2019

Автор:

Според данните на Министерството на туризма ще имаме добър летен сезон с увеличение на туристите на почти всички пазариОчаква се броят на туристите да е 4,4 милиона, което се доближава до нивата от 2019 година, когато те са били 4,6 милиона. Броят на българските туристи ще бъде над 2 милиона.

От основните европейски дестинации за летен туризъм, България е единствената страна, която още не се е възстановила от кризата след 2019 г. Всички други дестинации вече отбелязват стойности над този сезон.

Това каза в интервю за БНР председателят на Асоциацията на инкаминг агенциите Иван Грошев.

Забелязва се успокояване на клиентите след ковид пандемията и връщане на ранните записвания. Кривата обаче няма да бъде толкова възходяща, смята Грошев.

Очакванията за по-добър сезон спрямо 2022-ра са реалистични, но настоящият сезон няма да е най-добрият, откакто се води статистика, каквито очаквания има, уточнява той.

Иван Грошев посочва като аргументи отсъствието на три големи пазара – руски, украински и беларуски, както и значителния спад на германския пазар, който се очертава да бъде със знак минус спрямо 2019 г., но спрямо 2022 г. ще бележи ръст от 20-25%. Грошев отбелязва, че в основните медийни канали в Германия не е виждал реклама на България, докато Турция присъства ежедневно с модерна, свежа и атрактивна реклама на своя туристически продукт.

Отсъства и основен туроператор, вторият по големина в Европа, преустановил дейност през 2019 г., който е бил структуроопределящ за българския туризъм.

Няма играчи, които да заменят отсъстващата компания и да компенсират нейния обем, твърди Иван Грошев, който е "далеч от идеята, че този сезон ще бъде по-силен от 2019 г."

Вероятно ще доминира румънският пазар, вижда се и сравнително добро завръщане на източноевропейския пазар – Полша, Чехия, Словакия, Прибалтика, казва Грошев.

"Спрямо 2019-а Източна Европа е вероятно да подобри резултата."

България не си постла добре на немския пазар, коментира Иван Грошев. Според него страната ни си е направила лоша услуга с 30-35 евро субсидия на чартърните седалки по време на пандемията, които не са били изплатени на немските туроператори.

"Крилата на сезона" не са запълнени и не се полагат усилия да бъдат запълнени, дори се саботираме сами, изтъква още Иван Грошев.

Той коментира още, че в момента се наблюдава не толкова смяна на дестинациите, колкото съкращаване на престоя, промяна на плана на изхранване или на категорията хотел.

В началото на юни е все още леко хладно. Времето влияе на туристите да решат дали да отменят резервацията си, или да я отложат. След 15 юни нещата рязко се обръщат, поясни за предаването "Хоризонт до обед" Павлин Косев, председателна Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация – Варна.

За министри на туризма се избират политически фигури, а е логично да бъдат професионалисти, които разбират от материята, да бъдат дипломати и да говорят чужди езици, смята Косев.

Според него Илин Димитров е наистина експерт, който е показал активност на поста си и е решил "доста казуси, които се бяха затлачили с времето". По думите му е имал и ясна визия за бъдещето на туризма.

"Всеки министър на туризма си има почерк и стил на работа. Докато влезе, 9 месеца са нищо. Нов човек, който не е адаптиран към министерския пост, е по-добре да не прави големи промени, защото вероятността от грешка е много голяма", коментира още Павлин Косев.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Лукойл Нефтохим": Предсрочният отказ от руски нефт заплашва стабилността на работата ни

В позиция на "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" по повод приетото в парламента на  първо четене решение за спиране на вноса на руски суров петрол се казва, че "предсрочният отказ от внос на руски нефт заплашва стабилността на работата на най-голямата рафинерия на Балканите  и създава рискове на пазара на горива в страната". НС: България спира вноса на руски..

публикувано на 22.09.23 в 09:15

Отново гласуват предложението за разсрочване на задълженията на подземния паркинг в Бургас

Предложението за разсрочване на задълженията на дружеството – концесионер на паркинга под площад „Св. Св. Кирил и Методий“ отново ще бъде гласувано от Общинският съвет на предстоящата сесия. На предходната, докладната записка предизвика дебат и беше оттеглена. Според документа, към момента дължимата сума на дружеството е в размер на 491 407,48..

публикувано на 20.09.23 в 17:11

Обновената автоспирка в Черноморец беше открита

От години жителите и гостите на Черноморец чакаха автобусите пред старата автоспирка. Това лято тя беше официално обновена, а днес открита и  осветена. В нея за удобство на пътуващите има санитарни възли и климатизирана зала.10 хиляди лева е било проектирането, а за останалите дейности са вложени 200 хиляди, обясни кметът на Черноморец Росен..

публикувано на 20.09.23 в 13:36
архив

РИОСВ: 170 коли са паркирали незаконно върху пясъчни дюни през лятото

Близо 170 нарушения на автомобили, паркирали върху пясъчни дюни в границите на природни забележителности са установили през летния сезон от регионалната екоинспекция в Бургас.  Само от  10.07.2023 г - 15.07.2023 г. на морски плаж „Златна рибка“ експертите на РИОСВ Бургас и полицейски служители са установили над 150 автомобила, паркирани в..

публикувано на 20.09.23 в 12:45

Земеделците спират протеста до подписването на меморандум

Тежката земеделска техника няма да влиза в София, съобщи за БНР председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов. Браншовите организации са обсъдили предложенията, които след тричасови преговори получиха от правителството и е взето решение, че тракторите остават в изчаквателна позиция в Долни Богров. Ако инициативният..

публикувано на 19.09.23 в 21:10

Бюджетът на Созопол за 2023 е в размер на почти 37 милиона лева

Единодушно бе приет бюджета за 2023 година на Община Созопол. Той е в размер на почти 37 милиона лева, което е със 7 милиона повече, в сравнение с миналата година, обясни кметът Тихомир Янакиев.  Като амбициозен го определи кмета на Созопол Тихомир Янакиев: "Собствените приходи са от порядъка на 24 милиона лева, доста сериозна заявка от..

публикувано на 19.09.23 в 14:38

Фармацевтична фабрика инвестира над 40 милиона в община Созопол

Първа копка на нова фармацевтична фабрика, бе направена в село Зидарово, община Созопол. Инвестиционният проект е за над 40 млн. лв.  Ще бъдат изградени още център за събития като научни мероприятия с медицинската и фармацевтичната общност, малка мандра, градини с над 60 вида билки и лечебни растения и овощни дървета. Ще се отглеждат..

публикувано на 18.09.23 в 16:37