Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МИГ "Камено - Бургас" провеждат срещи за участие по Европейска програма

| обновено на 12.06.23 в 08:08
Ваня Зунева - координатор на проекта и Неби Кехая - консултант по проекта на информационната среща в Българово

Информационна кампания на Местната инициативна група Камено - Бургас се проведе в град Българово. Участие взеха Ваня Зунева - координатор на проекта и Неби Кехая, който е консултант по проекта. На срещата присъстваха кметът на града Йордан Йорданов и представители от училището и читалището в Българово.
Интересът на града е насочен към модернизиране на училищната и читалищната дейност, както и към закупуване на автобус, с който да се превозват спортните отбори от Камено и Българово. По думи на Неби Кехая, колкото е наложителни да са инфраструктурните проекти, те няма как да се впишат в проектите към Програмата за развитие на селските райони. Той коментира:
"Ще се състоят още срещи, както индивидуални, така и по сектори - земеделци, производители, пчелари, с които се цели широко запознаване на хората с Програмата."
Финансирането е от Европейската програма за развитие на селските райони. Стойността е до 2,3 милиона евро. Неби Кехая допълни:
"Като тук говорим само за селата извън градската част и без кварталите. Кръгът от заинтересовани страни е по-малък, но пък бюджета ще стигне, за да окаже въздействие на територията. Отделно програмата за образование също дава възможност до 500 хиляди евро, 800 хил. евро е програмата за конкурентоспособност и 760 хил. евро е програмата за човешки ресурси. Може да се кандидатства по всяка една от тях, като по този начин сумата за стратегията, която да се изготви, става близо 8-9 милиона лева.
Кампанията е насочена към всички, които имат желание да създадат свой бизнес или земеделско стопанство, да развият вече съществуващо предприятие без ограничение в сферата на дейност (производство, услуги, животновъдство, растениевъдство и др.) или имат идея с обществено полезна и социална цел, да участват в обсъждането на възможностите за нейното изпълнение на практика – как тази идея да се реализира и по какъв начин да бъде финансирана.
Всеки желаещ имат право да участва при планирането на Стратегията за местно развитие на територията на общините Камено и Бургас, в рамките на която ще бъдат финансирани бъдещите проектни предложения, които отговарят на местните потребности, създават и запазват заетост на местното население и са в полза на малкия местен бизнес.
Кметът на Българово, Йордан Йорданов, коментира ползите от участието в изготвянето на Стратегията:

"Имаме футболен отбор в града, който се нуждае от автобус, за да ходи по състезания, както и съставите на Читалището, тъй като до сега не сме имали възможност да запълним тази ниша. От тази Стратегия би трябвало да се възползват земеделските производители, тъй като тук имаме много, както и пчелари."

Повече чуйте в звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Информационно събитие-концерт в Бургас на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“

Бургас ще бъде домакин на заключително информационно събитие, представящо постиженията по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 -2020 г. Програмата е с бюджет от почти 3 млрд. лева и е една от десетте оперативни програми на Република България, които се финансират от Кохезионния и Структурните фондове на ЕС. Общата цел на..

обновено на 13.05.24 в 16:22

От 1-ви юли пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се повишават с 11%

Служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов предлага на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) пенсиите, отпуснати до края на миналата година, да бъдат актуализирани с 11% от 1-ви юли. Пред БНР Иванов припомни, че по Швейцарското правило осъвременяването се изчислява на 10% заради по-ниската от прогнозираната..

публикувано на 13.05.24 в 13:09

Програма „Сърдечни приятелки“ в подкрепа на дамите с рак на гърдата гостува в Сливен

Фондация „Нана Гладуиш - Една от 8“ ще бъде в Сливен със своята програма „Сърдечни приятелки“, за да подкрепи напълно безплатно дамите с диагноза рак на гърдата от града и областта. Срещата със специалисти е от 17 ч. в зала „Май“ на Община Сливен, каза Гергана Богданова, управител на организацията. Тя уточни, че присъстващите ще могат да получат..

публикувано на 13.05.24 в 10:15

КНСБ обяви протест на 20 май

Синдикат "Образование" към КНСБ ще премине към ефективни протести от 20 май заради неизпълнени ангажименти на правителството за увеличение на университетските заплати. Това обявиха от профсъюза в отворено писмо, изпратено до президента, премиера, финансовия и образователния министър. Те публикуваха своята позиция в сайта на КНСБ: ВОН: Обявяваме..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Започва информационна кампания за директните плащания на фермерите

Министерството на земеделието (МЗ) започва информационна кампания за директните плащания през 2024 г. за земеделските производители от цялата страна. Целта е експертите да представят промените при компенсаторните мерки и интервенции в областта на околната среда, агроекологията, биоземеделието и хуманното отношение към животните. В рамките на..

публикувано на 13.05.24 в 09:05

Зов за помощ: Младият полицай Петър Златинов има нужда от подкрепа, за да се възстанови след инцидент

Петър Стоянов Златинов е младеж, който е пострадал при инцидент и има нужда от финансова подкрепа, за да се възстанови. Той е на 24 г. от с. Гюльовца, служител в ,,Криминална полиция " на Първо РУ на СДВР-разузнавач пета степен.  Кметството в родното му място, съвместно със Сдружение контролен граждански блок и Сдружение на занаятчиите -..

публикувано на 12.05.24 в 16:00

Томина неделя е, последният ден от Светлата седмица

Днес е Томина неделя - с нея за православните християни завършва Светлата седмица. В първата неделя след Великден православната църква почита паметта на апостол Тома - един от 12-те Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във Възкресението. Апостол Тома е наричан неверни, защото когато мълвата за изчезналото от пещерата тяло..

публикувано на 12.05.24 в 08:53