Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Капитан II ранг Николай Данаилов:

Антарктида - любовна самота, която не може да бъде описана

9
Капитан II ранг Николай Данаилов подари две парчета скала от Антарктида на кмета на Несебър Николай Димитров и на д-р Евтелпа Теоклиева-Стойчева, автор на "Златната книга на Несебър".


В родния Несебър капитан II ранг Николай Данаилов разказа за своите преживявания и емоции по време на експедицията си до националната ни база на Антарктида. По време на дългото пътуване от близо 35 000 км, той командва първият български военен научноизследователски кораба „Св. Св. Кирил и Методий“. 

Цялата експедиция продължи около 4 месеца. Български химн, изсвирен от аржентинци, спасяване на учени и опасно преминаване през пролив са само част от историите на капитана. Според него с придобиването на кораба „Св. Св. Кирил и Методий“ България надскача своите предели. "Осигурява първо научните изследвания на нашите полярници за години напред и второ - възможността от това България да транспортира и да осигури логистична подкрепа за изграждането на бъдеща научна лаборатория, да отвори кръгозора на нашите учени и с това да спомогне те да излязат извън остров Ливингстън и да продължат да обикалят из други острови. Допълнително в лицето на проф. Пимпирев и неговите последователи, смея да твърдя, че България успя да стане една независима държава и да застане редом с други нации антарктически, с които смело да взима решения по това дали да се допускат други държави на континента или не", обясни той. 

По време на експедицията българският екип успява да помогне и да съдейства на испанската полярна база. "Бедстваха близо 15 учени - испанци, канадци и французи. Бяха на съседен залив и бяха блокирани първо поради лошото време и второ поради това, че една от техните лодки беше извън строя. Наложи се да вземем бързо решение и в рамките на 4 часа успяхме да стигнем до точката на бедствие и да ги евакуираме от мястото, където бяха стояли повече от 11 часа. Бяха премръзнали, наобикаляха ги леопардови тюлени и явно вече са имали готовност да бъдат изконсумирани", разказа капитанът. Българите успяват да евакуират и друг испанец. "Испанците се оказаха доста екстремни личности. За да провеждат някакви научни изследвания оставяха по един учен, който живееше там повече от месец и половина само на консерви и на една палатка. В един момент, когато трябваше да го евакуираме този човек беше като Робинзон Крузо - с огромна брада. Евакуирахме го, защото бяха доста лоши условията. Това се случи, тъй като испанският кораб излезе извън строя и трябваше да поемем и неговите задачи в остров Ливингстън", разказа той.  

По време на експедицията са положени бетонните основи на бъдещата българска научна лаборатория на Антарктида. "Предстои транспортирането на материалите за самата постройка. Това ще допринесе за изграждането на новия лабораторен блок, който е от три лъча и е едно от най-модерните съоръжения на континента. Най-хубавото е, че учените там ще имат отделни лабораторни постове за работа", поясни той.

Поемането на първата глътка въздух на Антарктида беше най-вълнуващия момент, посочи капитан II ранг Николай Данаилов. "Да усетиш самата чистота на средата, която те заобикаля. Невероятната тишина и спокойствие. Този континент е жив и диша постоянно. Човек там изпитва една любовна самота, която не може да бъде описана в никакъв роман. Това беше един от моментите, които ме грабнаха, а другият - заставането на Морска гара Варна, когато ме посрещнаха моите близки", разказа той.

Очаква се следващата научно-изследователска експедиция до Антарктида да започне през началото на ноември. Предвижда се чрез кораба, да бъдат стоварени там над 100 тона материали за бъдещата българска лаборатория.  

Капитанът подари две парчета скала от Антарктида на кмета на Несебър Николай Димитров и на д-р Евтелпа Теоклиева-Стойчева, автор на "Златната книга на Несебър".

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Проектът на бургаската библиотека ще бъде представен в Брюксел

Проектът на бургаската библиотека ще бъде представен в Брюксел. Това каза директорът Яна Кършийска в предаването „Гларуси и шамандури“ на БНР- Бургас. В Деня на музиката и поезията, екипът ни гостува в бургаската библиотека.  "Виждаме страшно много хора, които намират своето място тук. Опитваме се да представим Бургас в най-добрата светлина, тъй..

публикувано на 01.10.23 в 10:13
Изоставена къща в село Варовник

Обезлюдяването на селата в Странджа в новият проект на Надя Пеовска

ОБЕЗ-ЛЮ-ДЯ-ВАЙ-КИ се нарича последният проект на визуалния артист и художник Надя Пеовска. Тя ще го представи днес от 17.30 часа в Регионална библиотека "Пейо Яворов"- Бургас.  Фокусът на проекта, който се финансира от фонд Култура", е върху обезлюдяването на селата в Странджа. Авторката е обходила и заснела къщи в селата Българи, Кондолово,..

обновено на 01.10.23 в 09:16

Продължават пътните блокади на миньори и енергетици

Продължава блокадата на автомагистрала "Тракия", Подбалканския път в района на Гурково и Прохода на републиката от миньори и енергетици. Работещите в мините и ТЕЦ "Марица изток 2" се обявиха срещу териториалните планове за справедлив преход на въглищните райони, приети от правителството в петък. Очаква се днес миньорите и енергетиците от Перник и..

публикувано на 01.10.23 в 09:00

Водният проект в Долно Езерово трябва да завърши до средата на месеца

До средата на октомври ВиК проектът в Долно Езерово се очаква да бъде завършен на 90%. Ангажиментът затова пое строителят на среща с жители на квартала. Тя бе по инициатива на местните хора, които поставиха пред изпълнителя и представители на ВиК редица въпроси. Защо дейностите, които е трябвало да завършат през март, се бавят, питат жителите..

публикувано на 30.09.23 в 09:25

Бургазлии искат справедливост за смъртта на 23-годишната Стела

Планираният за днес протест пред Бургаския Окръжен съд с искането за промяна в закона и за справедливо наказание за шофьора, причинил смъртта на 23-годишната Стела Маринова, се отлага за 7 октомври. Това съобщиха инициаторите във фейсбук.  Случаят е от 27 септември, когато камион уби в аварийната лента на автомагистрала „Тракия“ край Нова..

публикувано на 30.09.23 в 09:00

„Капачки за бъдеще“ с поредна кампания в Бургас

22 кувьоза, две офроуд и 5 неонатални линейки са закупени до момента чрез кампанията „Капачки за бъдеще“, като последната линейка вече е регистрирана в КАТ. Инициативата продължава днес в к-с Меден рудник, както и на 8 октомври в Бургас, чрез „Клуб за бъдеще“, който подпомага националната кампанията на местно ниво, каза Ева Крачкова от бургаския..

публикувано на 30.09.23 в 08:30

Нови комбинирани велосипедни и пешеходни алеи се изграждат в Ямбол

В Ямбол продължава изграждането на нови комбинирани велосипедни и пешеходни алеи, които ще свържат различни райони на града и ще предоставят удобен маршрут за спорт и разходки. Това информират от пресцентъра на Общината.  Първата алея обхваща участъка от кръстовището до Регионална здравна инспекция до комплекс „Доктор Дончев“ с дължина 1000 метра, а..

публикувано на 29.09.23 в 15:17