Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Нейкова: Туристите няма да усетят спирането на водата през лятото (обновена)

| обновено на 09.06.23 в 14:35
Снимка: Мариян Иванов

Два пъти седмично ще се спира водата заради ремонтните дейности по пречиствателната станция на яз "Ясна поляна". Това няма да бъде усетено от гражданите и туристите, увери днес областният управител Мария Нейкова.

Язовирът захранва с вода общините Созопол, Приморско, Царево и Средец. След опасността от срутване на резервоара му, констатирана в началото на декември, вече има избрана фирма-изпълнител, която да започне аварийния ремонт.

По думите на областния управител Мария Нейкова, това няма да бъде усетено от населението и туристите:

„В момента обсъдихме вариант два дни в седмицата да се спира водата, но не два последователни дни. От една страна това да доведе до ефективност на работата на фирмата – изпълнител, в същото време да не доведе до нарушаване на водоподаването“, коментира тя.

На този етап филтрите могат да подават пречистена вода към общините, зависи какво количество ще трябва за лятото, поясни от Тодор Кръстев ВиК-Бургас. Около 800 л/сек е потреблението през лятото, но в момента Созопол, Каваци и Черноморец са изключени от системата и се захранват от яз. Камчия, поясни и добави.

„Тези населени места, които имат водоеми, по този начин, по който се спира водата, не би трябвало да усетят спирането на водата. Тези населени места, които нямат водоеми, съответно – ще усетят“, каза Кръстев.

Предстои изграждането и на ново съоръжение, което трябва да е готово до началото на следващото лято.

Репортаж по темата можете да чуете в прикачения файл. 


По публикацията работи: Свобода Атанасова
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Тестват Националната система за ранно предупреждение и оповестяване в 11 часа

Тест на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване  ще се проведе днес  от 11 часа. Ще бъдат задействани сирените в градовете София, Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив,  Русе, Смолян, Стара Загора, Гълъбово, Царево, Ахтопол, с. Лозенец, Шабла, в населените места в 30-километровата зона около АЕЦ „Козлодуй“,..

публикувано на 02.10.23 в 08:57

Променя се маршрута на автобусната линия Бургас - Българово от понеделник

Линията на "Бургасбус" по маршрута Бургас - Българово се променя от днес. Автобусите ще минават двупосочно през магистралата.  Причината са ремонтни дейности в отсечката между Бургас - Айтос и град Българово.  Спирката на ул. "Девети септември" няма да бъде обслужвана до възстановяване на маршрута.  Пътуващите до кв. "Ветрен", които..

обновено на 02.10.23 в 08:09

Проектът на бургаската библиотека ще бъде представен в Брюксел

Проектът на бургаската библиотека ще бъде представен в Брюксел. Това каза директорът Яна Кършийска в предаването „Гларуси и шамандури“ на БНР- Бургас. В Деня на музиката и поезията, екипът ни гостува в бургаската библиотека.  "Виждаме страшно много хора, които намират своето място тук. Опитваме се да представим Бургас в най-добрата светлина, тъй..

публикувано на 01.10.23 в 10:13
Изоставена къща в село Варовник

Обезлюдяването на селата в Странджа в новият проект на Надя Пеовска

ОБЕЗ-ЛЮ-ДЯ-ВАЙ-КИ се нарича последният проект на визуалния артист и художник Надя Пеовска. Тя ще го представи днес от 17.30 часа в Регионална библиотека "Пейо Яворов"- Бургас.  Фокусът на проекта, който се финансира от фонд Култура", е върху обезлюдяването на селата в Странджа. Авторката е обходила и заснела къщи в селата Българи, Кондолово,..

обновено на 01.10.23 в 09:16

Продължават пътните блокади на миньори и енергетици

Продължава блокадата на автомагистрала "Тракия", Подбалканския път в района на Гурково и Прохода на републиката от миньори и енергетици. Работещите в мините и ТЕЦ "Марица изток 2" се обявиха срещу териториалните планове за справедлив преход на въглищните райони, приети от правителството в петък. Очаква се днес миньорите и енергетиците от Перник и..

публикувано на 01.10.23 в 09:00

Водният проект в Долно Езерово трябва да завърши до средата на месеца

До средата на октомври ВиК проектът в Долно Езерово се очаква да бъде завършен на 90%. Ангажиментът затова пое строителят на среща с жители на квартала. Тя бе по инициатива на местните хора, които поставиха пред изпълнителя и представители на ВиК редица въпроси. Защо дейностите, които е трябвало да завършат през март, се бавят, питат жителите..

публикувано на 30.09.23 в 09:25

Бургазлии искат справедливост за смъртта на 23-годишната Стела

Планираният за днес протест пред Бургаския Окръжен съд с искането за промяна в закона и за справедливо наказание за шофьора, причинил смъртта на 23-годишната Стела Маринова, се отлага за 7 октомври. Това съобщиха инициаторите във фейсбук.  Случаят е от 27 септември, когато камион уби в аварийната лента на автомагистрала „Тракия“ край Нова..

публикувано на 30.09.23 в 09:00